GIST kun je helemaal zelf maken!!!
we beginnen met :
2 glazen weckflessen ,
Witte bloem liefst van een graanmolen .+/- 5 kilo op steen gemalen
Bloem moet van kwaliteit zijn met hoog gehalte aan gluten , liefst 13 gram proteïne per 100gr
[ zie W- Index . ]
rol Huishoud folie
en Verse Magere yoghurt
Was de weckflessen goed schoon en goed drogen ..
Maak deeg van 125 gram bloem en 125 gram magere yoghurt.
Plaats het deeg in de weckfles en sluit af met het huishoudfolie en prik met naald een paar gaatjes hierin zodat er zuurstof bij kan .
Laat 48 uur rusten op kamer temperatuur [ tussen 15° en 30° Celsius. ]
Na 48 uur neem het vochtige hart van het deegmengsel - totaal 150 gram de rest kan weg .
Kneed er 150gram bloem door en voeg 70 -75 ml water toe ..kneden tot een soort brood deeg .
Plaats het in een schone weckfles en dek weer af en perforeer de huishoudfolie .
Nu weer 24 uur laten rusten ..
Na 24 uur weer 150 gram uit het vochtige deel nemen en mengen met 150gram bloem en 75 ml liter water
Het restant van de vochtige kern zou je ook kunnen mengen en in nog en weckfles doen .
Nu zou het mengsel moeten gaan rijzen en na 4 uren 3x zijn volume hebben .
Je heb verse gist voor bier,dranken en brood bereiding .
Zet het nu in goed afgesloten weckflessen in koelkast .
Je kunt nu elke 5 dagen een deel van de gist gebruiken .
Voeg dan weer een gelijk deel aan bloem en water toe
Om de 24 uur kun je verversen met 150 gram bloem en 75 ml water .als je gaat gebruiken ververs dan een dag van te voren .
Deze cultuur kun je 5 jaar in stand houden !