Meldingen
Alles wissen

Meten is weten


Berichten: 243
Topic starter
(@maboc)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

All,

Om de hobby toch langzaam weer wat op te starten eerst eens klooien met gist.

Nu eerst twee experimenten:

Expiriment 1 : Water + suiker + gist 

- 1 liter water 

- 400 gr. suiker

Dit levert mij een soortelijk gewicht van 1137 gr/liter

7 gram gedroogde gist (dr. oetker)

Ik gebruik voor dit experiment een 1 1/2 liter fles. Omdat ik niet heel veel watersloten o.i.d. heb, heb ik een ballon over de hals getrokken. Ik ga proberen nog een foto te uploaden

Hier (in de ballon) prik ik een heel klein gaatje in zodat de CO2 weg kan en de druk wat afneemt, en er toch niet al te veel zuurstof bij het brouwsel kan komen.

Mijn hypothese: Gist heeft moeite met het fermenteren van sucrose (tafelsuiker). Dit gaat waarschijnlijk niet erg snel of gemakkelijk vergisting opleveren. Je zou de suiker eerst moeten inverteren voor een serieuze vergisting. Dus: dit wordt niks, het wordt gewoon en bevestiging van mijn vermoeden

Echter, na +/- 1 uur is er al duidelijk waarneembaar actie. Op de vloeistof begint al een schuimlaagje te ontstaan. Na +/- 2 uur staat de ballon al behoorlijk gespannen op de fles. (tijd om dat gaatje met een naald te prikken 🙂

Kortom...mijn hypothese houd vooralsnog bij deze gist van Dr. Oetker geen stand.

Ik ga om de zoveel tijd het SG bepalen (hoe zwaar (in gram) is een liter) : maatbeker en weegschaal werk. Daar moet ik de vloeistof dus om de zoveel tijd wel voor overgieten. Nu weet ik dat veel schommelingen (zowel fysiek als in temperatuur) niet goed zijn voor de fermentatie en dat er mogelijk veel bijproducten worden gecreëerd door de gist die nare smaakjes opleveren.

Vinnik voor dit experiment van geen enkel belang. Het gaat mij nu om de actie die de gist kan leveren.

En...ja...ik weet ook wel dat er nu eigenlijk geen voedingsstoffen voor de gist zijn, dus ook dat is een limiterende factor. Maar voor een eerste meting sinds een jaar of 7 middels huis/tuin/keuken apparatuur ben ik al helemaal blij dat ik hier iets kan meten.

Later meer over dit experiment.

 

Expiriment 2 : Water + geinverteerde suiker + gist 

- 1 liter water 

- 400 gr. suiker

Dit levert mij een soortelijk gewicht van <nog te meten> gr/liter

 

7 gram gist (dr. oetker)

 

De inversie :

Suiker oplossing in een pan gedaan 4 gr citroen sap erbij gedaan. Opgewarmt tot +/- 90 gr. C.

Laten afkoelen tot +/- 75 gr. C.  Nog een keer tot 90 gr C. verwarmt. Nu laten afkoelen tot kamertemperatuur. 

Dan de eerste SG bepalen. 

De geïnverteerde suiker vloeistof staat nu af te koelen. Ga ik straks op exact dezelfde in een fles met ballon vergisten. Maar gezien de reactie in de fles met sucrose, vraag ik me ernstig af wat er gaat gebeuren met dit experiment. Wanneer de vergisting hier nog sneller gaat, dan is dat bijna eng 🙂

 

Ook hier volgt later meer info over dit experiment.

 

 

1752604887-20250715_200556.jpg

Beantwoorden
3 reacties
Berichten: 243
Topic starter
(@maboc)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Vanmorgen de 2e meting:

 

Expiriment 1:

T                           SG [gr]     snelheid [gr/uur]

2025/07/15 18:00     1137   

2025/07/16 07:30     1114                        1,70

 

Expiriment 2:

T                           SG [gr]     snelheid [gr/uur]

2025/07/15 21:45     1146   

2025/07/16 07:30     1128                      1,85

 

Er zijn natuurlijk best veel variabelen die niet gereguleerd zijn, dus conclusies trekken uit dergelijke metingen zijn riskant...maar...I'm feeling brave : In eerste instantie lijkt er inderdaad meer actie in de fles met geinverteerde suiker. Da's toch mooi: de theorie lijkt de praktijk inderdaad enigszins te voorspellen. 

