Meldingen
Alles wissen

Is er smaak verschil in afkappen van fermentatie


Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik vraag me af of ik op de laatste paar SG punten moet wachten om te stoken, momenteel zie ik bij een begin SG (honing rum) van 1094 deze elke dag vanaf 1016 afnemen met 1 puntje, soms komt het me beter uit in het weekend te stoken ik zit nu op 1003 en ik kom nu niet goed uit, wil morgen stoken maar wat doet dat met de smaak?

Beantwoorden
9 reacties
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bazz als je op 1003 afstookt heb je kans op carameliseren van nog aanwezige suikers en dat zou eventueel mee kunnen komen met smaak .

Het is daarom beter om alles te laten uitvergisten . Zijn er redenen om toch op hoger SG te moeten overhalen zal je daar jou stookmethode Op moeten aanpassen. 

 

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert Met stookmethode bedoel je zeker meerdere keren overhalen?

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@bazz rustig aan de eerste overhaal doen, met name met vlammen die een klein oppervlak beslaan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bazz stook methode is niet aantal keren overhalen en  alleen temperatuur maar ook de inrichting van de ketel. 

Gebruik je een goede ketel met kolom of helm of zo een hobby t500 ding ?

Stook je op brug. ,hals vloeistof temperatuur of op reflux temperatuur ?

 

 

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert zal ook maar eens mijn ketel via foto delen, een koperen ketel ben er erg tevreden over, misschien het elektrische plaatje wat minder maar gaat eigenlijk uitstekend.

1650739135-20211106_153001.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bazz elektrische is niet handig. Het reageert traag op verhogen en verlagen can temperatuur. 

 

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert Inderdaad maar in mijn blokhutje met erg veel hout dacht ik er verstandig aan te doen om het elektrisch aan te pakken maar ik heb al plannen om over te schakelen en een stalen werkplank met zeiplaten te maken dus komt goed.

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 195

@bazz 

 

zolang je bij de ketel blijft tijdens het stoken heb je de veiligheid zelf in de hand. Maar zoals Robbert al zei, met gas kun je veel directer de vlam en dus de temperatuur regelen. Daarbij scheelt het de helft van de tijd als je een beetje grote ketel hebt. Alleen bij het opwarmen moet je oppassen dat je niet te snel verwarmd. Hierdoor bestaat de kans op aanbranden en schuimen. Een lepeltje slaolie helpt wel tegen het schuimen.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 223
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vlamverdeler wil ook goed helpen om egaal onderzijde met vlam te verwarmen.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?