Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 1 / 14

Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

GIST  kun je helemaal zelf maken!!!

we beginnen met  :

2 glazen weckflessen ,

Witte bloem liefst van een graanmolen .+/- 5 kilo op steen gemalen 

Bloem moet van  kwaliteit zijn met hoog gehalte aan gluten , liefst 13 gram proteïne per 100gr

[ zie W- Index . ]

rol Huishoud folie

en Verse Magere yoghurt

Was de weckflessen  goed schoon en goed drogen ..

Maak  deeg van 125 gram bloem en 125 gram magere yoghurt.

Plaats het deeg in de weckfles  en sluit af met het huishoudfolie en prik met naald een paar gaatjes hierin zodat er  zuurstof bij kan .

Laat  48 uur rusten op  kamer temperatuur   [  tussen 15° en 30° Celsius. ]

Na 48 uur neem het vochtige hart van het deegmengsel  - totaal 150 gram  de rest kan weg  .

Kneed er 150gram bloem door en voeg 70 -75 ml water toe ..kneden tot een soort brood deeg .

Plaats het in een schone weckfles en dek weer af en perforeer de huishoudfolie .

Nu weer 24 uur laten   rusten ..

Na 24 uur weer 150 gram uit het vochtige deel nemen en mengen met 150gram bloem en 75 ml liter water

Het restant van de vochtige kern zou je ook kunnen mengen en in nog en weckfles doen .

Nu zou het mengsel moeten gaan rijzen en na 4 uren  3x zijn volume hebben .

Je heb verse gist voor bier,dranken en brood bereiding .

Zet het nu in goed afgesloten weckflessen in koelkast .

Je kunt nu elke 5 dagen een deel van de gist gebruiken .

Voeg dan weer een gelijk deel aan bloem en water toe

Om de 24 uur kun je verversen met 150 gram bloem en 75 ml water .als je gaat gebruiken ververs dan een dag van te voren .

Deze cultuur kun je 5 jaar in stand houden !

Beantwoorden
277 reacties
27 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

Even een aanvulling die ik al meerdere keren via chat en apps heb gedeeld.

:

Neem wat bladgroente of wittekool maak dit wat vochtig en doe het in pot sluit deze met rubber handschoen  of gebruik een zipzak. 

Zodra de plastic zak bol staat of handschoen als balon mik dan de groente in wat magere melk.

Zet dit op het aanrecht en laat het staan.

 

Als de melk geschift en klonterig is  zeef je het door een filter en de vloeistof gebruik je om verder op te kweken.

Bijvoorbeeld het mengen met wat bloem.

De bloem moet je na een dag de harde bovenlaag af halen en weer wat water en bloem er bij. Na 2 of 3 x zal de gist enorm gaan rijzen.

 

Gist op basis melkzuurbacteriën 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@robbert Staat hier te groeien nu.

1633178815-20211001_100918.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist zie zo moeilijk is het niet . Hoe lukt het met het deel in de deegbol inmiddels ?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@robbert factor 3 groter geworden,het is een deegblob nu 😆.

1633180017-20211002_150558.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist als 3 x zo groot is is hij nu ook klaar om te gebruiken . 

Het gevormde korstje haal je weg en gebruik het binnenste soppige deel. 

Je kunt het in 2 delen zodat je een deel opnieuw kunt opzetten en een deel in het te vergisten beslag .

Als er genoeg suikers zijn is 12% makkelijk te halen als de gist goed gelukt is . 

Zelf heb ik momenteel een paar vaten op een dergelijk gist staan .

Ik verwacht eigenlijk dat met 10 A 12 dagen totaal de gisting klaar is .