Vanavond weer meten 🙂

 


Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@maboc met een simpele  saccharomeces  cerevisiae is een SG van 1100 of daar boven  niet aan te bevelen.   Boven 1090 hebben de meeste gisten moeite met verwerken .  De zogenaamde turbo gisten zijn gemodificeerd waardoor ze er minder moeite mee hebben . Maar ze hebben daaraantegen wel meer vuil uitstoot wat bijsmaak geeft. 

Wat voor gist je ook gebruikt het is altijd beter om te inverteren.  Gist moet anders disaccharide afbreken tot mono saccharide om het te kunnen verwerken wat dus altijd tot meer uitstoot van vervuiling zal Leiden.

Immers wanneer gist in goed Milieu werkt zal de opbrengst altijd rond 510 gr alcohol per kilo suiker opbrengen.  ( Praktijk kan 15 gram alcohol naar beneden afwijken ) 

Zoals ik eerder al schreef hier :

Je kunt met een bakkers gist zelfde hoeveelheid alcohol uit 8 kilo suiker krijgen als met gemanipuleerd  /turbo gist

1 kilo suiker levert 510 gram alcohol .

Als je weinig water hebt is je percentage wat hoger dan als je meer water hebt . Volume alcohol blijft het zelfde ( behalve de turbo is zo chemische gemanipuleerd dat het in bijna riool water overleeft.)

Gist produceert naast alcohol ook afvalstoffen wanneer er veel afvalstoffen zijn zal gist ook dat weer opnemen en nog meer troep uitscheiden .

Wil je meer alcohol in krappe hoeveelheid krijg je meer gist diarree mee .

Geeft je 36 liter water op 8 kilo suiker is percentage's wel lager maar de hoeveelheid pure alcohol aanwezig in oplossing is hetzelfde .

Maar kwaliteit zal veel beter zijn .

Uiteindelijk wanneer je 14 % in ketel hebt of 18 % beide keren komt er hoogpercentage uit .

Alleen iets minder volume alcohol of je moet een grotere ketel gebruiken waar meer dan 25 liter inpast .

En het is uiteindelijk de ketel waar je hoogte bepaald van gewenste alcohol .

Het beslag bepaald kwaliteit .

Snelheid van gisting hangt af van pitch , kwaliteit water , kwaliteit te vergisten product  ,soort product , temperatuur, zuurtegraad , voeding !!! ( Immers suiker voed gist zich niet op het omzetten is werking ) kalk waarde water en giststam passend voor product .


Beantwoorden
(@maboc)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 243

Geplaatst door: @robbert

@maboc met een simpele  saccharomeces  cerevisiae is een SG van 1100 of daar boven  niet aan te bevelen.   Boven 1090 hebben de meeste gisten moeite met verwerken .  De zogenaamde turbo gisten zijn gemodificeerd waardoor ze er minder moeite mee hebben . Maar ze hebben daaraantegen wel meer vuil uitstoot wat bijsmaak geeft. 

Het aardige is, tot zover nu blijkt, dat die hoge SG's in mijn experimenten niet zo'n probleem lijken te zijn. De fermentatie is in beide experimenten zonder verder starters etc. snel gestart.

Zoals ik al eerder schreef...er zijn bij deze specifieke experimenten heel veel variabelen waar ik niks mee doe. Het experiment is in die zin dan ook vooral eens om zien of de gist zich aan de regels houdt die ik heb gelezen (past de theorie bij de praktijk)

Geplaatst door: @robbert

Wat voor gist je ook gebruikt het is altijd beter om te inverteren.  Gist moet anders disaccharide afbreken tot mono saccharide om het te kunnen verwerken wat dus altijd tot meer uitstoot van vervuiling zal Leiden.

