Meldingen
Alles wissen

Hoelang moet gerst vergisten


Berichten: 98
Topic starter
(@martin74)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste mensen

Ik ga voor de eerste keer  beginnen met een gerst en rogge te maichen, nu is mijn vraag : hoelang moet dit vergisten, is dat zoals ik ergens gelezen heb een week of zoals met fruit ongeveer 28 dagen ?

Alvast bedankt 

Beantwoorden
8 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@martin74 hangt af van wat voor gist je gebruikt  , temperatuur waarbij wordt vergist , wat het suiker getal is. 

Kan dus 3 dagen zijn maar kan ook tot 28 dagen duren .  

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@robbert ik gebruik de whiskey gist wat bij stookwinkel te koop is , dus bij deze ook gewoon de aansteker proef.

En dan heb ik nog een vraag , moet ik ook suiker bijvoegen als ik graan ga vergisten of is dit niet nodig

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@martin74 aansteker proef  , sg begin - sg eind  . Ik weet niet welke whiskey gisten stookwinkel allemaal verkoopt . 

Nee geen suiker toevoegen!!

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@robbert dankjewel voor de info

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1277
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoe wou je dat maischen doen? Uitgaande van mout of met enzymen?

 

Suiker toevoegen verhoogt alleen de opbrengst aan alcohol maar verdunt de smaak, zowel bij graan als bij fruit als bij melasse.

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ik heb ergens gelezen dat je net zoveel suiker moet toevoegen tot de density 1,090 is. Of is dat onzin, en geeft meer suiker alleen een hoger alcohol percentage na het vergisten?

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@arta380 bij graan beslag zou je bij  geslaagd maischen op een sg van 1070 uitkomen. Je hoeft geen hoger sg perce te hebben. 

Suiker geeft alleen een hoeveelheid scherpe alcohol en verdund het smaakprofiel. 

 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Dank voor je antwoord

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?