Meldingen
Alles wissen

Mashvräag


Berichten: 6
Topic starter
(@peter2904)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo collega's een vraag als mijn waterslot op stilstand is gekomen hoelang kan ik dan mijn mash nog laten staan alvorens te verwërken

Beantwoorden
5 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@peter2904 waterslot is niet een echte indicator maar een onluchter /stankafsluiter .Dus het niet meer borrelen is geen vast gegeven om van uit te gaan 

Je zal dus even moeten checken of er verder geen gisting meer is . Wacht nooit te lang met verwerken.  Beste binnen enkele dagen ! De kwaliteit gaat achteruit .

Als je een  wil laten staan hevel dan af van gistresten . Dan kun je het iets langer laten staan je kunt eventueel dan wat sulfiet toevoegen. 

Er zijn mensen die vanwege minder goed werkende stookketels eerst laten  klaren maar in principe hoeft dat niet. Je maakt immers geen bier .

Beantwoorden
(@peter2904)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert Thanks maat

Beantwoorden
(@peter2904)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert 👍

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Die vraag komt met enige regelmaat langs, er zijn een aantal opmerkingen bij te plaatsen;

 

  • Een waterslot is niet altijd een goede indicator van een vergisting, het komt vaker voor dat de deksel niet goed afsluit waardoor de gevormde CO2 via andere punten ontsnapt. Een betere manier is om de S.G. waarde te meten, is deze 1.000 of lager (wel afhankelijk van het type vergisting, melasse blijft hoger bijvoorbeeld) dan ben je klaar om te destilleren. Een zogenoemde aanstekerproef kan ook, aansteker aandoen buiten het vat en in het vat houden, gaat het uit dan wordt er nog CO2 gevormd en is de vergisting bezig.
  • Eigenlijk wil je na de vergisting de stookwijn in ieder geval van de dode gist afhalen, deze dode gistcellen kunnen gaan ontleden waardoor ongewenst spul in je stookwijn komt. 
  • Een precieze tijd is moeilijk vast te stellen, is afhankelijk van het type vergisting, of er iets van een (onschuldige) infectie gaande is etc. Het liefste dus zo snel mogelijk na de vergisting destilleren.
Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@peter2904)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@alchemist Thanks maat

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?