Hoi Allen,
Ik wil beginnen met een whisky, maar heb vooraf nog een vraag over de hoeveelheid gist toe te voegen voor de fermentatie.
Ik heb een tabel gevonden dat destilleerderijen verschillende hoeveelheden toevoegen op 25 liter wash (kan alleen niet meer vinden waar 😆).
Heb zelf M1 en Westcoast M44 in huis. Hierop staat wel hoeveel je moet toevoegen, maar heeft onder pitchen of over pitchen voordelen in verband met esters?
Wat zijn jullie ervaringen?
Tabel komt me bekend voor.
Overpitchen is niet zo erg, te weinig geeft een slepende gisting en komt de smaak niet ten goede.
Meerdere stokerijen maken bewust gebruik van melkzuurbacteriën, dat gaat ook een hoop doen voor smaak.
Zeker een maximum, maar t ergste wat kan gebeuren is dat t uit het gistvat komt, poetswerk maar voor de uiteindelijke smaak niet erg.
De hoeveelheden wisselen afhankelijk van wie je het vraagt, de M1 zou ik niet meer dan 5 eetlepels in t gistvat doen.
Melkzuurbacteriën krijg je meestal vanzelf wanneer je niet hygiënisch werkt, kun je met de gist opkweken doen, gedeelte vloeistof eruit halen tijdens t maischen (en dan laten afkoelen) voordat je bij 70 graden of erboven bent. Hoe sterk die groeien is weer afhankelijk van de omgeving waarin ze zitten.