Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 3 / 14

Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

voorkoken

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gist bij passend op maat gemaakt voor te vergisten brouwsel .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1 uur na toevoeging gist .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ph 4 , SG 1110 .
afdekken en staan laten .
moeilijker en meer is het niet .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na 2 uren volop aan het gisten .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

na 6 dagen controleren .
Begin sg 1110 nu 1030.
Type gist zelf gemaakt . ]

Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert, bij vloeibaregisten maak ik altijd een giststarter. Ik zet een kleine hoeveelheid vloeistof met de gist  op een magneetroeder en een paar dagen vul iedere dag wat vloeistof toe. Voor de vloeistof gebruik ik dan het zelfde als wat ik in mijn gistingsvat ga gebruiken(Suiker, mout, appelsap, frambozensap). Is dit voor de eigen kweek gist ook aan te raden? En kan ik dan 1 soort gist maken met meel en water of yoghurt en deze als een soort basis gist gebruiken?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je de vloeistof die je gebruikt laat fermenteren en deze ga je mengen met meel zou je zeker dit als basis kunnen gebruiken .

Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En is er dan een voorkeur voor water of yoghurt voor de basis gist? Of alleen het meel  met de vloeistof uit het vat mengen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je het hangt af van wat je uiteindelijk je wil maken . wanneer je de bovenstaande gist maakt is een vrij neutraal algemeen gist . B.V .b . Wanneer je een Rum gist wil maken neem je Rietsuiker stengel met een fruit deze zet je op water lauw weg totdat er een fermentatie ontstaat .
Het vocht van deze fermentatie kneed je door meel tot een deeg dit deeg deel je aantal keren en voeg je zelfde vocht toe tot hier het hard volledig gistend is . dit kun je voeden en versterken .
Voor een whiskey kun je met mout , water en .b.v. lijsterbes een fermentatie starten dit kun je zo aan her brouwsel toevoegen maar ook kun je dit fermentatie deels op een meelbasis zetten en door kweken . en ook versterken .
zo krijg je net iets specifieker gist .
je kunt op diverse grondstoffen zo een gist kweken . en daaruit door cultiveren en versterken .

Beantwoorden
Berichten: 6
(@bieropiet)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wanneer voeg je de marmite toe bij het maken van de voedingsmedia? Tijdens het koken vd mout of erna?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Marmite of vegemite voeg je toe na het koken van de mout .
Wacht ook tot temperatuur flink gezakt is . beste is onder de 32 gr .
marmite of vegemite is trouwens een heel goed product om te gebruiken ?

Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gebruik je de Marmite dan als gistvoeding? Volgens mij zit er biergist en veel viteminen B in. In sommige recepten wordt wel dode gist als gistvoeding gebruikt. En moet je dan als nog diammoniumfosfaat toevoegen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

marmite gebruik je als een gist voeding maar ook kan het zorgen sneller aanvangt met gisten of gisten vorming ontstaat .
marmite of vegemite is een gistextract uit bier industrie .
marmite en vegemite zijn extra vitaminen aan toegevoegd o.a. B12
Je zou geen gistvoeding verder hoeven toe te voegen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

https://www.twortwat.nl/nieuws.detail?item_id=1151341194&type=4&back=1&page=/artikelen

Ik ga denk ik toch voor deze , zeker voor  toekomstige projecten die een biergist eisen uit een fles bier. Heb een geuze boon staan ,en een geuze marriage parfait. Wil de aanwezige gisten, die al vele jaren oud zijn, opslaan in een soort van gist laboratorium. Het idee broeit nog, en ik laat nog wel iets horen, als er een ei van is uitgebroeid. 🙂

Beantwoorden
Pagina 3 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?