 

Yes..dit is mij bekend. Vandaar ook dat ik beschreef dat het mij verbaasde dat de fles met sucrose (disacharide) zo snel startte. Voor dit specifieke experiment zijn voor mij de afvalstoffen niet van zo'n belang. Ik denk dat ik nog wel proefjes zou willen ontwerpen waarin te meten is of en hoeveel vervuiling er ontstaat. En dan uiteraard vooral het verschil tussen geinverteerde suiker en sucrose bekijken.

Geplaatst door: @robbert

Immers wanneer gist in goed Milieu werkt zal de opbrengst altijd rond 510 gr alcohol per kilo suiker opbrengen.  ( Praktijk kan 15 gram alcohol naar beneden afwijken ) 

Zoals ik eerder al schreef hier :

Je kunt met een bakkers gist zelfde hoeveelheid alcohol uit 8 kilo suiker krijgen als met gemanipuleerd  /turbo gist

1 kilo suiker levert 510 gram alcohol .

Kijk...dat getal kende ik dan nog weer niet. Da's een mooie vuistregel die ik zeker zal hanteren.

Geplaatst door: @robbert

Als je weinig water hebt is je percentage wat hoger dan als je meer water hebt . Volume alcohol blijft het zelfde ( behalve de turbo is zo chemische gemanipuleerd dat het in bijna riool water overleeft.)

Mijn insteek is om op den duur jenever te gaan maken. Daar gebruik ik absoluut geen turbogist voor. Wellicht dat ik het een keer inzet in een volgende proef.

(zolang mijn vrouw niet te hard klaagt, kan ik flessen met ballonnen erop in de vernsterbank blijven zetten 🙂

 

Geplaatst door: @robbert

Gist produceert naast alcohol ook afvalstoffen wanneer er veel afvalstoffen zijn zal gist ook dat weer opnemen en nog meer troep uitscheiden .

Wil je meer alcohol in krappe hoeveelheid krijg je meer gist diarree mee .

Geeft je 36 liter water op 8 kilo suiker is percentage's wel lager maar de hoeveelheid pure alcohol aanwezig in oplossing is hetzelfde .

Maar kwaliteit zal veel beter zijn .

Uiteindelijk wanneer je 14 % in ketel hebt of 18 % beide keren komt er hoogpercentage uit .

Alleen iets minder volume alcohol of je moet een grotere ketel gebruiken waar meer dan 25 liter inpast .

En het is uiteindelijk de ketel waar je hoogte bepaald van gewenste alcohol .

Het beslag bepaald kwaliteit .

Snelheid van gisting hangt af van pitch , kwaliteit water , kwaliteit te vergisten product  ,soort product , temperatuur, zuurtegraad , voeding !!! ( Immers suiker voed gist zich niet op het omzetten is werking ) kalk waarde water en giststam passend voor product .

Zonder ook maar in de verte te willen suggereren dat ik er werkelijk verstand van heb, denk ik dat ik dit al wel wist 🙂 😀 (nouja als dat te arrogant is...dan bij voorbaat mijn excuses)

Enkele proefjes waar ik nu nog aan denk zijn:

  1. Verschillende gisten
    1. Saccharomyces Cerevisiae
    2. Saccharomyces Bayanus
    3. Saccharomyces Pastorianus
  2. Verschillende temperaturen
  3. Verschillende voedingstoffen

Kortom...ik wil graag weten (proefondervindelijk) hoe een gist zich houdt in verschillende omstandigheden

 

Dat komt mijn stooksels wellicht te goede, maar...ik vind 't ook gewoon waanzinnig interessant.

 

 

@Robbert Dank voor je uitgebreide reactie. Ik kijk uit naar meer van je kennis.

(Het is duidelijk dat ik een boekje heb gelezen, en jij daadwerkelijk weet waar je het over hebt 🙂 )

 


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?