Meldingen
Alles wissen

Fermentis gedroogde gist SafSpirit C-70

Pagina 1 / 6

Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bovenstaande gist heeft als advies 30 tot 50 gr per HL.

dat is toch aanzienlijk minder dan wat ik gedacht zou hebben.

met gewone droge gist lees ik overal rond de 70 gram per 25 liter.

De Fermentis komt met een batch van 25 lite uit op acht tot dertien gram per batch van vijfentwintig liters.

de cijfers doen het helaas ineens niet meer.

Beantwoorden
99 reacties
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat zijn de minimale hoeveelheden, gebruik gewoon het dubbele 25 gram/25 liter.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is gevoelsmatig nog weinig.

maar ik wil het liefste geen stress gist.

Maar ik zal het dubbele aanhouden

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt inderdaad beter zoals Gompie zegt min 2 x aanhouden voor betere start .
Maar zou je nog iets hoger zitten is geen probleem .
Pas bij ruim 4 x voorgeschreven hoeveelheid heb je een over pitch .

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat ga ik ook doen.

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De 70 gram die je overal lees welke gist is dat, vaak hebben ze het over bakkersgist. Bakkersgist wordt veel gebruikt maar is niet ontwikkeld om alcohol mee te maken maar om mee te bakken. De fabrikant van deze specifieke alcohol gist zal het best wel weten, en zet dit op de verpakking. Maar ik gebruik ook altijd voldoende gist en maak ook een giststarter(ook bij bakkersgist).

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is bakkersgist.
Maar ik maak altijd een gist starter. Ook bij mijn broden. Dan weet ik zeker dat de gist werkt

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bakkersgist is van oorsprong trouwens een biergist
en zo ook ontwikkelent maar omdat het zulke uitstekend werkte in bakkers producten is het in de laat 1800 ' algemeen goed is geworden bij bakkers .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In de vroege stookboeken wordt voor de natte gist een pond op 50 liter en 250 gram droog op 50 l voorgeschreven .
Door verbetering ishet lager nu .
Fabrikant en gaan uit van min hoeveelheid onder hun eigen lab en conditie s .
In praktijk kunnen thuis brouwers en stokers daar niet aan voldoen.

Beantwoorden
Berichten: 29
(@wilfred)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik ben nu 2 weken hiermee aan het vergisten. 13 gram op 25 liter met een gram gistvoeding. De snelheid van vergisting kan ik nog niet goed beoordelen aangezien ik op een lagere temperatuur vergist. (mijn verwarmingsbelt is nog niet binnen. Vergisting gaat in vergelijking met turbo gist erg rustig. ik heb 6 kg suiker gebruikt.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja klopt het is rustiger en natuurlijkere dan de turbo's .
Maar je zal zien dan je met fermentis ook veel fijnere alcohol krijgt .

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik ben nu 2 weken hiermee aan het vergisten. 13 gram op 25 liter met een gram gistvoeding. De snelheid van vergisting kan ik nog niet goed beoordelen aangezien ik op een lagere temperatuur vergist. (mijn verwarmingsbelt is nog niet binnen. Vergisting gaat in vergelijking met turbo gist erg rustig. ik heb 6 kg suiker gebruikt.

 

Ik doe 30 gram op 27 liter.

ik hoop 21 a 22 ltr stookwijn over te houden,

Beantwoorden
Berichten: 29
(@wilfred)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

waarom overdoseren? heb je het al eens geprobeerd met de aanbevolen hoeveelheid? uiteraard wel met de gistvoeding erbij.

 

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ivm de opmerkingen van Robbert,..

 

beter een vlottere start dan een stress gist

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een hogere pitch dus meer cellen aanwezig geeft vlotter starten gist zal sneller door zuurstof heen wezen waardoor het in de anearobe toestand komt en ethyl zal produceren .
In lagere pitch zal gist eerst langere tijd earobe zijn knop vormen voor deling en hierbij vormt het nagenoeg geen alcohol maar meer bijproducten .
Gist moet meer tegelijk doen dus stress en mindere kwaliteit alcohol .

Beantwoorden
Pagina 1 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?