Meldingen
Alles wissen

klaren voor distilleren?


Diederrick
Berichten: 19
Topic starter
(@diederrick)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedemiddag,

Sinds kort ben ik mijn overschot aan honing aan het veralcoholiseren naar mede, maar vind het interessanter om daarvan een distillaat te maken.

Ik heb 3 batches à 10 liter mede gemaakt, met 3 verschillende soorten gist, om te bepalen welke het beste product oplevert. Die mede heeft inmiddels 2 weken fermentatie achter de rug en is nog troebel.

De heftige fermentatie is afgelopen; het water slot blupt nog ongeveer 1x per uur.
Nu vind ik het tijd om te gaan distilleren, maar ik vraag mij af of het nodig is om de mede te klaren voor het distilleren. 

Hoe doen jullie dat?

Ik hoor het graag!

Alvast hartelijk dank,
Dirk-Jan

Beantwoorden
6 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@diederrick als het suiker gehalte laag genoeg is zodat de suikers niet karameliseren in ketel kun je met een goede ketel zeker troebele " Stookwijnen" destilleren. 

Sg 1010 of lager mag geen probleem zijn .

 

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 19

@robbert bedankt voor de vlotte reactie!

De achtergebleven gist meekoken, kan dat kwaad? Dan denk ik aan bijvoorbeeld smaak- en/of geurafwijkingen en ongewenste elementen die meekomen?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@diederrick welkom op het forum. Als het fermenteren echt gestopt is dus niet naar maar 2 weken of 1 bubbel per uur maar na 3 tot 4 weken en geen bubbels meer dan zakt de dode gist na verloop van tijd naar de bodem. Er is namelijk zeker een kans dat je mee gestookte gist gaat proeven.

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 19

@rumo ik ben te voortvarend (lees: ongeduldig) van start gegaan begrijp ik 🙂
ik laat de twee andere pilots nog even een paar weken staan voordat ik weer ga distilleren.

Dank!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@diederrick ajs de drank uitgegist is ligt er een grauw laagje opbodem van ton . Als je alles overhevelt met achterlaten van dat grauwe laagje ( dode gist) dan kun je het gewoon afstoken.

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 19

@robbert bedankt!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?