Meldingen
Alles wissen

Fruitig luchtje graanvergisting


stookje
Berichten: 138
Topic starter
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb wat pilsmout gemaischt en in 2 flessen laten gisten. De grote van 5L had een waterslot en rook zoals verwacht naar bier. De kleine van 2L had ik met opgerold keukenpapier afgesloten, maar blijkbaar niet goed genoeg. Er zit een wit (schimmel?) laagje op, en de geur kan ik het best beschrijven als aardbeienijs. Stiekem best lekker eigenlijk. Zou dit kwaad kunnen gewoon te stoken en te drinken? Of heb ik iets duivels opgelopen?

Beantwoorden
7 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@stookje waarschijnlijk is het kaam . Dat kan geen kwaad ..je kunt het verder afstoken.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert en de zoete lucht? wordt dat veroorzaakt door de kaam?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@stookje kaam is een soort van oppervlakte schimmel ontstaan door zuurstof en snel delend gist aan oppervlakte. Dit kan een aparte lucht geven. Beetje wijn achtig .  Niet meteen onaangenaam.  Zolang het niet zwarte of blauwe zwemen vertoont kun je het gewoon destilleren.  Maar dan is de geur ook onaangenaam muf .

Er zijn een paar wijn en azijn types waarbij juist kaam vorming wordt gestimuleerd om bepaalde smaakvorming te creëren. 

 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

Zie bijvoorbeeld hier een stukje over sherry.... 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@mccorner klopt ook bij sherry en port wordt wel kaamvorming gestimuleerd

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@robbert Ik heb het ooit voor elkaar gekregen om op bijna uitgegiste rozebottelwijn kaam te krijgen en heb dit een aantal maanden zo laten staan. Ik had expres al de 24 liter over twee mandflessen verdeeld om een ruime hoeveelheid lucht boven de wijn te krijgen. Na het bottelen het spul laten proeven aan mijn slijter die het in eerste instantie idd sherry noemde 😀

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@mccorner ik had tijdje terug een topic en filmpje over sourmash gemaakt . Daar is weinig reactie en intresse in geweest anders was daar misschien ook wel het kaam verhaal naar Boven gekomen. Want ook met sourmash whiskey productie komt kaam wel te spraken. En evenals in Sherry wordt er ook wel gebruik van gemaakt omdat er ook extra zuren ontstaan waarvan enkele ook gebruik maken .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?