Meldingen
Alles wissen

Fermentatie tijdens het klaren?

Pagina 2 / 2

Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het belangrijkste is dat de dode gist cellen achter blijven deze liggen meestal op de bodem als de vergisting klaar is. Je kan wel of niet klaren maar dode gist wil je niet in je ketel hebben.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stoken is net als een vrouw,geduld hebben.

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@deslumme)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eindelijk is het uit gefermenteerd,.. dacht ik... :p begonnen met overhevelen (sterke wijngeur) en roeren en weer terug in de emmer gooien, het spul netjes geklaard en de volgende dag gaan stoken. En ja hoor daarrr ist die weeerrrr,...blub,blub :p maar goed al met al een halve liter alcohol eruit gehaald uit 12 liter stookwijn. Voor de eerste keer vind ik niet verkeerd, de rest heb ik weg gedaan omdat ik weer opnieuw wil proberen en deze keer met alleen suiker.

wat er zoal 'fout' ging: kreeg de alcohol niet aan het lopen, druppeltjes omdat ik de koeling te vroeg had aangezet, blijkbaar pas aanzetten als het gaat lopen.

stroompje alcohol begon pas bij 95 graden daarvoor alleen maar druppels, ik lees dat je het bij 78/80 graden dient te houden?

De alcohol heeft een rum geurtje maar smaakt wel goed vanaf de vinger.

Tips, kritiek en opmerkingen zijn welkom!

Beantwoorden
Berichten: 11
(@druppie)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo allemaal, ik heb een vraag die veel lijkt op andere topics maar toch maar even stel.

10 dagen geleden heb ik een whisky-mash gemaakt van 5 kg fijngemalen gerstemout en prestige wd whisky-gist.. waterslot ging drie dagen flink tekeer. Daarna nog ruim een week gewacht en wilde vandaag gaan overheleven en stoken. MAAR: bij de “aanstekertest” kreeg ik geen vlam, dus moet nog even wachten?. 
Bij openen deksel zag ik dat er nog veel ronddrijft, dus niet naar de bodem gezakt was. Ik heb even geroerd en de deksel weer gesloten, om maar rustig af te wachten tot de mash zichzelf klaart.

Vraag: heb ik door het te vroeg openen of het roeren mn mash verpest? 

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nooit roeren

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het zal niet direct verpest zijn maar is niet aan te bevelen inderdaad, er liggen allemaal dode gistcellen op de bodem die je niet door je mash wilt roeren. Autolyse van die dode gistcellen kan leiden tot waterstofsulfide wat niet aangenaam is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een waterslot is een stank afsluitertje / zwanenhals !
Je gebruikt het omdat de emmer of van afgesloten moet zijn tegen invallen van rommel en ongewenste insecten en dergelijke .
het is dus GEEN indicator ! Het bubbelen is een bijkomstigheid omdat co2 ontsnapt .
Je mag dus niet afgaan op waterslot betreft voortgang van gisting .
Bij roeren van een gistende ton verbreek je de anearobe staat van het gist omdat zuurstof zou kunnen inwerken .
Gist kan. Daarom in ander stadium komen of in stess raken .
Grotere kans om vorming van meer zuren en acetaten daardoor !

Beantwoorden
Vlisbier
Berichten: 135
(@vlisbier)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gebruik zelf ispindel.
Kan je vergisting prima volgen.
14 dagen laat ik het staan.
Wil je snel haal dan bij een slijterij de alcohol, is dit leuk nee
Hobby nee, lekker nee maar ieder zijn ding.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?