Meldingen
Alles wissen

Door Corona alle gist op... en nu?

Pagina 1 / 3

Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi
Natuurlijk is al het bakkersgist al weken uitverkocht in de supermarkten en had ik net het laatste zakje gebruikt. Dus een prachtige gelegenheid om zelf gist te maken.

Is er een eenvoudige en snelle manier om van bestaande gistende flessen, af te tappen en te vermenigvuldigen tot bruikbaar gist?

Dus een beetje zoals levain waar bakkers iedere dag hetzelfde gist  her-opkweken.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Levain_panaire

Beantwoorden
33 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb altijd gist in de diepvries.ja een prepper.wij komen niets te kort.hebben ook geen wc papier hoeven hamsteren?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo simpel kan het zijn .
Enige wat je moet creëren is ook hoger cellen getal .
Kwestie van opkweken met voeding en zorgen voor voldoende zuurstof .
Gist vermenigvuldigd door knopvorming . dat gebeurt aerobe.

Beantwoorden
Berichten: 30
(@slokje)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier is de gist ook al uitverkocht mijn vrouwtje wou wat bakken en had gist nodig dus naar de super... uitverkocht. gelukkig had ik 2 potjes whiskey gist in huis en dat werkt dus ook in brood.

Helaas zonder whiskey smaak

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ok, bedankt voor de reacties

Robbert, sorry (opnieuw) beroep te moeten doen op je kennis in deze tijden van nood.

Kan je eens simpelweg zeggen hoe te procederen of waar je goede info kan vinden ?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben net 5 winkels afgeweest eindelijk gevonden. Gaat nu iedereen zijn eigen brood bakken of?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het vervelende is dat voor wijn en likeur maken tegenwoordig weinig informatie is over gist maken.
alleen wat bakkers info .
je kunt op diverse manieren gist maken .
Ergens hier op de site staat al iets over gist maken uit spelt , patent meel of tarwe bloem met water en yoghurt .
Voor andere type gist .
kunt ook een meng beker nemen . Hierin ongeveer 2 dec lauw water 2 eetlepels suiker .
Dan neem je een biologische appel dit snij je aan stukken en een stuk van een mango of abrikoos. Dit roer je lekker door elkaar . Dit zet je warm afgedekt weg .
na dag of drie zijn er bellen en schuim . En ruikt het sterk fris .
Na 6 a 8 dagen haal je alles door een zeef . De vaste stof donder je weg , de vloeistof is een gist .
Je kunt dit zo bewaren in koelkast .
Je kunt ook dit mengen met meel en opkweken als een dikke gist .
Door zuurstof in te roeren en onder u.v. licht zetten krijg je grotere cellen groei .
Voed het gist met b.v. gist. Voeding zout of een ander aminozuren houden product .
Ook kun je spinazie en andijvie kneuzen en dit in water zetten . Ongeveer gelijk principe .

ook kun je kool fermenteren met ongepasteuriseerde karnemelk . ( Beetje als oyderwets zuurkool maken )
De vloeistof na een 14 dagen kun je zo mee vergisten maar ook kun je dit mengen met een gelijke hoeveelheid meel .
Dit kneed je tot bol en laat je een 24 u staan . Na 24 uur trek je het bolletje open .
Het droge buitenste gooi je weg en weke deel meng je met water . Weer maak je een deeg bol .
Na 48 u doe je dit opnieuw .
Je moet altijd alles goed kneden en door roeren . De zuurstof die je inbrengt in nodig voor knopvorming en vermeerderen van cellen .
Ook hier geld voeding hoeft niet veel te zijn maar iets wat eiwitten / aminozuren bevat voed en versterkt groei .

Je kunt al dit soort gisten enkele maanden ( en met goede verzorging tot 4 ,j ) behouden .
Door een deel te gebruiken en dat met vocht en meel aan te vullen kun je een eigen cultuur opkweken .

Voor bijvoorbeeld rum gebruik je pruim en accasia om een passend gist te maken .

