Meldingen
Alles wissen

Mash


Hansvdlaar
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@hansvdlaar)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Hallo vroeg me af kan mash bederven als het lang staat of kun je de mash nog gebruiken voor destilleren? 

Beantwoorden
7 reacties
4 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1970

@hansvdlaar Met name op de gist laten staan kan problemen geven ja, wat versta je onder lang?

 

Beste advies krijg je van je neus trouwens.

Beantwoorden
Hansvdlaar
Registered
(@hansvdlaar)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 3

@alchemist Had niet zo veel tijd vandaar maar een maand of langer zit nog in de emmer met waterslot!!

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1970

@hansvdlaar Afhankelijk van de gist en grondstoffen kan t nog meevallen, wat had je gemaakt?

 

Zou t overhevelen en eens goed aan ruiken.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7780

@hansvdlaar Na vergisten zijn er in de mash diverse stoffen aanwezig naast water en alcohol .

Deze kunnen gaan binden , ontbinden , verdampen , andere stoffen aantrekken .

Esters En acetaten kunnen vormen.

Gistresten en andere stoffen  kunnen ontleden. 

Er kunnen zelfs schimmels ontstaan .

Een goed product maken betekent ook goed plannen . dus ook een mash zo spoedig mogelijk na vergisten verwerken !!

Een mash even bewaren kan een korte tijd mist je het vsn de gist af hevelt en een paar weken als je een concerverings middel toevoegt. B.v. sulfiet.

Ook al zal de mash niet meteen rot stinken de kwaliteit is na een maand zeker achteruit gegaan .

Er zijn mensen die er tijd en moeite innsteken een mash alsnog te verwerken er kan nog iets drinkbaars uitkomen .

( Bij mij gaat het als het 3 weken of zo staat in het riool ) 

Beantwoorden
Hansvdlaar
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@hansvdlaar)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Gewoon met suiker brood en tomatenpuree! De geur is niet vies!! 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7780

@hansvdlaar gebruik van tomaten puree is een van Amerikaanse slechte moonshiners afkomstig gebruik om goedkoop met iets voorhanden middel toch een soort voeding te geven .

Naast verkleuren van je materiaal verander je negatief het ph en je voegt allerhande foezels en vezels toe die invloed hebben op smaak en afbreuk doen aan uiteindelijke kwaliteit vvan alcohol .

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1970
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hans,

Aanbevolen soorten gistvoeding zijn;

  • Diammoniumfosfaat, dosering 6 à 12 gram per 20 liter. 
  • Distillers Yeast Nutrients, dosering zie verpakking.
  • Marmite, dosering 20 à 30 gram per 20 liter.
  • Gekookte havermout, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.
  • Gekookte witte bonen, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.

De toevoeging van een gemalen mineralen tablet zal de vergisting ook goed doen, bepaalde mineralen zoals mangaan komen weinig voor in (leiding)water.

 

De tomatenpuree brengt wat meer nadelen met zich mee dan de bovenstaande zoals Robbert al aangaf.

 

Ruikt het nog goed dan kun je het destilleren, blijkt het niet goed te zijn achteraf is het minimaal een les in geuren herkennen en destilleren 😉 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?