Meldingen
Alles wissen

gisting wil niet op gang komen

Pagina 1 / 7

Berichten: 13
Topic starter
(@toeter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo,

woensdag hebben wij ongeveer 12 kg pruimen in een emmer gedaan en geplet met de stamppotstamper, met pit en al, daarbij ongeveer 27 gram gist gedaan (20 gram alcotec fruitgist en 7 gram bakkersgist opgelost in lauw water) dit hele zaakje flink geroerd en wachten maar. het waterslot bleef angstvallig stilstaan en vrijdagavond hebben we nog eens een zakje bakkergist bijgevoegd met lauw water en een eetlepel suiker. en helaas nog niets. geen bubbels in het waterslot. is het te warm (is hier binnen niet warmer als 30 graden geweest. iemand een idee hoe ik de gisting op gang kan krijgen,

Beantwoorden
98 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je het vat al op lekkages gecontroleerd?

Steeds maar gist toevoegen lijk me vrij zinloos. Wat was het start SG en wat is het nu?

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als de bakkersgist niet zou werken, en je hebt niet extra verwarmd, dan neemt de wilde gist het zeker over. Tot 40Β°C overleeft je gist zonder problemen. Ik denk dan ook een gevalletje gistvat niet 100% dicht. Wat extra water kan overigens geen kwaad. je pruimenvocht, kan aan de lage kant zijn, en baat het niet, schaden doet het ook niet. Te weinig vocht werkt schimmel wat makkelijker in de hand.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zeker weten dat er Co2 ontsnapt. Waarschijnlijk ruikt het al wel naar een vergisting. In het vervolg je soortelijk gewicht bepalen. Dan kun je altijd zien of er suiker wordt omgezet in alcohol en Co2 . Ook zou ik geen gistsoorten meer gaan mengen maar gewoon 1 goede gist kiezen.

Deksel even goed nalopen en niet meer openen en roeren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is er lekkage van co2 ?
Wat is de SG ?
Wat is de PH?
pruimen verschillen van soort tot soort en kunnen een p.h hebben van 2,8 - 4,6 .
Een P.H. 2 - 3,2 is voor meeste gisten niet ideaal en kan zorgen voor slechte vergisting of niet starten .
Heb je er water toegevoegd ?
Heb je gist zo erbij gedaan of een giststarter gebruikt ?
Door gist eerst te activeren en dan toevoegen heb je een betere start .
Is de container waarin je vergist goed schoon maar vrij van resten schoonmaak middelen
Boven de 28 gr starten de meeste gisten moeilijker of gaat in stress .
De meeste gisten beginnen af te sterven bij 30gr .

Niet alle gisten zijn compatibel ! EN kunnen daardoor zelfs afsterven wanneer bij elkaar gevoegd .

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@toeter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De emmer is vooraf schoongemaakt met oxi chemipro , en er is geen lekkage, alles sluit goed aan. Sg weet ik niet evenals de ph. Ik heb geen water toegevoegd. De tweede keer hebben we een zakje bakkersgist in een maatbeker opgelost en er twee eetlepels suiker bijgedaan even later begon het iets te schuimen waarna we het door de pruimenpap hebben gemengd. Zou het kunnen dat het te warm is geweest , als ik het verhaal van Robbert lees ga ik toch twijfelen. Wat is nog een mogelijkheid, opnieuw gist erbij, het is nu iets koeler, of moet alle pruimenpap weg

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb je een mogelijkheid om de pH of SG te meten?Β 

Kan zijn dat je een ongunstig milieu hebt voor de gist, te lage pH, teveel suiker (osmotische druk voor de gistcellen te hoog).

