Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 1 / 14

Robbert
Berichten: 9890
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

GIST  kun je helemaal zelf maken!!!

we beginnen met  :

2 glazen weckflessen ,

Witte bloem liefst van een graanmolen .+/- 5 kilo op steen gemalen 

Bloem moet van  kwaliteit zijn met hoog gehalte aan gluten , liefst 13 gram proteïne per 100gr

[ zie W- Index . ]

rol Huishoud folie

en Verse Magere yoghurt

Was de weckflessen  goed schoon en goed drogen ..

Maak  deeg van 125 gram bloem en 125 gram magere yoghurt.

Plaats het deeg in de weckfles  en sluit af met het huishoudfolie en prik met naald een paar gaatjes hierin zodat er  zuurstof bij kan .

Laat  48 uur rusten op  kamer temperatuur   [  tussen 15° en 30° Celsius. ]

Na 48 uur neem het vochtige hart van het deegmengsel  - totaal 150 gram  de rest kan weg  .

Kneed er 150gram bloem door en voeg 70 -75 ml water toe ..kneden tot een soort brood deeg .

Plaats het in een schone weckfles en dek weer af en perforeer de huishoudfolie .

Nu weer 24 uur laten   rusten ..

Na 24 uur weer 150 gram uit het vochtige deel nemen en mengen met 150gram bloem en 75 ml liter water

Het restant van de vochtige kern zou je ook kunnen mengen en in nog en weckfles doen .

Nu zou het mengsel moeten gaan rijzen en na 4 uren  3x zijn volume hebben .

Je heb verse gist voor bier,dranken en brood bereiding .

Zet het nu in goed afgesloten weckflessen in koelkast .

Je kunt nu elke 5 dagen een deel van de gist gebruiken .

Voeg dan weer een gelijk deel aan bloem en water toe

Om de 24 uur kun je verversen met 150 gram bloem en 75 ml water .als je gaat gebruiken ververs dan een dag van te voren .

Deze cultuur kun je 5 jaar in stand houden !

Beantwoorden
274 reacties
24 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

Even een aanvulling die ik al meerdere keren via chat en apps heb gedeeld.

:

Neem wat bladgroente of wittekool maak dit wat vochtig en doe het in pot sluit deze met rubber handschoen  of gebruik een zipzak. 

Zodra de plastic zak bol staat of handschoen als balon mik dan de groente in wat magere melk.

Zet dit op het aanrecht en laat het staan.

 

Als de melk geschift en klonterig is  zeef je het door een filter en de vloeistof gebruik je om verder op te kweken.

Bijvoorbeeld het mengen met wat bloem.

De bloem moet je na een dag de harde bovenlaag af halen en weer wat water en bloem er bij. Na 2 of 3 x zal de gist enorm gaan rijzen.

 

Gist op basis melkzuurbacteriën 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3157

@robbert Staat hier te groeien nu.

1633178815-20211001_100918.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@alchemist zie zo moeilijk is het niet . Hoe lukt het met het deel in de deegbol inmiddels ?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3157

@robbert factor 3 groter geworden,het is een deegblob nu 😆.

1633180017-20211002_150558.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@alchemist als 3 x zo groot is is hij nu ook klaar om te gebruiken . 

Het gevormde korstje haal je weg en gebruik het binnenste soppige deel. 

Je kunt het in 2 delen zodat je een deel opnieuw kunt opzetten en een deel in het te vergisten beslag .

Als er genoeg suikers zijn is 12% makkelijk te halen als de gist goed gelukt is . 

Zelf heb ik momenteel een paar vaten op een dergelijk gist staan .

Ik verwacht eigenlijk dat met 10 A 12 dagen totaal de gisting klaar is .

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3157

@robbert  Dan wordt t morgen brouwen, ga ik straks al spullen wegen en klaarzetten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@alchemist nieuwe uitdaging met volle smaak uitkomst.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3157

@robbert  Haha ja, eerste keer Irish Pot Still, heb er zin in. Hout is voorbehandeld al, wegen is net gedaan dus morgenochtend (of middag als de kater morgen tegenvalt) wordt t brouwen en in Fionnán O'Connor z'n boek lezen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@alchemist hand Matig brouwen of grainfather ?  ( Handmatig meer controle en inzicht  ,  net zo snel en geen kans op storingen ,😃

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3157

@robbert  Met jouw favoriete apparaat uit m'n keukencollectie, doet t prima. De vervangingsrubbers van Jan lijken t beter te doen als de originele en met de huidige stort zal ie gewoon werken. Voor de bourbon t.z.t. maak ik een kleine aanpassing en wordt ie als au bain marie ingezet.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@alchemist en zo ziet het er op de 6e dag uit met het gist .

1633190564-IMG_20211002_174420411.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

Na 6 dagen .

1633190600-IMG_20211002_175518608.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3157

@robbert Apart schuimlaagje, lijkt verdunde PUR 🤣 . Maar gaat wel lekker met de S.G. waarde. 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@alchemist  vrij normaal na 6 dagen voor een goed vergistend mais ,rogge mout beslag .

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert kan ik deze gezeefde melk/witte kool straks kneden in een bestaande yoghurt/bloem cultuur zoals hier boven staat beschreven. Ik heb inmiddels een cultuurtje opgebouwd afgelopen dagen van het yoghurt/bloem, water/bloem recept.  Deze ga ik gebruiken voor de oliebollen.   Maar een deel van deze start ga ik bewaren, voor de whiskey stook later deze aankomende maand

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Masterstudie pdf   ,,GEBRUIK VAN
MELKZUURBACTERIËN VOOR DE INNOVATIEVE 

(LAAG-ALCOHOLISCHE) BIEREN "

 
 
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422