Meldingen
Alles wissen

Max 25l


Berichten: 5
Topic starter
(@jandeimker)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Hallo,

Ik kocht de rum turbogist bij stookwinkel en op de verpakking staat: nooit meer dan 25l tegelijk vergisten.

Wat is hier de reden van?

Te hoge temperaturen bij het vergisten?

Ik vergist in een oude ijskast met thermokoppel op het vat dus als dat de reden is geen probleem om bvb 50l te vergisten toch?

Of kan er nog een andere reden zijn?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
11 reacties
4 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@jandeimker is er een reden waarom je dat spul ( turbo gist) überhaupt gebruikt ? Harry

Beantwoorden
(@jandeimker)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

@harryd1969 geen ervaring en ook niet gehinderd door enige kennis en afgegaan op de uitleg bij de gist.

Ondertussen heb ik ergens op dit forum gelezen dat dit niet echt een turbogist is ondanks de naam maar toch een kwaliteitsgist goed geschikt voor rum.

Maar los daarvan vraag ik me gewoon af waarom men die vermelding maakt op de verpakking. Mij lijkt het dat als ik 200l wil vergisten met die gist dat dat ook gewoon zou moeten gaan. (Mits opkweken met extra gistvoeding uiteraard)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@jandeimker de inhoud van dat  zakje gist is volgens fabrikant geschikt voor een bepaald aantal liters.  Het kan dan niet meer dan dat aan.  Je zal dan voor 8 x zoveel beslag ook meer moeten gebruiken. 

Nu is het niet zo dat bij 8 x hoeveelheid beslag je ook 8 x zoveel gist nodig hebt . Het zal eerdere neer komen op ,6 x . Maar dit Hangt van gistsoort af in welke verhouding je omhoog gaat .

Wil je grotere hoeveelheden vergisten kun je bete een grotere verpakkingen van een betrouwbaarder merk kopen of zelf een gist opkweken op melasse. 

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@jandeimker dat heb je goed gelezen, ze noemen het turbo maar is gewoon gist met voeding en mineralen, en ik vind het een goede gist voor melasse , hoeveelheid lag robbert al uit

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 425
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
  1. Hopelijk gaat het slagen, daar het mijn eerste keer rum maken is.

Vorige maand10l rietsuiker melasse  binnen gekregen en 2 van die zakjes rumgist.

Eerste 2 batches gedaan met 2 liter melasse en 3 itter melasse.  Suikergehalte op 1.070 gehouden verhouding water  / rietsuiker /melasse

Afgelopen maandag ongeveer 60 liter volume opgezet. 10Liter 'dunder' van vorige stook / / 45 liter / 5 liter rietsuiker melasse / 4.5kg rietsuiker (6×750gr) met 1 zakje van deze gist

De dunder eerst even gekookt, evenals wat gist wat overgebleven was uit de vorige fermenteer emmer. Geprobeerd het Buccaneer Bob recept aan te houden

Na dag 3 ging dat ding door het dak heen voor 3 dagen.  Nu is de rust wedergekeerd in het vat  Ik laat het nog een weekje staan, dan kan ik hem doorhalen.

Hopelijk wordt het een lekker

Winter rummetje

 

 

 

1701588574-17015884671707084422540225647866.jpg
Beantwoorden
6 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 425

Ik had van de 40 l in de ketel, 8 liter ruwstok opgevangen,  ik kan het kleinere koperen ketelje nog vullen, daar haal ik denk ook nog wel 2 liter uit.   Van de vorige batches 6l.  Kom ik op 16l ruw verstookt van 10l melasse.  Ben benieuwd wat er van de fijnstook overblijft straks.

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

Hallo @rvdh ,

Ik lees dat je de dunder gebruikt van je vorige brouwsel. Als je dit kookt, dood je de bacteriën en breken je enzymen die in de dunder zijn ontwikkeld. Bij het gebruik van deze gekookte dunder, proef je (veel) verschil i.r.t. zonder dunder?

Ik lees soms ook op het forum dat het gebruik van dunder achterhaald is en niet nodig is om funk aan je rum te geven. Heb je hier wat mee geëxperimenteerd en wat is jouw beleving?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@antonuithethogenoorden ik kan je diverse rums  laten proeven.  Zowel heavy rum ( wat stoere jongens high ester noemen om interessant te lijken) als light bodies. 

De enige " dunder " die zinvol is is wanneer je de burned ale laat Zitten in jou ketel en daar overheen de nieuwe batch stookt. En dit tot max 3x daarna zijn meeste stoffen verbrand . En eventueel deel van backset in beslag gebruikt . Maar ook dat hangt af van de maximale temperatuur die in jou ketel is geweest  . Laat je het een paar weken staan gaat het zelfs achteruit en nemen ongezonde Schimmels en bacteriën over die geen verdere toegevoegde waarde hebben. 

Ander muck gelul zijn sprookje ,stoer doen, romantiseren en puur onzin  ! 

Je kunt  zelf gewoon met zuren toevoegen en gericht beter sturen . Ook kun je zelf in gebruikte producten zelf manipuleren.

Vetzuren en carbonzuren vormen ook in jou vergisting. Bijvoorbeeld alleen al in Verhitte gist resten van jou beslag vormt vetzuren .

Maltase ontstaan makkelijker door bijvoorbeeld wilde gisten. Enz enz 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 425

@robbert nu ben ik wel benieuwd naar die rummetjes van je 😉

Ik heb zoals hierboven gedaan inderdaad.  Een deel van wat in de ketel zat mee gestookt in de nieuwe stook. 

Gister een proefje gedaan...  niet slecht al zeg ik het zelf. 😀

Nu wat experimenteren met spiced rum, golden rum en de blanke variant.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 425

@robbert nu ben ik wel benieuwd naar die rummetjes van je 😉

Ik heb zoals hierboven gedaan inderdaad.  Een deel van wat in de ketel zat mee gestookt in de nieuwe stook. 

Gister een proefje gedaan...  niet slecht al zeg ik het zelf. 😀

Nu wat experimenteren met spiced rum, golden rum en de blanke variant.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 425

@antonuithethogenoorden 

Ha Anton,

 

Ik zag het voorbij komen in de wonderen wereld van het maken van rum.

Daarom heb ik het op die manier gemaakt, zonder enige kennis verder hoe en wat.  

Wat ik wel kan zeggen, is dat het zojuist verstookte rummetje niet verkeerd smaakt. 

Wat betreft de materie en de verhalen,  zie De post van Robert. Zo heb ik het in dit geval gedaan.

Een deel van de vorige stook mee verstookt in de nieuwe stook.

Ik heb wel een emmertje apart gezet nu, om te zien wat er mee gebeurt in de volgende stook, ooit.

Voorlopig heb ik wel even genoeg run haha 

1702272742-20231209_080049.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?