Of meerdere korten ?
Ik begrijp dat rum een wat ander gist type vereist dan de gangbare suiker-of fruit wash?
Kun je zo ook je eigen gist voor rum maken?
Ja dat kan inderdaad .
Dat maak je door melasse met accasia te infecteren met rauwe melk of karnemelk
Klinkt wel heel erg interessant Robbert ?!
Zou je dat iets uitgebreider kunnen uitleggen? Of zou je daar ook een recept voor hebben? ?
Alhoewel ik voorstander ben van eigen gist maken, let wel dat het niet altijd een kwestie van voeg alle ingrediënten toe en roer door is. Je moet tussendoor een beetje opletten en anticiperen is mijn ervaring. Ik weet niet precies hoe lang je bezig bent maar in t begin is reproduceerbaarheid meer van belang. Het begrijpen hoe smaken zich ontwikkelen etc.
Ik ben pas heel kort bezig. Maar juist daarom wil ik ook eens zelf de gist maken.
Volgens mij kun je daar een hoop van leren ?. Maar dan zou een basis recept wel erg handig zijn ?.
Ik kan je een recept geven dat ik eens geprobeerd heb.
150 gram bloem, >13 gram eiwitten / 100 gram
150 gram water
Een appel, afgespoeld onder de kraan, hebt alleen de schil nodig
Een pruim, ook even onder de kraan, in 4en delen en kapot meppen.
Citroenzuur eventueel, doe zelf een halve theelepel
Doe alles bij elkaar, goed lucht erin kloppen en plaatsen in een bak bedekt met huishoudfolie met wat gaten erin.
Dan een weekje wachten, toplaag eraf halen. Lucht erin kloppen en gelijke delen water en bloem toevoegen.
9
100 ml Melasse met accasia stengel /blad .
Daarbij rauwe melk of ongepasteuriseerde karnemelk .50 mil en 50 l water
Laat dit aantal dagen staan .
Na enkele dagen zal het wat zuur ruiken .
Meng er nu wat spelt meel door en kneed een bolletje
Na paar dagen haal je garde buitenkorst weg .
Meng lauw water en wat meel bij en laat het onder doek liggen .
Gaat het rijzen pluk het in stukken en droog het al schuddende bij met warme lucht 30 gr waardoor
korreltjes ontstaan .
Simpele rum gist
Hi Robbert. Ik heb mijn appelcider met wilde gist laten vergisten. Ik heb de helft van mijn batch gebotteld en heb aan de rest (nog in de emmer) wijgist toegevoegd voor een drogere cider. Nu komt de vergisting niet meer op gang.. Ik dacht ik vraag het onze 'gistkoning'
Is dat deel in de emmer heeft dus gegist begrijp ik ? En nu wil je opnieuw laten nagisten ?
De wijngist zal dan niet starten omdat er al alcohol aanwezig is .
je zal dus een gist appart met suiker en wat water moeten opstarten . Het deel in de emmer aanvullen met het zei water en suiker of nog wat appel sap waardoor iets lager alcohol percentage is zodat de nieuw toegevoegde gist niet meteen afsterft
OK, het opstarten van het gist gedaan. De rest niet.. Ik ga ermee aan de slag. Bedankt Robbert
De boel is weer op gang. De volgende keer moet ik de batch in tweeën splitsen; 1 deel voor droog en 1 deel voor (biologisch) zoet.
Beste Robbert,
bij de bovenste foto, links boven, verwarm je hier water met mout extract?
bij de bovenste foto, recht boven, staat af te koelen?
bij de onderste foto, links onder een wit achtig iets, erbij gevoegd?
bij de onderste foto, rechts onder, is dit het zelfde als de bovenste foto, rechts boven?
Het zal wel eenvoudig zijn, maar ik zie het niet, kun je er iets meer over zeggen?
Alvast bedankt, Ad.
Nee , ik had sugarcane die ik uitkookte .
dat is na verwijderen van deel van de vezels en stengels .
Enige toevoegen was accasia en pruim.
Door koken gaat het schuimen .