Meldingen
Alles wissen

gisting wil niet op gang komen

Pagina 3 / 7

Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat vooral raar is dat het met dezelfde pruimen enkele dagen daarvoor wel gelukt is. De pruimen zullen niet zuurder geworden zijn, hooguit nog rijper en zoeter.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Moeilijk om van afstand te zeggen wat dan loos is . Er blijven diverse mogelijke oorzaken.
Dan ga je toch denken richting warmte invloed op gist of niet goed gespoelde gistton of gebruikt materiaal met afwasmiddel nog aanwezig .
of SG te hoog voor wat het gist aankan .
Blijft ook vraag hoeveelheid water wel of niet toegevoegd .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb wel eens droge bakkersgist gebruikt lang geleden,die was ook dood,ik gebruik nu alleen nog natte,gaat bij fruit heel goed ook bij mais,ik bewaar hem in de vriezer tot ik hem nodig heb laat hem ontdooien voeg lauw water toe,en dan het vat in.nooit problemen gehad.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bij mij hebben de vaten in die hitte gewoon in de zon gestaan.niets gebeurd.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

groot verschil bij jou is ook inhoud en hoeveelheid vocht wat jij gebruikt .
Daardoor is jou gist milieu anders dan in klein afgesloten tankje .chris .

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb twee vaten in de schuur staan en ze bubbelen lekker door.. 

Meestal gebruik ik dr. Oetker gist die zakjes van 7 gram lekker gemakkelijk te doseren.

Bewaar ze ook altijd in de koelkast en haal het een uurtje voor gebruik er uit om op kamertemperatuur te laten komen.

Wat betreft de gisting van toeter: ben benieuwd of je de raad van Chris en Robbert opgevolgd hebt en wat het resultaat is.

Misschien een tip om je pH in de hand te houden..... een handje kippegrit (gebroken schelpen) in de mash gooien. hiermee voorkom je dat de pH onder de 3,5 komt en je gist niet afsterft.

Wanneer de pH te laag is doe ik er een theelepeltje natrium-bi-carbonaat in.

Heeft me heel vaak geholpen.. 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is inderdaad een goede en oude remedie die zeker vroeger veel standaard werd toegepast . Lespaul .
Ook eierdoppen , kokkelschelpen bij de visboer vandaan en wit schoolbord krijt werken prima .
natrium bicarbonaat kan als nadeel hebben het verlies in smaak .
Vooral bij de wat minder sterke smaken is kippen / schelpen grit eerder te adviseren dan natrium bicarbonaat.

dr oetker is exact zelfde als bruggeman . dus altijd goed en verrekte goed houdbaar . ?

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je hebt gelijk wat betreft het eventuele smaak verlies.

Kippengrit e.d kunnen heel goed als buffer werken zodat  de pH niet onder de 3.5 komt maar kan de pH niet ophogen naar 4.5/5 . Dat kan natrium bicarbonaat wel.

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is bijna moeilijker om geen vergisting te starten, het gaat bijna vanzelf. Ik werd vorige week gebeld dat een pruimenboom overlast veroorzaakte, ik er heen en mijn 60 liter vat met 35 kg pruimen gevuld. Zoet en zuur door elkaar. Ik was niet voorbereidt en had dus niets in huis, geen gist, geen menger niets. Ik heb de pruimen onderwater gezet en om de paar dagen mijn hand er in gestoken en wat pruimen kapot geknepen. Gist had ik ook niet dus ik heb 3 pruimen fijn gesneden en een stukje bloemkool en een spercieboon(normaal gebruik ik chinese- of spitskool) er bij en wat lauw water. Na 3 dagen zat er al heel wat leven in. Het vocht door een theezeef gedaan. En bij dit vocht een paar keer wat meel en water gedaan. Op het laatst ook een paar keer wat van het pruimen vocht er bij gedaan. Moest wel wachten dat de buiten temperatuur wat naar beneden ging, want de ton staat nog gewoon in de tuin(hij is zwaar). Gisteravond 1.5 liter giststarter in de ton gegooid en deze staat nu al te borrelen, het deksel ligt er los op. Over 2 weken zie ik het wel weer. Heb eigenlijk geen tijd voor dit gedoe, want ik zit in de Rumrun 2019.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rumo ??? Inderdaad met dit weer is een gisting zo simpel te starten .
Wat spinazie , andijvie blad en brandnetel blad kapot wrijven tussen handen in wat lauw water in de zon en je heb een perfecte giststarter .
Kraanwater is meestal voldoende om PH bij fruit voldoende te verhogen voor gisting te helpen .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik begin de groenteafdeling van m'n supermarkt toch met andere ogen te zien zo. 

 

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het klinkt misschien wat onverschillig, maar er is wel over nagedacht. Was ook vergeten te melden dat ik er wat gistvoeding en wat mout bij had gedaan(had ik nog over van de Rumrun). Overigens dat brandnetel blad tussen je handen kapot wrijven, is dat wel zo'n goed idee AuwAuw.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alchemist , voor hoge noot en simpel geneuzel heb ik meestal wat bakkers gist wel in huis .
Voor serieuzere vergistingen maak ik altijd zelf gist .
Immers de beste gist maak je zelf passend op wat je gaat vergisten .
Zeker voor whiskey en Rum zou ik aanbevelen zelf te maken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Brandnetel blad kun je ook even in plastic zakje doen kapot wrijven water erbij en laat maar 2 dagen liggen .
Het is nu ook bessen tijd !
Kun je ook prima gebruiken .
Zowel op spelt meel zetten maar ook vloeibaar in rivella , citrussap of wat wort .

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@toeter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hallo allen

ik ben eruit denk ik, heb zojuist even de alcometer gepakt en heb hem in het sap gehangen en met het hevelen heb ik een paar druppeltjes op mijn tong gehad en dit smaakte ongeveer naar azijn. hierbij de fotootjes. ook de test met de aansteker (in mijn geval een lucifer)

Beantwoorden
Pagina 3 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?