Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 11 / 14

Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Of meerdere korten ?

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik begrijp dat rum een wat ander gist type vereist dan de gangbare suiker-of fruit wash?

Kun je zo ook je eigen gist voor rum maken?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja dat kan inderdaad .
Dat maak je door melasse met accasia te infecteren met rauwe melk of karnemelk

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Klinkt wel heel erg interessant Robbert ?!

Zou je dat iets uitgebreider kunnen uitleggen? Of zou je daar ook een recept voor hebben? ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alhoewel ik voorstander ben van eigen gist maken, let wel dat het niet altijd een kwestie van voeg alle ingrediënten toe en roer door is. Je moet tussendoor een beetje opletten en anticiperen is mijn ervaring. Ik weet niet precies hoe lang je bezig bent maar in t begin is reproduceerbaarheid meer van belang. Het begrijpen hoe smaken zich ontwikkelen etc.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben pas heel kort bezig. Maar juist daarom wil ik ook eens zelf de gist maken.

Volgens mij kun je daar een hoop van leren ?. Maar dan zou een basis recept wel erg handig zijn ?.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik kan je een recept geven dat ik eens geprobeerd heb.

150 gram bloem, >13 gram eiwitten / 100 gram

150 gram water

Een appel, afgespoeld onder de kraan, hebt alleen de schil nodig

Een pruim, ook even onder de kraan, in 4en delen en kapot meppen.

Citroenzuur eventueel, doe zelf een halve theelepel

 

Doe alles bij elkaar, goed lucht erin kloppen en plaatsen in een bak bedekt met huishoudfolie met wat gaten erin. 

Dan een weekje wachten, toplaag eraf halen. Lucht erin kloppen en gelijke delen water en bloem toevoegen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

9

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

100 ml Melasse met accasia stengel /blad .
Daarbij rauwe melk of ongepasteuriseerde karnemelk .50 mil en 50 l water
Laat dit aantal dagen staan .
Na enkele dagen zal het wat zuur ruiken .
Meng er nu wat spelt meel door en kneed een bolletje
Na paar dagen haal je garde buitenkorst weg .
Meng lauw water en wat meel bij en laat het onder doek liggen .
Gaat het rijzen pluk het in stukken en droog het al schuddende bij met warme lucht 30 gr waardoor
korreltjes ontstaan .
Simpele rum gist

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Robbert. Ik heb mijn appelcider met wilde gist laten vergisten. Ik heb de helft van mijn batch gebotteld en heb aan de rest (nog in de emmer) wijgist toegevoegd voor een drogere cider. Nu komt de vergisting niet meer op gang.. Ik dacht ik vraag het onze 'gistkoning' 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is dat deel in de emmer heeft dus gegist begrijp ik ? En nu wil je opnieuw laten nagisten ?
De wijngist zal dan niet starten omdat er al alcohol aanwezig is .
je zal dus een gist appart met suiker en wat water moeten opstarten . Het deel in de emmer aanvullen met het zei water en suiker of nog wat appel sap waardoor iets lager alcohol percentage is zodat de nieuw toegevoegde gist niet meteen afsterft

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

OK, het opstarten van het gist gedaan. De rest niet.. Ik ga ermee aan de slag. Bedankt Robbert

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De boel is weer op gang. De volgende keer moet ik de batch in tweeën splitsen; 1 deel voor droog en 1 deel voor (biologisch) zoet. 

Beantwoorden
de Scheider
Berichten: 79
(@ahelmons)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste Robbert,

bij de bovenste foto, links boven, verwarm je hier water met mout extract?

bij de bovenste foto, recht boven, staat af te koelen?

bij de onderste foto, links onder een wit achtig iets, erbij gevoegd?

bij de onderste foto, rechts onder, is dit het zelfde als de bovenste foto, rechts boven?

Het zal wel eenvoudig zijn, maar ik zie het niet, kun je er iets meer over zeggen?

Alvast bedankt, Ad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee , ik had sugarcane die ik uitkookte .

dat is na verwijderen van deel van de vezels en stengels .

Enige toevoegen was accasia en pruim.

Door koken gaat het schuimen .

 

Beantwoorden
Pagina 11 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?