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@robbert  Dan wordt t morgen brouwen, ga ik straks al spullen wegen en klaarzetten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist nieuwe uitdaging met volle smaak uitkomst.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@robbert  Haha ja, eerste keer Irish Pot Still, heb er zin in. Hout is voorbehandeld al, wegen is net gedaan dus morgenochtend (of middag als de kater morgen tegenvalt) wordt t brouwen en in Fionnán O'Connor z'n boek lezen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist hand Matig brouwen of grainfather ?  ( Handmatig meer controle en inzicht  ,  net zo snel en geen kans op storingen ,😃

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@robbert  Met jouw favoriete apparaat uit m'n keukencollectie, doet t prima. De vervangingsrubbers van Jan lijken t beter te doen als de originele en met de huidige stort zal ie gewoon werken. Voor de bourbon t.z.t. maak ik een kleine aanpassing en wordt ie als au bain marie ingezet.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist en zo ziet het er op de 6e dag uit met het gist .

1633190564-IMG_20211002_174420411.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

Na 6 dagen .

1633190600-IMG_20211002_175518608.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@robbert Apart schuimlaagje, lijkt verdunde PUR 🤣 . Maar gaat wel lekker met de S.G. waarde. 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist  vrij normaal na 6 dagen voor een goed vergistend mais ,rogge mout beslag .

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert kan ik deze gezeefde melk/witte kool straks kneden in een bestaande yoghurt/bloem cultuur zoals hier boven staat beschreven. Ik heb inmiddels een cultuurtje opgebouwd afgelopen dagen van het yoghurt/bloem, water/bloem recept.  Deze ga ik gebruiken voor de oliebollen.   Maar een deel van deze start ga ik bewaren, voor de whiskey stook later deze aankomende maand

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Masterstudie pdf   ,,GEBRUIK VAN
MELKZUURBACTERIËN VOOR DE INNOVATIEVE 

(LAAG-ALCOHOLISCHE) BIEREN "

 
 
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Zelfs in een lab is de uitkomst niet gegarandeerd haha..

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 405

@robbert ik ben ook bezig met gist en de vraag is, als ik in het gist appelschil doe word de gist dan beter voor appelcider , dat de gist zich daar beter mee omgaat? en moet die appel dan bij de witte kool of later toevoegen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rinus55 voor appelcider zou ik inderdaad appel  ook kiezen om de gist op te kweken.

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@robbert na melk toevoegen (op de asnrecht laten staan) niet meer luchtdicht afsluiten met zon hangschoen? Gewoon open laten?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@geen-onruststoker stukje huishoudfolie er overheen.

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@robbert hoe lang duurt het?

Ik heb nu 2 glazen potten met n boterhamzakje r overheen goed dicht getaped. De ene met witte kool, de ander met spinazi. Beide staan nu ruim n week, maar de zakjes staan nog geen millimeter bol. Ze staan ik de keuken waar het 18-19 gr.C is

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 405

@robbert staat hier nu ook een pot er mee, zijn benieuwd of het lukt

Beantwoorden
(@klane)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

New Member
Berichten: 1

@robbert kan je deze gist ook gebruiken voor rhum ?

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@robbert heel interessant beide gistrecepten. 

  • Kun je nog wat extra info geven? Zoals hoeveel zelfgemaakt gist bij hoeveel masch, welke vergistingtemperatuur aanhouden bij deze gisten, wat is de te verwachten abv opbrengst en heeft deze gist behoefte aan extra voedinfsstoffen, etc  
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@richard-k voor ook Eld gemaakt gist gels zelfde als veel andere gisten. 

Temperatuur 18 tot 30 graden . Optimaal rond 24 gr.

Te verwachten avb hangt af van op welke basis je hebt gekweekt.  Lactobacillus is anders dan een saccharomyces.

8 tot 14 % is vrijwel normaal haalbaar ..

Aminozuren en mineralen zijn noodzakelijk voor een gezond en sterk gist .

 

 

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@robbert 

Aminozuren en mineralen zijn noodzakelijk voor een gezond en sterk gist .

Heeft die DIY-gist dat ook nodig als je (bijna) 100% stort van een mout heb waar al bijba alles in zit, zoals pilsmout.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Meteen bloem en magere Yoghurt gaan halen.

