Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 1 / 13

Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

GIST  kun je helemaal zelf maken!!!

we beginnen met  :

2 glazen weckflessen ,

Witte bloem liefst van een graanmolen .+/- 5 kilo op steen gemalen 

Bloem moet van  kwaliteit zijn met hoog gehalte aan gluten , liefst 13 gram proteïne per 100gr

[ zie W- Index . ]

rol Huishoud folie

en Verse Magere yoghurt

Was de weckflessen  goed schoon en goed drogen ..

Maak  deeg van 125 gram bloem en 125 gram magere yoghurt.

Plaats het deeg in de weckfles  en sluit af met het huishoudfolie en prik met naald een paar gaatjes hierin zodat er  zuurstof bij kan .

Laat  48 uur rusten op  kamer temperatuur   [  tussen 15° en 30° Celsius. ]

Na 48 uur neem het vochtige hart van het deegmengsel  - totaal 150 gram  de rest kan weg  .

Kneed er 150gram bloem door en voeg 70 -75 ml water toe ..kneden tot een soort brood deeg .

Plaats het in een schone weckfles en dek weer af en perforeer de huishoudfolie .

Nu weer 24 uur laten   rusten ..

Na 24 uur weer 150 gram uit het vochtige deel nemen en mengen met 150gram bloem en 75 ml liter water

Het restant van de vochtige kern zou je ook kunnen mengen en in nog en weckfles doen .

Nu zou het mengsel moeten gaan rijzen en na 4 uren  3x zijn volume hebben .

Je heb verse gist voor bier,dranken en brood bereiding .

Zet het nu in goed afgesloten weckflessen in koelkast .

Je kunt nu elke 5 dagen een deel van de gist gebruiken .

Voeg dan weer een gelijk deel aan bloem en water toe

Om de 24 uur kun je verversen met 150 gram bloem en 75 ml water .als je gaat gebruiken ververs dan een dag van te voren .

Deze cultuur kun je 5 jaar in stand houden !

Beantwoorden
220 reacties
14 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

Even een aanvulling die ik al meerdere keren via chat en apps heb gedeeld.

:

Neem wat bladgroente of wittekool maak dit wat vochtig en doe het in pot sluit deze met rubber handschoen  of gebruik een zipzak. 

Zodra de plastic zak bol staat of handschoen als balon mik dan de groente in wat magere melk.

Zet dit op het aanrecht en laat het staan.

 

Als de melk geschift en klonterig is  zeef je het door een filter en de vloeistof gebruik je om verder op te kweken.

Bijvoorbeeld het mengen met wat bloem.

De bloem moet je na een dag de harde bovenlaag af halen en weer wat water en bloem er bij. Na 2 of 3 x zal de gist enorm gaan rijzen.

 

Gist op basis melkzuurbacteriën 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@robbert Staat hier te groeien nu.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@alchemist zie zo moeilijk is het niet . Hoe lukt het met het deel in de deegbol inmiddels ?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@robbert factor 3 groter geworden,het is een deegblob nu 😆.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@alchemist als 3 x zo groot is is hij nu ook klaar om te gebruiken . 

Het gevormde korstje haal je weg en gebruik het binnenste soppige deel. 

Je kunt het in 2 delen zodat je een deel opnieuw kunt opzetten en een deel in het te vergisten beslag .

Als er genoeg suikers zijn is 12% makkelijk te halen als de gist goed gelukt is . 

Zelf heb ik momenteel een paar vaten op een dergelijk gist staan .

Ik verwacht eigenlijk dat met 10 A 12 dagen totaal de gisting klaar is .

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@robbert  Dan wordt t morgen brouwen, ga ik straks al spullen wegen en klaarzetten.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@alchemist nieuwe uitdaging met volle smaak uitkomst.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@robbert  Haha ja, eerste keer Irish Pot Still, heb er zin in. Hout is voorbehandeld al, wegen is net gedaan dus morgenochtend (of middag als de kater morgen tegenvalt) wordt t brouwen en in Fionnán O'Connor z'n boek lezen.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@alchemist hand Matig brouwen of grainfather ?  ( Handmatig meer controle en inzicht  ,  net zo snel en geen kans op storingen ,😃

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@robbert  Met jouw favoriete apparaat uit m'n keukencollectie, doet t prima. De vervangingsrubbers van Jan lijken t beter te doen als de originele en met de huidige stort zal ie gewoon werken. Voor de bourbon t.z.t. maak ik een kleine aanpassing en wordt ie als au bain marie ingezet.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@alchemist en zo ziet het er op de 6e dag uit met het gist .

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@robbert Apart schuimlaagje, lijkt verdunde PUR 🤣 . Maar gaat wel lekker met de S.G. waarde. 

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@alchemist  vrij normaal na 6 dagen voor een goed vergistend mais ,rogge mout beslag .

Beantwoorden
william
Berichten: 1623
Registered
(@wiliam)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Meteen bloem en magere Yoghurt gaan halen.

Merci 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anonymous
Deelgenomen: 52 jaar geleden

Mooi recept,maar eerlijk gezegd ben ik daar te lui voor.maaaar in noodgeval zal ik het wel zo maken,nu gaat luie Chris naar de bakker,bedank voor het recept.gr.??Chris.V.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

als je nauwkeurig werkt William krijgt een mooie neutrale gist . Je zal ook zien dat de gist ook sterker wordt als je de cultuur goed opgang hebt ! ???

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

?? ?

Beantwoorden
Mick
Berichten: 440
 Mick
Registered
(@mick)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit lijkt erg op het maken van zuurdesem maar dan met yoghurt ipv water. Wij gebruiken dat in ons brood.

Wij starten die een voor het bakken weer op door te voeden en als deze luchtig wordt een deel gebruiken voor het brood, jij voedt na het afnemen van een deel, detailverschil.

Je krijgt geen zuivere gistcultuur maar een mengsel van wilde gisten, bacterien en melkzuurbacterieen, kan een prachtige cultuur worden.

Melkzuurbesmetting schijnt in whiskies gewenst te zijn en het zachter te maken dus ik kan me voorstellen.

Aan wat voor bier moet ik denken als je dit gebruikt? Ik verwacht dan iets zoals lambiek/geuze en dat je maar weinig hop (of oude hop zoals bij lambiek) mag gebruiken (anders leggen de bacterien het loodje.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

boven staand recept is naturel je kun wanneer de gistcultuur opgang is een klein deel apart nemen ( 150gr) een appelschil , water en meel toevoegen en deze apart een nieuwe cultuur kweken .( Na 3 weken de schil verwijderen) . Ook kun je in de naturel een deel van water vervangen met wat (conservering middelen vrij) bier je krijgt dan een gist cultuur met Saccharomyces cerevisiae en melkzuurbacteriën.

Beantwoorden
Mick
Berichten: 440
 Mick
Registered
(@mick)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nog nooit gedaan. Wel ervaring met het opkweken van gist uit flessen bier maar doe ik altijd met moutextract.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

In de whisky's wordt veelal melkzuur gebruikt . De zachtere Ierse whisky zeker . Inderdaad gebruik een bier met weinig hop zoals geuze bier , corona , Heineken .gebruik ook alleen in begin bij opstarten bier .

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk onderwerp Robbert.
Deze google search-link is ook best interessant:

https://www.youtube.com/results?search_query=how+to+make+yeast+at+home+for+wine

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik zal daar eens kijken . ?

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe verder je naar beneden scrolt, hoe meer je tegenkomt, zelfs koffiewijn(!?)...

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

koffie wijn ? Altijd het proberen waard . Er zijn zoveel koffie variaties . ?

Beantwoorden