Meldingen
Alles wissen

Gist voor Gin gekocht. 25ltr stookwijn hoeveel suiker?


sjmmie
Berichten: 8
Topic starter
(@sjmmie)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

 

Hallo stokers,

Na een paar stooksessies met turbogist om daar likeurtjes van te maken wil ik nu eens gin gaan stoken.

Heb dus onderstaand zakje Gist voor gin gekocht voor 25 ltr. stookwijn. Echter wordt er niet bij vermeld hoeveel suiker erin moet. 6Kg of 8 Kg. wie kan mij dit vertellen? Ook een goed recept is welkom. Hoeveel botanicals bijvoorbeeld in een kookzakje voor mijn 12 ltr stookketel.

Alvast bedankt voor de tips.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@sjmmie 8 kg g gerste mout  of 2kg mout en 3kg gerst en 3kg tarwe  voor gin .   Voor surrogaat gin 5,5kg suiker.

Beantwoorden
sjmmie
(@sjmmie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert oké dank je robbert, die 2e optie lijkt wel goed. Kun je mij een kleine uitleg geven welke stappen ik dan moet volgen om hier stookwijn van te maken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@sjmmie neem 24 liter water van 67 graden roer daar eerst de geschrote granen door en daarna de mout.  Zorg dat de temperatuur 65 graden is en hou daarop voor ongeveer 1 uur. Hierna temperatuur op 72 graden brengen.  Hou dit 20 min zo . Controleer met jodium test of zetmeel voldoende is omgezet. 

Giet alles door zeef in gistton en spoel de resten in zeef na met ongeveer 5 liter water van 80 gr. 

(Kook eventueel de vloeistof iets in  )

Wanneer temperatuur 24 graden is voeg gist en gist voeding toe.

 

Beantwoorden
sjmmie
(@sjmmie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert Zojuist 8 kg mout besteld bij Brouwmout.nl. Als het binnen is ga ik aan de slag. Denk je dat het zakje gist van 20 gr. genoeg zal zijn of kan ik er ook nog wat bakkersgist bij in doen? En wat voor gistvoeding raad je aan? (en Hoeveel)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@sjmmie ik zou zeker meer dan 20 gr gebruiken.

En als je bakkersgist hebt zou ik volledig o bakkersgist vergisten.

Bij mout hen je eigenlijk geen extra voeding nodig.  Desondanks zou ik 7 a 8 gr dap toevoegen.  

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@robbert Even een vraagje , want nu begrijp ik het niet helemaal....5,5kg suiker op 25ltr en dan maar een zakje van 20gram gin yeast? was het niet 30gram droge gist per 10ltr? dan zou er dus 75gram droge gist op 25ltr bij moeten, of denk ik nu fout? en ja het blijft suikerwater, en zal nooit echte gin worden 🤔 🤣

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@marcel1966 de gist is gemodificeerd en zou het aan kunnen. Ik zou zeker hoger pitchen .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?