Meldingen
Alles wissen

gisting wil niet op gang komen

Pagina 2 / 7

Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Precies Chris, ik denk dat er een simpele verklaring moet zijn. Of de pruimen zijn zuur inplaats van zoet en valt er simpelweg niks te vergisten, of het deksel lekt toch ergens.

Dat eerste kun je snel testen door wat suiker toe te voegen. Toeter, waren de pruimen zoet of zuur? Goed rijp of hard?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En ik denk ook dat er wat te weinig water of zelfs geen water is toegevoegd.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat maak ik er ook uit op. Als de pruimen heel zoet zijn zou dat geen belemmering moeten zijn voor het starten van een vergisting, maar we weten nog niets over de pruimen?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik proef eerst een pruim of druif,als ze niet goed rijp en zoet zijn laat ik ze staan,ik wil de suikers van het fruit,water gooi ik nooit bij druiven en pruimen,en als de pruimen te droog zijn laat ik ze ook staan.als ze mooi zoet zijn,liefst overrijp mogen bij mijn druiven ook wat beschimmelde bij zijn dan gaan ze in het vat ik maal ze kapot,meng bij 100 kg druiven,ongeveer 35-40 gram natte bakkersgist bij,dat is het,naar twee weken trek ik de deksel open,aansteker uit,proef niets,en dan na een week het zelfde ritueel.pas als mijn aansteker blijft branden dan steek ik mijn vinger in de stookwijn en proef of hij zuur is.nog nooit mislukt.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Er is maar een pruim die zuur mag smaken,maar die verstook ik ook niet??effe oftopic haalt de stres er af.?

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@toeter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb geen water bijgevoegd, behalve het water waar de gist in op is gelost. Er kan misschien een enkele zuurpruim tussen hebben gezeten, maar het meerendeel was redelijk zoet. Het waren blauwe pruimen. En een aantal dagen ervoor hebben we eenzelfde pruim maar dan een kwart van deze hoeveelheid laten vergisten en dat ging prima. Kan ik op een simpele manier de pH bepalen? Ik heb nog ergens een testsetje van een zwembad liggen, of is dit te onnauwkeurig?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat je met dat testsetje wel wat kunt meten hoor.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

AANSTEkER proberen,het moet aan het gisten zijn.of je schoonmaak middel heeft de zaak verkloot.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Luister naar Chris, geef het de tijd en er komt altijd wel wat uit.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb er verder ook niets meer aan toe te voegen,dat was mijn raad.sucses

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is er geen co2 is en er is geen activiteiten ? Dat kun het heel snel zien net als chrisV zegt . Maar ik neem aan, dat wanneer iemand zegt, gisting wil niet starten of doet niets dat men dat al heeft getest . Test PH en SG . Ja met een zwembad testje kun je voldoende zien . Voor elke beginner is het belangrijk om je basis materiaal compleet te hebben ! Wanneer je zonder ervaring bezig bent zijn kleine houvasten en testjes makkelijk . pruimen kunnen erg zuur zijn en evengoed veel suikers bevatten . Alleen suikers proeven is onvoldoende om uit te gaan dat PH goed is om een goede vergisting te krijgen .. met alleen Suikers toevoegen pas je ph niet aan je start alleen een suikervergisting binnen een fruitvergisting . Het is wel zo dat dan door suiker vergisting de ph veranderd en de fruit vergisting als het ware meegenomen word .. Het fruit aroma wordt dan wel schraler door de suikeralcohol. Door eerst leidingwater toe te voegen aan de pulp heb je al enige kans op herstarten . Met leiding water verander je PH , en SG . Wat trouwens vergeten wordt de laatste dagen is dat wanneer gist te warm is opgeslagen nadelig is voor de kwaliteit . Een zakje gist wat te warm is geweest werkt niet goed of niet meer .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wauw, ik denk dat we het daar even mee moeten doen. Mooie uiteenzetting Robbert!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Daar sluit ik me helemaal bij aan. Wel een kleine vraag over de opslag van de gist, hoe zit het met te koud opslaan?
Ik bewaar het nu in de koelkast (6°C) tot een paar uurtjes voordat ik het ga gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Opslaan in koel kast of in iedergeval beneden de 15 graden dan kun je gist langer goed houden .
In vriezer kan niet voor allle soorten .
Voelbaar invriezen is het beste om met glycerine te doen .
Gewone natte bakkersgist kan heel lang in koelkast maar ook in vriezer vrij lang bewaard.

Als je de gist voor toevoegen maar op ongeveer zelfde temperatuur hebt bij toevoegen aan het te vergisten product .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Merci, dan blijft het in de koelkast. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?