Ik heb (eindelijk) een paar kilo honing gekocht voor mede bereiding. Omdat dit een lang gewild iets is, vrees ik dat de gist z'n beste activiteit gehad heeft. Zakje ligt al een jaar of 3 stof te verzamelen.
Nou weet ik dat sommige medemakers de gist hiervoor uit stuifmeel halen, en dat spreekt me wel aan. Op het stuifmeel zouden van nature gisten voorkomen.
Echter; welke bloemen gebruik je hiervoor? Kan elke bloem hiervoor gebruikt worden?
Ik hoor graag tips van ervaringsdeskundigen.
Houdt 'm warm,
Pikketanus
Je kunt bij o.a. Pit &Pit . Bijenpollen kopen .
Deze kun je in lauwwarm water en iers suiker aanzetten tot gisting .
Dit kun je dan toevoegen voor de medewijn
Is dat voldoende actief? Klinkt strak, de bijen weer laten zwoegen? bedankt weer voor de tip, ga het zeker toepassen!
Volgend jaar misschien herhalen met vlierbloesem stuifmeel (die ik dan ook voor vlierbloesemwijn wil gebruiken) aangezien dat goed te verzamelen valt en het sws geplukt wordt. Is dat ook mogelijk? Zat te denken richting jouw wijze van gist maken, dus stuifmeel wegzetten in open lauw water...
Tot welk percentage kan zo'n gist ongeveer vergistten?
Zat te denken rond de 1.2kg honing te gebruiken op 5L, dan kom ik op een kleine 10% alcohol uit. Maar is dat doenbaar voor zo'n gist? Of moet de gist nog met UVB belicht worden alvorens het toevoegen aan de most?