Meten is weten en helpt de experts hier beter advies te geven.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hou eens een brandende aansreker in je vergistingsvat,als de vlam uitgaat of flakkerd dan is het aan het vergisten.ik gebruik bij 100 kg pruimen 40-50 gram natte bakkersgist.nooit probleem gehad ik heb de vaten gewoon buiten staan,ik denk dat er iets lekt aan je vat.maar ik heb nog nooit watersloten gebruikt.ik test altijd met mijn aansteker.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

is de emmer goed nagespoeld ?Schoonmaakmiddel residu kan gisten tegen gaan .
je weet geen ph of SG en geen water erbij .
verdun de pulp met vers water !!
Dat zal ook pH iets verhogen waarschijnlijk .
Hou voor droge bakkersgist 75 gr minimaal aan op 25 liter .( tot 125 gr bij hoog SG )
Het zou weer kunnen starten .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert, is die hoeveelheid bakkersgist afhankelijk van het te vergisten product?
Heb bij een suikerwater ongeveer de helft gebruikt (+/- 190g suiker / liter water) en dat loopt, wel giststarter gemaakt met kweeperen pasta en sinaasappelsap. Creativiteit redt soms m'n gebrek aan voorbereiding.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Doe de test van Chris maar eens, ik kan me echt niet voorstellen dat er niets gaande is in het vat. Hoevaak hebben we nu al gehad op het forum dat deze vraag voorbij kwam en dat het toch aan het deksel van de emmer bleek te liggen.Β 

Je weet geen sg, maar waren de pruimen lekker zoet? Hoe ruikt het?Β 

Een vergisting kun je ook horen, leg je oor eens tegen het vat. Als het gist hoor je geruis.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kleine beetje schuimen zal de suiker geweest zijn. Maar heb je echte zuurpruimen die pH waardes met een ondergrens zoals Robbert zegt..... water toevoegen dan gaat je pH waarde omhoog en voelt het gist zich niet alleen daardoor prettiger maar omdat het waterachtiger is zal het gist ook makkelijker aan de gang kunnen.

Wanneer je steeds roert zal een aansteker test bij een langzame vergisting ook wel een teleurstelling kunnen zijn. Vat dicht laten. Gist weet de suikers wel te vinden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja Alchemist de hoeveelheid gist Heeft zeker te maken met wat je gaat vergisten .
Gist moet vermenigvuldigen en werken en tegelijkertijd sterft ook weer deel af . Dus milieu is zeer bepalen voor een goede start en deling .
wanneer je een zwaarder product hebt kun je dus beter een high pitch geven waardoor het deel wat snel afsterft voldoende kan aangevuld .
In begin is gist niet gelijk bezig met omzetten maar meerdere functies wat in beginsel al een stress geeft . het duurt enige uren tot enkele dagen voor het gist bezig is met omzetten .
dan moet er ook on beginsel voldoende moet zijn omdat bij omzetten weinig deling meer is .
High pitching zorgt voor een snellere start en er blijft voldoende gist over voor wanneer de gist overgaat in functie voor het omzetten ..
Met een low pitch kan gist ook te veel stress in begin hebben waardoor meer afsterft dan bij komt waardoor gist op tenen moet lopen en een slechter product geeft of gewoon er nuet aan toe komt .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook al vele jaren druiven,appels pruimen,abrikozen,hier en in Roemenie op gas en hout.de higiene kun je daar vergeten,hier staan mijn vaten gewoon met een plastic zak en een deksel buiten ik meet totaal niets geen SG geen temp.totaal niets.ik controleer met mijn aansteker en proef of het zuur is.ik werk alleen met natte bakkersgist.bij mij is nog nooit iets geweest dat niet vergiste,ik vergist zelfs wild.mijn ketel en vergistings vaten spoel ik af met water die zet ik daarna in weer en wind buiten,er komt geen schoonmaak middel aan te pas alleen mijn kopere koelpijp daar gooi ik schoonmaakazijn met kokend water in en trek er een schuursponsje door.ik werk heel primitief waarom lukt het mij dan wel.ik heb geen watersloten nooit gebruikt.wat ik heb is alleen een alc.meter,en die om dat ik 40% in de flessen wil

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Simpel Chris, jij meet het SG met je tong. Is het te zuur dan doe je er suiker bij en verhoog je daarmee het SG. En jij voegt voldoende actieve gist toe. Dat is ervaring πŸ˜‰

Als je voor de eerste keer vergist is het handig om toch te meten.Β 

Beantwoorden
Pagina 1 / 7
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?