Heeft iemand ervaring met Bioferm Cool gist? Deze zou moeten werken op -15 tot +15 graden, maar veel meer is er niet over bekend.
Ik heb een week geleden een suikerwash hiermee gemaakt en in de bijkeuken gezet waar het momenteel net zo koud is als buiten (rond 10 graden), gewoon om eens te proberen. Inhoud: 5,5kg geïnverteerde kristalsuiker aangevuld tot 25 liter. PH was erg laag, onder de 3, waarschijnlijk door te veel onverwerkt citroenzuur bij het inverteren. Met baking soda aangepast tot hij uiteindelijk op 4,3 zat. 15 gram gistvoedingszout toegevoegd (diammoniumfosfaat) en 7 gram Bioferm Cool gist. Gemeten bij aanvang was 1.090.
Ik had verwacht dat de gisting vrij snel op gang zou komen, maar behalve dat het deksel van de emmer een beetje bol gaat staan, is het weinig spectaculair. Geen bubbelend waterslot. Twee dagen na de start heb ik zelfs een handje gekookte (zilvervlies)rijst erbij gemikt omdat er niks leek te gebeuren. Ben benieuwd hoe lang het gaat duren en of het een beetje acceptabele stookwijn oplevert.
Op deze site staat de volgende info hierover:
Wat een hoop gedoe voor een simpele suikerwash. Denk dat ik hem het beste kan wegkieperen en opnieuw kan beginnen met bakkersgist in een verwarmde emmer. De woonkamer is niet echt een optie, aangezien ik geen vrijgezel meer ben en mijn vrouw geen alcohol lust (dus ik ben gedwongen om te drinken voor twee 🙂