Meldingen
Alles wissen

Gistvoeding rum


Berichten: 35
Topic starter
(@sjanzie)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Om wat meer grip te houden op wat er in de rum fermentatie verdwijnt ben ik op zoek naar losse gistvoeding voor rum of een ‘recept’ voor goede voeding (nog leuker). Ik ga een paar batches maken met verschillende gistsoorten die geen voeding bevatten. 

Nu lees ik wisselende berichten en samenstellingen met vaak: ammoniumfosfaat, magnesiumsulfaat, citroenzuur en diammoniumfosfaat. 

Wie heeft uit ervaring een goed startpunt qua voeding (ingrediënten, hoeveelheden en gram per liter wash)? Dit zou mij enorm helpen!

Beantwoorden
9 reacties
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@sjanzie citroenzuur is niet voor voeding maar een hulpstof voor omzetting en PH.

Gist geeft mineralen , eiwit en aminozuren nodig om goed te functioneren. Diamoniumfosfaat gebruik je 0,3 tot 0,5 gr per liter maar afhankelijk van andere aanwezige stoffen .

Epsomzout gebruik moet je afstemmen op andere gebruikte stoffen vaak overbodig en negatieve invloed omdat andere producten en ook het meestal gebruikte kraanwater al overvloed aan magnesium zouten bevat . 

Eiwitten en amino zuren vind je o.a. in bonen  , gekookte granen zoals havermout. 

Gebruik je alleen melasse voor de rum of maak je echte rum .vezelrijke stoffen zoals pruim ananas , banaan, twijgen en o.a. aardappel schil bevatten ook voedingsstoffen 

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert dank! Ja citroenzuur verbaasde me al, omdat ik tot nu toe vaak vrij snel laag zit met mijn Ph en deze een vol punt zakt tijdens de vergisting (mik nu vaak op 5.5 om netjes boven de 4.2 te blijven richting einde vergisting. 

Tot nu toe alleen molasse gebruikt, mede ook omdat we een paar gistsoorten willen proberen voordat we iets op een groter vat gaan leggen. Dus geen andere voedingsbronnen 🙂 Zou het wel een keer willen proberen, heb je een basisrecept waar bijvoorbeeld bananenschillen of ananas worden toegevoegd? 

Maar wat zou dan nog welkom zijn naast di-ammonium? Bonen of havermout? Of heb je daar ook iets in poedervorm voor? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@sjanzie mooiste is dat je naast melasse ook vezels van suikerstengels gebruikt  . 

Pruim vrucht en blad, melasse  , acasia , en suikerrietstengel, citrus vrucht zijn eigenlijk ook basis  voor een goede rum.

Daarnaast voeding als bonen of en zeker mango zijn prima.

Tijdens vergisting kun je ook andere producten meevergisten. Zo ook ananas en pruim resten zorgen voor benzylbutanoaat , aardappelen resten -Boterzuur , acasia -DMT , banaan zorgt voor iso-amylbutanoaat .  Hierdoor is extra gebruik van dunder al deels afgevangen.

 

 

 

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert klinkt erg interessant, dankjewel! Ga me eens flink inlezen 🤗

Beantwoorden
de Scheider
(@ahelmons)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 79

@robbert, je geeft hierboven aan, dat o.a. Gekookte granen zoals havermout kunt gebruiken voor het goed functioneren van gist.

Kan men de havermout uit een pak gebruiken, die gewoon in de winkel te koop is?
Of is het verstandig deze van te voren nog even met wat water op te koken, afkoelen (tot 20 a 25 graden Celsius), afgieten en de havermout bij de gist te voegen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@ahelmons de havermout uit de winkels kun je even laten wellen in heet water .  Na afkoelen toevoegen. 

Deel van Het eiwit deel word door verwarmen omgezet in aminozuren waar gist zich op voed

Beantwoorden
de Scheider
(@ahelmons)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 79

@robbert, bedankt voor je bericht, ga ik toepassen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@sjanzie  Loop je niet een beetje te hard van stapel? Voor dat je je iets voor langere tijd weg kan legen ben je meestal aantal (proef)strookjes verder.

Beantwoorden
(@sjanzie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo nee hoor, we hebben en gaan veel oefenen de komende tijd! Niets overhaast maar wel enthousiast 🤗

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?