Meldingen
Alles wissen

Hoeveelheid gist


Berichten: 65
Topic starter
(@erika)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi Allen,

Ik wil beginnen met een whisky, maar heb vooraf nog een vraag over de hoeveelheid gist toe te voegen voor de fermentatie.

Ik heb een tabel gevonden dat destilleerderijen verschillende hoeveelheden toevoegen op 25 liter wash (kan alleen niet meer vinden waar 😆).

Heb zelf M1 en Westcoast M44 in huis. Hierop staat wel hoeveel je moet toevoegen, maar heeft onder pitchen of over pitchen voordelen in verband met esters?

Wat zijn jullie ervaringen?

1617636816-Screenshot_20210319-081317.png
Beantwoorden
6 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tabel komt me bekend voor.

 

Overpitchen is niet zo erg, te weinig geeft een slepende gisting en komt de smaak niet ten goede.

 

Meerdere stokerijen maken bewust gebruik van melkzuurbacteriën,  dat gaat ook een hoop doen voor smaak.

Beantwoorden
4 Reacties
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@alchemist dacht al dat hij van jou was 😊.

Is er ook een maximum?

Wanneer doen ze de melkzuur erbij, weten we dat? En ook hoeveel?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@erika de Mauri gisten boven in de tabel zijn Saccharomyces cerevisea gisten . 

De M1 en M44 kun je dus vergelijken . Deze zijn ook Saccharomyces cerevisea.

Een gem pitch van 70 gr per 20 liter is normaal .

De melkzure gisten zijn andere pitch hoeveelheid en ook te combineren met sommige ( dus niet alle ) Saccharomyces types .

De bovenstaande Whisky soorten zijn ook typerend voor een bepaalde streek .

De voornamelijk melkzure types zijn weer andere steeek typerend .

 

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@robbert welke streek gebruikt dan de melkzure gisten?

Wel leuk om ook hiermee te experimenteren.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@erika de zachter  ierse whiskey's bestaan uit meerdere granen mouten en  ook op melkzuur gist gefermenteerd .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zeker een maximum, maar t ergste wat kan gebeuren is dat t uit het gistvat komt, poetswerk maar voor de uiteindelijke smaak niet erg.

De hoeveelheden wisselen afhankelijk van wie je het vraagt, de M1 zou ik niet meer dan 5 eetlepels in t gistvat doen.

Melkzuurbacteriën krijg je meestal vanzelf wanneer je niet hygiënisch werkt, kun je met de gist opkweken doen, gedeelte vloeistof eruit halen tijdens t maischen (en dan laten afkoelen) voordat je bij 70 graden of erboven bent. Hoe sterk die groeien is weer afhankelijk van de omgeving waarin ze zitten.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?