Hallo collega's een vraag als mijn waterslot op stilstand is gekomen hoelang kan ik dan mijn mash nog laten staan alvorens te verwërken
Die vraag komt met enige regelmaat langs, er zijn een aantal opmerkingen bij te plaatsen;
- Een waterslot is niet altijd een goede indicator van een vergisting, het komt vaker voor dat de deksel niet goed afsluit waardoor de gevormde CO2 via andere punten ontsnapt. Een betere manier is om de S.G. waarde te meten, is deze 1.000 of lager (wel afhankelijk van het type vergisting, melasse blijft hoger bijvoorbeeld) dan ben je klaar om te destilleren. Een zogenoemde aanstekerproef kan ook, aansteker aandoen buiten het vat en in het vat houden, gaat het uit dan wordt er nog CO2 gevormd en is de vergisting bezig.
- Eigenlijk wil je na de vergisting de stookwijn in ieder geval van de dode gist afhalen, deze dode gistcellen kunnen gaan ontleden waardoor ongewenst spul in je stookwijn komt.
- Een precieze tijd is moeilijk vast te stellen, is afhankelijk van het type vergisting, of er iets van een (onschuldige) infectie gaande is etc. Het liefste dus zo snel mogelijk na de vergisting destilleren.