Merci 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mooi recept,maar eerlijk gezegd ben ik daar te lui voor.maaaar in noodgeval zal ik het wel zo maken,nu gaat luie Chris naar de bakker,bedank voor het recept.gr.??Chris.V.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als je nauwkeurig werkt William krijgt een mooie neutrale gist . Je zal ook zien dat de gist ook sterker wordt als je de cultuur goed opgang hebt ! ???

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

?? ?

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit lijkt erg op het maken van zuurdesem maar dan met yoghurt ipv water. Wij gebruiken dat in ons brood.

Wij starten die een voor het bakken weer op door te voeden en als deze luchtig wordt een deel gebruiken voor het brood, jij voedt na het afnemen van een deel, detailverschil.

Je krijgt geen zuivere gistcultuur maar een mengsel van wilde gisten, bacterien en melkzuurbacterieen, kan een prachtige cultuur worden.

Melkzuurbesmetting schijnt in whiskies gewenst te zijn en het zachter te maken dus ik kan me voorstellen.

Aan wat voor bier moet ik denken als je dit gebruikt? Ik verwacht dan iets zoals lambiek/geuze en dat je maar weinig hop (of oude hop zoals bij lambiek) mag gebruiken (anders leggen de bacterien het loodje.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

boven staand recept is naturel je kun wanneer de gistcultuur opgang is een klein deel apart nemen ( 150gr) een appelschil , water en meel toevoegen en deze apart een nieuwe cultuur kweken .( Na 3 weken de schil verwijderen) . Ook kun je in de naturel een deel van water vervangen met wat (conservering middelen vrij) bier je krijgt dan een gist cultuur met Saccharomyces cerevisiae en melkzuurbacteriën.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog nooit gedaan. Wel ervaring met het opkweken van gist uit flessen bier maar doe ik altijd met moutextract.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In de whisky's wordt veelal melkzuur gebruikt . De zachtere Ierse whisky zeker . Inderdaad gebruik een bier met weinig hop zoals geuze bier , corona , Heineken .gebruik ook alleen in begin bij opstarten bier .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leuk onderwerp Robbert.
Deze google search-link is ook best interessant:

https://www.youtube.com/results?search_query=how+to+make+yeast+at+home+for+wine

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zal daar eens kijken . ?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe verder je naar beneden scrolt, hoe meer je tegenkomt, zelfs koffiewijn(!?)...

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

koffie wijn ? Altijd het proberen waard . Er zijn zoveel koffie variaties . ?

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert, dit klinkt als iets wat ik zou gaan proberen. Kan er hiermee voldoende resultaat worden gehaald, respectabele vergisting / ABV? Wat bedoel je precies met het sterker worden van de cultuur  wanneer deze op gang is ? Groeten Catnip

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Catnip . In begin is het aantal gistcellen per gewicht lager het wordt na enige tijd wat compacter en actiever . dus feller en sterker in vergisten . Je kunt met de simpele basis gist als boven staat zelfde verwachten als de natte bakkersgist . Je zou een stookwijn kunnen krijgen met tussen 12 tot 15 % . Als je de gist zoals ik aanvulde ook een bier aan toevoegt krijg je dat je verschillende types Bacteriën waardoor de gist makkelijker verschillende stoffen kan " verwerken" . Dat kan snelheid En hoogte van alcohol bevorderen maar ook jou smaak kunnen veranderen . .
Als je een basis gist cultuurtje hebt kun je delen daarvan nemen en die manipuleren met b.v. bier , appelschil , peren schil , na gistende wijn en zo naar eigen gevoel een cultuur vinden .
Je kunt ook een cultuur enkel starten op meel , water en appel schil waardoor je geen melkzuur bacteriën hebt . duurt langer in opstarten maar heeft ook ander karakter en geeft scherpere smaak .
gist doet niet alleen omzetten in alcohol maar kan ook smaak bepalen .
Ook kan het de manier waarop je stookt vergemakkelijken .
( Ik gebruik uit gemak wel eens de pakjes bakkers gist maar voor zachte likeuren of home made bourbon maak ik liever zelf wat gist . )
M. gr. Robbert .

Beantwoorden
Pagina 1 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?