Meldingen
Alles wissen

Gisting duurd erg lang


Berichten: 50
Topic starter
(@gerardo)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Vraagje 

Heb een suikerwash staan die nu al 30 dagen nog steeds aan het vergisten is.

Vlammetje van aansteker gaat nog steeds uit boven wash.

Kan het kwaad dat het zolang duurd.?

Beantwoorden
12 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@gerardo wat is het SG ?

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Ik heb meter maar ik lees af waarde 30 en 78 zitten meerdere schaal erdelingen op.

Ik zou foto kunnen plaatsen maar weet niet hoe dit moet

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisten kan afhankelijk van soort gist , product en temperatuur tussen 3 en 48 dagen duren . Als temperatuur laag is en gisting duurt lang is er meestal niets aan de hand als gistings temperatuur en beslag goed is en het duurt lang kan het omslaan naar azijnzuur vorming.  Maar ook kan er autolyse ontstaan.

Heb je het suiker te voren geïnverteerd?

Beantwoorden
9 Reacties
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Heb de suiker met water en schepje citroenzuur 10 minuten zachtjes laten koken.

Temperatuur ruimte ligt ongeveer 20  21 graden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@gerardo 10 min is veel te kort bijna zinloos je zal zowiezo minimaal 40 min  het moeten laten pruttelen. Ook al zal niet lukken om alle suiker om te zetten het grote deel is dan omgezet .

Maar wat is nu het SG 

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Volgens mij 1030

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

1030 na 4 weken klopt niet. Dan is er duidelijk wat mis.  

Wat was begin SG.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Bedankt

Opnieuw beginnen dan maar

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@gerardo hoe heb je de stookwijn gemaakt? water, suiker, citroenzuur en gist is niet genoeg(informatie voor ons). Bijvoorbeeld  welke gist en gistvoeding heb je gebruikt. Zoek eens op het forum bij recepten voor neutrale alcohol daar is heel veel over te vinden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@gerardo ik weet niet of op nieuw beginnen nodig is . 

Misschien kun je de temperatuur wat verhogen en een 2e pitch doen .

Als je begin SG te hoog was kan ook een te groot deel van de gist daarop zijn afgestorven en nu nog een te kleine hoeveelheid levende cellen aanwezig zijn . 

 

 

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 50
  • @robbert 
  • Als ik terug kijk bedenk ik nu dat gistemmer al vrij snel overstroomde
  • Is het mogelijk dat er veel gist verloren is gegaan?
  • Kan ik opnieuw gist toevoegen? 
  • Of beter weggooien en opnieuw?
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@gerardo nee zal niet verloren zijn gegaan maar eerder te weinig gebruikt of te hoog begin sg geweest.  

Je kunt opnieuw met zelfde gist nog eens pitchen. Of een gist uit zelfde stam. .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?