Meldingen
Alles wissen

Ervaring met Bioferm Cool gist?


Berichten: 35
Topic starter
(@glennfiddich)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heeft iemand ervaring met Bioferm Cool gist? Deze zou moeten werken op -15 tot +15 graden, maar veel meer is er niet over bekend.

Ik heb een week geleden een suikerwash hiermee gemaakt en in de bijkeuken gezet waar het momenteel net zo koud is als buiten (rond 10 graden), gewoon om eens te proberen. Inhoud: 5,5kg geïnverteerde kristalsuiker aangevuld tot 25 liter. PH was erg laag, onder de 3, waarschijnlijk door te veel onverwerkt citroenzuur bij het inverteren. Met baking soda aangepast tot hij uiteindelijk op 4,3 zat. 15 gram gistvoedingszout toegevoegd (diammoniumfosfaat) en 7 gram Bioferm Cool gist. Gemeten bij aanvang was 1.090.

Ik had verwacht dat de gisting vrij snel op gang zou komen, maar behalve dat het deksel van de emmer een beetje bol gaat staan, is het weinig spectaculair. Geen bubbelend waterslot. Twee dagen na de start heb ik zelfs een handje gekookte (zilvervlies)rijst erbij gemikt omdat er niks leek te gebeuren. Ben benieuwd hoe lang het gaat duren en of het een beetje acceptabele stookwijn oplevert.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
3 reacties
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@glennfiddich vergist bij -15 graden, zeer onwaarschijnlijk. Leest de beschrijving nog eens want ik lees heel iets anders. Vergist vanaf 8 graden en dan zal het heel langzaam gaan. En het is ook een wijngist die gaan over het algemeen al wat langzamer(en waarom gebruik je een wijngist?) Zet je emmer maar in de woonkamer of wikkel er een (elektrische)deken om en het zal wel gaan bubbelen. Staar je ook niet blind op "bio" want dat zijn eigenlijk alle gisten.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op deze site staat de volgende info hierover:

Bioferm Cool
Wit en Rood
Universele
gist voor vergisting bij lage temperaturen (
werkt
vanaf 8 graden C !
Bij vcoorkeur niet
onder 12 graden laten werken
). 15 mi
nuten laten rehydreren in een liter lauwwarm water met Lalvin
GoFerm en dan een liter sap/most langzaam toevoegen onder goed roeren. Bij sap eerst voorklaren en
OptiWhite toevoegen. Bij most Optiwhite of OptiRed toevoegen. Bij vergistingtemperatuur > 15
gr
aden
de voorbereide
gist na 2 uur toevoegen aan sap/most. Bij vergistingtemperatuur < 15 graden
pas na 8 uur gist toevoegen. Temperatuur beneden 18 graden houden! Gistvoeding op de tweede dag
van de gisting. Produceert wijnen met een uitgesproken fruitig k
arakter. Normaal alcoholbereik.
Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@glennfiddich)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Wat een hoop gedoe voor een simpele suikerwash. Denk dat ik hem het beste kan wegkieperen en opnieuw kan beginnen met bakkersgist in een verwarmde emmer. De woonkamer is niet echt een optie, aangezien ik geen vrijgezel meer ben en mijn vrouw geen alcohol lust (dus ik ben gedwongen om te drinken voor twee 🙂

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?