Meldingen
Alles wissen

Gisten

Pagina 4 / 4

brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoeveel gram di-ammoniumfosfaat per liter als gistvoeding 

Is dat voldoende en de goede voeding of gebruiken jullie nog andere toevoegingen om volledig uit te gisten tot SG 0,985

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat wil je maken? Bij het maischen van graan komen genoeg voedingsstoffen vrij. In fruit zit vaak ook een deel voeding. Deze vul ik aan met di-ammoniumfosfaat. Voor een suiker vergisting heb je het zeker nodig. Andere halen hun voeding uit bepaalde bonen, ook een optie.
Voor een suiker vergisting gebruik je een hele dosering van 1 afgestreken theelepel/5L most. Bij fruit geef ik de helft daar van.
Voorwaarde is wel, check je gist. Er is aan de meeste gisten op de markt al voeding aan toegevoegt. Zou je er meer van geven krijg je een hoge kans op lichtblauw distillaat. Bij zulke gisten hoef je dus niets aan gistvoeding mee te geven.
Je eind SG ligt in verband met je begin SG, als je bv op 1010 begint zal je nooit in de buurt komen van 985... ook is SG wegen mij nog niet eigen, maar er zijn hier wel mensen die daar antwoord op weten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de hoeveelheid diammoniumfosfaat hangt inderdaad af van wat voor verdere producten worden gebruikt .
Wanneer er verder geen voeding is en je zou per liter rekenen zou je op 0,5 -0,7 Gr p/l uitkomen .
Ga niet altijd uit van 985 als eind sg
andere aanwezige producten kunnen ook invloed hebben op SG .
er zijn b.v. producten die bij 1010 al uit gegist zijn .

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat wil je maken?

Voor een suiker vergisting heb je het zeker nodig. Andere halen hun voeding uit bepaalde bonen, ook een optie. Voor een suiker vergisting gebruik je een hele dosering van 1 afgestreken theelepel/5L most.

Zou je er meer van geven krijg je een hoge kans op lichtblauw distillaat. Bij zulke gisten hoef je dus niets aan gistvoeding mee te geven. Je eind SG ligt in verband met je begin SG, als je bv op 1010 begint zal je nooit in de buurt komen van 985...

Ik wil suikerwater vergisten om daarna te stoken in een kolom met enkele cm onder de brug 5cm dubbele wand als koeling voor extra reflux. Doorgaans krijg ik een distilaat van tussen 90 vol% die stilaan naar 70 vol% evolueert bij de ruwstook.

Ik begin te vergisten met een oplossing met SG 1,065, als dat vergist is tot 1,010 opgeloste suiker toevoegen alsof ik begin met 1,100. Al mijn vorige stookwijnen vergisten tot SG 0,985

SG meten kan ik perfect met een hydrometer en met een refractometer, ik maak al 30 jaar mijn eigen bier.

Vorige stookwijn had op het laatst in de staart een lichtblauw distilaat en hoogstwaarschijnlijk van de voedingszouten uit het zakje turbo gist.

 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat is de oorzaak inderdaad, het amonium verdampt mee tijdens het stoken en reageert met koper, waardoor oxiden ontstaan die meekomen. Omdat het oxideren even duurt, begin je met een helder distillaat, die langzaam een blauwe gloed afgeeft (en toch helder blijft).
Bij turbogist hoef je geen voedingszout gebruiken, dat is het ontwerp. Gebruik je een bakkersgist, gist zonder toevoegingen of een eigen gekweekte stam, dan heb je het zeker nodig, en dan wel een "volle" dosering (bij suiker vergisting).
Ook is het met een turbogist belangrijk om uit te gaan van de gebruikte hoeveelheden, want de voeding is daar op afgestemt. Als op het zakje staat dat het voor 25L is, kun je beter iets daar boven zitten om blauwig distillaat te voorkomen. Als je daar onder gaat zitten met bv 21L is de concentratie aan voeding hoger wanneer je het hele zakje uitschud. Maar aangezien je het vaker gedaan hebt, neem ik aan dat je daar wel aan gedacht hebt.
SG is wel reëel in jouw situatie schat ik. En zoals Robbert aangeeft ook de gebruikte producten hebben invloed op SG. Als je een rum uit molase zou maken zou een eind SG van 985 zo goed als onmogelijk zijn, vandaar?

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb vorige keer met het zakje turbo gist maar 20L suikerwater vergist en die wilde bijna niet starten. Na meer dan één week heb ik er een depot van een biergist brouwsel aan toegevoegd en dan is het stilaan volop beginnen gisten. Ik had idd in de laatste cut een blauwig distilaat. 

Nu heb ik gedroogde bakkersgist bruggeman gebruikt, met toevoeging van 6g/10L diammoniumfosfaat als gistvoeding. Het staat nu lekker te pruttelen in een mandfles.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ben op 18 april begonnen aan 20L stookwijn te vergisten. suiker tot SG1070, met 70g droge bakkersgist en 10g diammoniumfosfaat. Het gistvat staat in een gistkast bij een constante temperatuur van 22°C. Het is nu nog altijd aan het gisten en staat nu op 1010, dus nog lang niet uitgegist. Duurt het bij jullie ook altijd zo lang.    

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het kan inderdaad 21 - 28 dagen duren .
Temperatuur heeft invloed hardheid water , maar ook iheb je de suiker van te voren even deels geïnverteerd.
Als het nog gist is er niets loos .
Rustig tijd geven .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij mij staat het vanaf 7 Mei, en is nu klaar.

Ik heb er wel een blikje zoutarme tomatenpuree, een 1/2 theelepel Epsonzout, en een kwart vitamine bruistablet bij gedaan.

Foute gemaakt met de temperatuur, die was 39 graden toen ik er bakkersgist bij deed, echte de gist overleefde dat wonderwel.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je voeding wil aanvullen kun je beter bonen of granen gebruiken
Bonen zijn neutraler in smaak , vervuilen minder , hebben minder negatief invloed op PH .
Daarnaast aanwezigheid van eiwitten en aminozuren in bonen wat juist het voedsel voor gist is is bijna 8 tot 10 x zo hoog als in tomaten .

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja de suiker was vooraf geinverteerd met citroenzuur

Welke bonen en hoeveel per 10L stookwijn.

Is moutschroot even goed en ook hier hoeveel

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat bedoel je dan met bonen Robbert, tuinbonen, snijbonen, bruine bonen, bonen uit blik of eerst koken en dan het water daarvan, en hoe lang koken/of niet....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

witte bonen ,bruine bonen , grauwe bonen .
Je kunt ze het beste zelf even koken of weken en verwarmen rond de 60 graden zodat deel van de eiwitten afgebroken zijn tot aminozuren
Dat hoeft niet lang .
Betreft hoeveelheid 50 gr per 10 liter is al voldoende .
Zelf gebruik ik een koffiekop op 25 liter . Dus ongeveer 150 gr .

Ook kun je taugé gebruiken of tofu .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, dat is duidelijk, ik ga het eens bij de volgende ronde op deze manier doen...

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?