Meldingen
Alles wissen

Giststarter maken


dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik lees in dit forum dat er veel vragen zijn over bakkers gist, ik heb de test gedaan met 1 zakje droge gist ( broodmachientjes), omdat de uitgebalanceerde gisten te koop aangeboden meestal gemaakt zijn voor grotere hoeveelheden, en ik geen 20 liter, appelsap ( eigen appels laten persen in de loonperserij) naar de vaantjes wou doen omdat ik nog de gewoonte niet heb om wijn te maken, en ik heb hiervoor n'en giststarter gemaakt en het werkt bij deze mijn recept.

Gist starter maken.

  • 1 liter appelsap of andere
  • 200 gr suiker
  • 2 gr citroenzuur
  • 4 gr gistvoeding
  • 1 zakje droge gist (droge bakkersgist of wijngist)
  • Een fles
  • Watte of waterslot

Een giststarter maak je liefst een paar dagen voor je hem wil gebruiken( minstens 24 uur).

Gebruik een sap bv appelsap of druivensap.

Voor n’en witte masch of wijn gebruik je witte druiven of appelsap, zie ook dat er geen bewaar middelen in zitten.

Giet het sap in een kom en breng aan de kook samen met de suiker en het citroenzuur, roer regelmatig.

Daarna koel je af, als het bijna op 30 graden is giet de gistvoedingszout er bij en roer goed, als alles afgekoeld is tot onder de 30 graden doe de gist er bij roer goed, wacht een beetje roer nog eens en giet in de fles en schud er mee om lucht in het mengsel te brengen.

Spoel de fles en ontsmet deze voor het gebruik met ontsmettingsmiddel dat je kunt kopen of met sulfiet en een beetje citroen zuur gaat ook, spoel goed uit.

Steek een prop watten of zet er een waterslot op de fles.

Als de gist niet begint te werken na een dag of nacht dan kun je er nog eens een zakje in doen d’as teken dat er iets misgegaan(oude gist) is of dat er niet genoeg gist was om het te doen starten.

Hierna kun je hem gebruiken, voor je hem gebruikt goed walsen met de fles om het bezinksel ( Gist) mee te nemen voor je hem bij uwe wijn giet.

Ik ben nu bezig aan n'en wijn met wijngist op de zelfde wijze als met bakkersgist.

Sugesties of wijzigingen om hem nog beter te maken altijd welkom.

MVG

Dumo

Beantwoorden
5 reacties
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

foto, 

deze foto's zijn met wijngist 1 zakje.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

update,

ik heb nu laatst twee giststarters gemaakt, het zelfde recept maar in plaats van appelsap 1 liter water + 300 gram suiker koken, daarna terug aanvullen tot iets meer als een liter ( ik wou een smaakloze giststarter), werkt ook. 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een link naar een giststarter met moutextract voor bier of whiskey.

http://www.stookforum.nl/thread/een-giststarter-voor-een-betere-vergisting-van-whisky-of-jenever-wort/

 

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wil ook wel eens een kleinere hoeveelheid maken en daar zijn de zakjes gist die te koop worden naageboden inderdaad te groot voor. Zoals ik lees is er geen probleem om een giststarter te maken, alleen weet ik niet wat de gistvoecding eigenlijk is. Wat wordt daarvoor gebruikt?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gistvoedingszout, dit bevat diammoniumfosfaat.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?