All,
Om de hobby toch langzaam weer wat op te starten eerst eens klooien met gist.
Nu eerst twee experimenten:
Expiriment 1 : Water + suiker + gist
- 1 liter water
- 400 gr. suiker
Dit levert mij een soortelijk gewicht van 1137 gr/liter
7 gram gedroogde gist (dr. oetker)
Ik gebruik voor dit experiment een 1 1/2 liter fles. Omdat ik niet heel veel watersloten o.i.d. heb, heb ik een ballon over de hals getrokken. Ik ga proberen nog een foto te uploaden
Hier (in de ballon) prik ik een heel klein gaatje in zodat de CO2 weg kan en de druk wat afneemt, en er toch niet al te veel zuurstof bij het brouwsel kan komen.
Mijn hypothese: Gist heeft moeite met het fermenteren van sucrose (tafelsuiker). Dit gaat waarschijnlijk niet erg snel of gemakkelijk vergisting opleveren. Je zou de suiker eerst moeten inverteren voor een serieuze vergisting. Dus: dit wordt niks, het wordt gewoon en bevestiging van mijn vermoeden
Echter, na +/- 1 uur is er al duidelijk waarneembaar actie. Op de vloeistof begint al een schuimlaagje te ontstaan. Na +/- 2 uur staat de ballon al behoorlijk gespannen op de fles. (tijd om dat gaatje met een naald te prikken 🙂
Kortom...mijn hypothese houd vooralsnog bij deze gist van Dr. Oetker geen stand.
Ik ga om de zoveel tijd het SG bepalen (hoe zwaar (in gram) is een liter) : maatbeker en weegschaal werk. Daar moet ik de vloeistof dus om de zoveel tijd wel voor overgieten. Nu weet ik dat veel schommelingen (zowel fysiek als in temperatuur) niet goed zijn voor de fermentatie en dat er mogelijk veel bijproducten worden gecreëerd door de gist die nare smaakjes opleveren.
Vinnik voor dit experiment van geen enkel belang. Het gaat mij nu om de actie die de gist kan leveren.
En...ja...ik weet ook wel dat er nu eigenlijk geen voedingsstoffen voor de gist zijn, dus ook dat is een limiterende factor. Maar voor een eerste meting sinds een jaar of 7 middels huis/tuin/keuken apparatuur ben ik al helemaal blij dat ik hier iets kan meten.
Later meer over dit experiment.
Expiriment 2 : Water + geinverteerde suiker + gist
- 1 liter water
- 400 gr. suiker
Dit levert mij een soortelijk gewicht van <nog te meten> gr/liter
7 gram gist (dr. oetker)
De inversie :
Suiker oplossing in een pan gedaan 4 gr citroen sap erbij gedaan. Opgewarmt tot +/- 90 gr. C.
Laten afkoelen tot +/- 75 gr. C. Nog een keer tot 90 gr C. verwarmt. Nu laten afkoelen tot kamertemperatuur.
Dan de eerste SG bepalen.
De geïnverteerde suiker vloeistof staat nu af te koelen. Ga ik straks op exact dezelfde in een fles met ballon vergisten. Maar gezien de reactie in de fles met sucrose, vraag ik me ernstig af wat er gaat gebeuren met dit experiment. Wanneer de vergisting hier nog sneller gaat, dan is dat bijna eng 🙂
Ook hier volgt later meer info over dit experiment.
Vanmorgen de 2e meting:
Expiriment 1:
T SG [gr] snelheid [gr/uur]
2025/07/15 18:00 1137
2025/07/16 07:30 1114 1,70
Expiriment 2:
T SG [gr] snelheid [gr/uur]
2025/07/15 21:45 1146
2025/07/16 07:30 1128 1,85
Er zijn natuurlijk best veel variabelen die niet gereguleerd zijn, dus conclusies trekken uit dergelijke metingen zijn riskant...maar...I'm feeling brave : In eerste instantie lijkt er inderdaad meer actie in de fles met geinverteerde suiker. Da's toch mooi: de theorie lijkt de praktijk inderdaad enigszins te voorspellen.
Vanavond weer meten 🙂