Het lijkt lastig maar in principe even paar keer doen en je doet het gewoon tussen afwas en thee door .

Er zijn nog diverse andere methodes deze zijn vroj simpel en werken eigenlijk altijd .
Het duurt eigenlijk 14 dagen om een cultuur op te zetten die sterk is .
Neem ook de tijd .
Een jonge cultuur geeft iets lager percentage dan als het wat vaker geregenereerd is .
( 10 tot 14 % is altijd te halen . )

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thanks

Ga eens experimenteren

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Van experimenteren heb ik 2 kinderen ??.
Maar betreft gist gaat het zeker jou lukken .
Nog kleine handige tip misschien .
Bij kruidvat en trekpleister kun je mineralen pilletjes krijgen . ( Niet vitamine ) deze zijn prima te gebruiken voor enzym en gist groei .

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is bijna moeilijker om geen gist te kweken. Mijn aller simpelste manier is een schep bio yoghurt een schep patentmeel en dit door elkaar roeren. Ik zet dit in de zon bij 21 a 23 graden. Glas houd een deel van de uv stralen tegen dus neem ik een wijde schaal en dek die af met plastic folie.  Wel moet je regelmatig roeren. De andere dag doe ik er een schep meel en een schep water bij, en regelmatig roeren. Dit doe ik een paar dagen en als het dun genoeg is zet ik het op de magneetroerder, maar regelmatig roeren kan ook. Met deze gist kun je brood bakken en je kan er zelfs drank mee maken.

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben op dit moment ook wat aan het experimenteren met bakersgist. In de oliebollen tijd waren die gistblokjes van 42 gr. volop te koop en ik heb er toen een aantal voor nood in vriezer gegooid. Ik heb er nu 4 uit de vriezer gehaald en met wat water in de zon gezet. En dan het zelfde als hiervoor maar dan in plaats van de yoghurt. Dit allemaal is de voorloop van een flinke gist starter.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het is een van de methodes inderdaad Rumo .
Lactobacillus is makkelijk te kweken en ook de saccharomyses is makkelijk te kweken . Je kunt ze beide ook combineren .
De basis waarop je kweekt kun je ook de vergisting mee sturen .
Een meel yoghurt is niet echt geschikt op Rum . hoewel het wel een alcohol voortbrengt .

De meel yoghurt is wel weer zeer geschikt op Whiskey of granen .

Soms doe ik gek en gebruik ik een bakkers gist of ander commercieel product .
Maar de beste en minst probleen loze vergisting komen toch oud oude keuken .
Ik heb diverse andere gisten wel geprobeerd door de laatste 30 jaar . ( De dynamite begin '90 was de eerste ) om ook het gemak maar zelf passend op product maken geeft altijd beste resultaat .
Simpelweg het gist type moet zich " thuis " voelen vanaf begin .
Een vreemd gist is in de aanzet altijd stressvoller en daarom meer kan op bijsmaak .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voila

Een klassieke levain gisting opgestart maar aangezien dat een paar dagen gaat duren, meteen ook een experimentje gelanceerd.

Een oude doos krenten gevonden, gemengd met suiker en overgoten door een klassieke gisting. Nu laat ik dat opstarten en binnen paar dagen gebruik ik het als starter voor een birdwatchers wash.

Intussen blijven de mensen maar droge gist hamsteren.  Wel, het is tenminste rationeler dan het stockeren van hele paletten wc papier.  🙂

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb je de krenten goed gespoeld . krenten en rozijnen worden vaak voor verpakken gezwaveld om ze betere houdbaarheid te geven.
Hierdoor kan het zijn dat vergisting slecht start of verloopt .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Sh*t, vergeten

Nu te laat want ze zijn al gezwollen en vergisting is gestart.  Overigens, stel dat het aanslaat, kan ik de boel dan laten bezinken, filteren en blokjes invriezen ?  Kwestie van steeds gist bij de hand te hebben ?  Of sterft dat af bij invriezen ?

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?