Meldingen
Alles wissen

Gisting gestopt


Berichten: 57
Topic starter
(@thetis)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal, 

Ik heb nu een week een mash staan van sinaasappel/cranberry.

Ik had het idee dat deze gestopt is met gisten, de brij bovenop is wat dik geworden maar voorderest vloeistof. Het is niet zuur en smaakt goed, en je proeft een lichte alcoholsmaak. Met de lucifer test blijf de vlam aan. Kan ik er misschien nog een zakje gist bij gooien,of ben ik te ongeduldig?

 

 

Beantwoorden
14 reacties
13 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@thetis

  • S.G. waarde? Ook de start als je m hebt 
  • Hoeveel en welke gist toegevoegd?
  • P.h.?
  • Gistvoeding eventueel toegevoegd?

 

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist 

De S.G. zit op 1010 ongeveer (bijna helemaal onder) beginstand weet ik niet.

De gist is pot distillers yeast 60gr

PH is nu 3,6

En geen gistvoeding toegevoegd

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist kom met de vinometer uit op een kleine 3,5%

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@thetis vinometer is niet geheel betrouwbaar tijdens vergisting, net als een refractometer. Je kunt wat calciumcarbonaat of natriumbicarbonaat toevoegen om de p.H. boven de vier te krijgen, richting 4,5.

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist ik heb dat beide niet, wel citroenzuur, kan dat ook?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@thetis citroenzuur verlaagt de p.H. waarde, je wilt m net omhoog krijgen. Lage p.H. is meer zuur aanwezig, met meer zuur toe te voegen zakt t alleen maar meer.

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist ja dat is waar natuurlijk, beetje dom. Heb je misschien andere oplossing?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@thetis eierschalen, baking soda, krijt (schoolbord wit), oestergrit, kalk voor de tuin.

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist top,bedankt!

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@thetis eierschalen wel voorkoken en t eiwit velletje eraf pulken, misschien overbodig maar vermeld het toch 

 

Wat ga je gebruiken en hoeveel stookwijn heb je? 

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist ik heb baking soda staan,maar hoeveel moet ik erin doen.

Ik had 8 kilo sinaasappels en 4 kilo cranberry's, gekneust en gekookt. En afgevuld tot 25liter in gistvat

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@thetis doe eens een kwart eetlepel, laat het 15 minuten staan en meet de p.H. nog eens. Ik gok dat je rond een halve a hele eetlepel nodig zult hebben maar iets voorzichtiger beginnen is niet verkeerd.

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist ga ik doen, bedankt!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

T is een fruit vetgisting dus Ph mag bij een  fruit vergisting tot 3,2 zakken ! Het zal eerder liggen aan teweinig voedings stoffen ! 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?