Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 14 / 14

Skoelie
Berichten: 25
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Magere yoghurt/bloem en bramen/vlierbessen/wilgenbast/bloem

(middelste schaaltje is met volle yoghurt, die deed het niet)

1694962391-B3F2D16C-BCC3-4D00-B0EF-5215E3F93D5C_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 25
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Bramen/vlierbessen/wilgenbast met patentbloem: prima gerezen!

1694962503-70DD0CBC-FB96-4881-8F18-606EA98CD404_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 25
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Blauwe bessen met veldsla, en witte kool op karnemelk met wat bloem

1694962576-686E196E-02BB-45D5-A72F-9CA9D487E2D9_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 25
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

De variant met blauwe bessen en veldsla was erg snel

1694962648-513A701B-3084-44CD-B20D-14CC62A0F815_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 25
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Gedroogd tussen 2 lagen bakpapier

1694962712-B2D6BD16-5ADB-4096-B1C2-C8CB3407D90D_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 25
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Gebroken om te bewaren in een zipzakje

1694962785-C4BCBCDD-ED63-4876-BD31-9CCCE86F67A6.jpeg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3169
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Geweldig om te zien @skoelie, je pakt het meteen goed aan, toevallig ook een testje gedaan met suikerwater en voeding om te zien hoeveel alcohol de gist kan opbrengen? Wildere gisten kunnen wat lager zitten qua percentage en een optie is dan ook te kijken of je het kunt combineren met bakkersgist als tweede gist toe te voegen (na de hoofdvergisting van de wilde gist), sommige soorten maken namelijk bepaalde gifstoffen aan waartegen andere soorten gist niet goed kunnen. 

 

Let wel dat bij het toevoegen van een tweede gist na de hoofdvergisting van de eerste er geen zuurstof beschikbaar is voor celdeling dus ofwel meer toevoegen of een giststarter maken.

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@alchemist een heel simpel apparaatje kun je gebruiken om te zien of het gist goed is of niet.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

En wanneer je dit ziet in je mash dan weet je hoe ver het is 

1695040026-IMG_20230918_141635162.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

Wat zwevende vezels

1695041491-IMG_20230918_144914668.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3169

@robbert welke vergroting zien we hier? Is inderdaad wel om te doen en ik zie al digitale microscopen met video functie voor 5 tientjes, wel maar 1000x vergroten daarom dat ik het even vraag.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@alchemist dit is 1200x vergroot..

 

 

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@alchemist Testjes m.b.t. alcoholopbrengst wil ik zeker t.z.t. nog 'ns gaan doen, maar dat zal iets voor de kerstvakantie worden.

Wat ik me nog wel afvraag: de culturen op basis van yoghurt en (karne-) melk resulteren in een gist op basis van melkzuurbacterie (lactobacillus), maar de cultuur op basis van het fermentatievocht van bramen, vlierbessen en wilgenbast zonder yoghurt of melk te infecteren, wat is daarvan de basis?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3169

@skoelie je hebt op allerlei soorten fruit en groenten allerlei soorten wilde gist, het is niet slechts saccharomyces cerevisiae en melkzuurbacterien.

 

Er zijn duizenden soorten, zelfs de saccharomyces cerevisiae zal er meer dan 1500 hebben die gebruikt worden worden voor wijn, bier, whisky, cider etc.

 

Ook de melkzuurbacterien hebben meerdere soorten, vaker worden hiervan een aantal benoemd zoals L.paracasei, L.plantarum, L.brevis, L.casei, L.fermentum, L.acidophilus.

Beantwoorden
Pagina 14 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?