Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 2 / 14

Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor het delen van deze info Robbert, gist heeft enorm mijn interesse. In mijn zoektocht naar mijn eigen whisky (whiskey) moet ik af en toe even een pas op de plaats maken. Maar ik ga zeker even wat kleine experimentjes uitvoeren met mijn mini gistemmers en mijn thermofles maischmethode. Ik heb qua melkzuur tweemaal Yak#lt gebruikt. Een keer was dat geslaagd, dus melkzuur bij het gisten staat zeker op het verlanglijstje. 12% vind ik heel respectabel voor wat ik wil. Ik houd je op de hoogte. Groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Catnip ,misschien een handig aanvulling , Ik beschreef in ander topic hoe je ook een vergisting opnieuw kan starten met fruit fermentatie maar ook een op die manier kun je een gist vervaardigen . "" Neem een emmertje met lauw water , gekneusd fruit of appelschillen , kiwi of ananas schil wat spinazie , andijvie of sla restant . Dus wat fruit en groente dek dit af met een vochtige theedoek laat dit 3 a 4 dagen staan fermenteren . giet het door een kaasdoek en voeg het vocht toe aan jou suikerwash ( of ander te vergisten product )

Dit fementatie vocht kun je aan meel toevoegen om een vaster gist te krijgen zonder melkzuren maar ook als water om Fruit vergisting mee starten .

( bakkers in mediterrane landen gebruiken dit ook wel voor brood ")'

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik wil er ook mee aan de slag.. Ik vraag me alleen af waarom er 5kg bloem in het recept staat, en er nog geen halve kilo van gebruikt wordt. Of lees ik het niet goed?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

omdat je een aantal keren moet verversen moet je extra bloem hebben .

Beantwoorden
Berichten: 6
(@bieropiet)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien een domme vraag (maar gesteld door een leek, die zijn eerste biertje nog moet brouwen) maar is dit een recept voor hoog of voor laaggist? Kun je met deze gist alle bieren brouwen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt er i.d.d. bieren mee brouwen . maar niet allen .
voor hoog gist heb je de gist Saccharomyces cerevisiae nodig .

Beantwoorden
Berichten: 6
(@bieropiet)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zag dat je dat kunt krijgen door er wat bier bij te doen? (In een aparte kweek) is dit afdoende? Of is er een beter recept? Ik weet wel dat je gisten kant en klaar kunt kopen voor welk bier je maar wilt, maar zelf maken lijkt me veel leuker.

Beantwoorden
Berichten: 6
(@bieropiet)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En het in dit artikel genoemde recept is dus voor laaggist en dus geschikt voor de bereiding van pilsener?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het bovenstaande recept in een simpel algemeen gist . je kunt het ook gebruiken voor een pilsner .
Er zijn hooggistende , wildt gistende en laag gistende gisten .
melkzure gisten zijn te gebruiken maar de gisten uit de Saccharomyces types waarvan de cerevisiae zijn het meest gebruikt tegenwoordig .De biergist / wijngist / bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae) kun je vrij gemakkelijk verkrijgen.
Je kunt ook met meel water en appelschillen een soort deeg maken . deze op kamer temp laten staan . na 10- 15 dagen haal je net als met het receptboven het zachte hart eruit en deze ook opkweken n .
Ook kun je blad als andijvie , spinazie , fruit in lauw water enkele dagen laten fermenteren . hierna het vocht mengen met meel en hieruit de gist opkweken .
Ook bessen als kruis bessen , lijsterbessen , jeneverbessen kun je in water zetten en zullen snel fermenteren / (schimmels vormen . )
Hiermee kun je een perfecte vergisting van mouten starten ( ook voor Whiskey's )
Deze methodes kun je ook met elkaar onderling kruizen waardoor je gisten kunt versterken .
om een biergist te maken kun je ook gist bezinksel gebruiken uit bierbereiding en deze opnieuw opkweken .
Ook kun je een speltmeel vochtig maken en als zuurdesem met geuzenbier of een corona b.v. opstarten .
Er zijn dus vele wegen om een gist cultuur te beginnen .

Je vroeg om betere recepten maar er zijn vele bieren en net zoveel specifieke gisten .
Vaak gericht op eigen smaak.
Zelf gebruikte ik vroeger toen ik mij nog met bier bezig hield een giststarter door wilde vergisting van mout ,appelschil en spinazie blad . er waren ook niet veel biergisten zoals nu in de handel .

Boven staan recept voeg ik in plaats van gewoon water het vocht aan toe van fermentatie van appelschil , en wat bladgroente en zo maak de gist voor mijn bourbon, Whiskey of suikerwash . ( in haast gebruik ik bruggeman )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Om een gist tijdens opkweken te versterken waardoor deze beter bestand is tegen lagere temperaturen en ook hogere alcohol genereren door betere resistentie kweek je gist op op kamertemperatuur 18 - max 30 graden waarbij je ook belicht / bestraalt met U.V. lampen en gebruik je ook de diammoniumfosfaat .

Beantwoorden
Berichten: 6
(@bieropiet)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hartstikke bedankt voor de tips! Zal eens aan de slag hiermee.

Beantwoorden
Berichten: 6
(@bieropiet)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nu heb ik gehoord dat we met deze methode te maken hebben met wilde gisting, die al je andere gisten (kan) aantasten en je altijd standaard lambiek zult brouwen. Dat is niet helemaal de bedoeling. Klopt dit?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als een cultuurgist in een pakje gekocht als gist wordt gezien en alle andere vormen een wilde gisting klopt het .
maar
Elke vorm van gist komt ergens uit voor .
Een wilde gisting zou een spontane gisting zijn op basis van natuurlijke fermentatie van " vuile " producten .
een gist opkweken uit b.v. boven staande recept is kweken op bepaald type gist .
Kweken van een gist op een mout of wijn is ook weer specifieker .
Je kunt dit zelf manipuleren .
Melkzure gisten en wijn gisten zijn combineerbaar .
Wilde vergisting als in vervuiling infectie kunnen schimmels zijn die andere schimmels ( wat gist in zekere zin ook is ) kunnen tegenwerken .

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert ; kunnen kisten ook muteren? Als ik het goed begrijp 'maak' je dus eigenlijk geen gist, maar maak je een voedingsbodem voor speciafieke gisten waar deze vervolgens op land.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt gisten verzamelen en een specifieke bodem geven om ze op te kweken en je kunt specifieke bodem maken waar inderdaad weer gisten op landen / ontstaan die specifiek bij dat product zich goed voelt .
Betreft mutatie moet ik eerlijk zeggen gisten zijn manipuleerbaar maar of ze echt muteren uit zich zelf weet ik niet .
sinds midden jaren 90 zijn er ontdekkingen waarmee wel in laboratoria kunstmatig mutaties worden gedaan .

Beantwoorden
Pagina 2 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?