Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste mash-VRAAG


KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemorgen Forumleden,

Hoofdvraag; hoe lang voordat mijn waterslot begint te borrelen of ben ik mij teveel zorgen aan het maken?

Gister einde middag begonnen met mijn allereerste mash voor een nog te stoken whisky. Ik heb het proces van te voren voor mijzelf helemaal uitgeplozen en opgeschreven. 20liter water in 4 stappen verwarmd (55, 65, 72 en 80 graden). Jodiumtest gedaan na 72 en besloten door te verwarmen naar 80, gespoeld met 5L water.

Ik heb mijn mash overgeheveld toen hij nog warm was (note to myself; dit werk dus niet goed als het nog bloedheet is, en je silicone slangen gebruikt; die worden aanzienlijk langer.) SG was 1050, hierna het gist toegevoegd. Ik heb het gist (Stookwinkels Prestige WD) in mijn enthousiasme denk ik te vroeg toegevoegd, rond een graad of 40.

De mash heeft nu een nacht in het vergistingsvat gestaan, ik zie lichte condensvorming in het waterslot, en druppels aan de binnenkant van de deksel(zonder de deksel te openen natuurlijk). Ik raakte lichtelijk in paniek omdat ik in vele berixhten zie dat het na een nacht al flink aan het borrelen is. Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?

 

Thanks!

 

Beantwoorden
14 reacties
SaenseOverhaal
Berichten: 241
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

beste KingTB, ik heb t idee dat je de gist in een te hete wort hebt toegevoegd. Kamertemperatuur is normaliter 'veilig'.

Ik zou de wort overgieten en zoveel mogelijk dode gist achterlaten in t vergistingsvat. Vergistingsvat vervolgens omspoelen, wort er terug in en nogmaals een nieuwe gist toevoegen aan wort van kamertemperatuur.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3190

@kevin De vergisting kun je met een nieuwe gist op gang zetten zonder het te overhevelen, heb ik in het verleden ook gedaan. Maar als je het kunt vermijden is het beter.

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@alchemist Kan jij hier misschien je oordeel over vellen, je hebt mij al onwijs op weg geholpen en ik denk dat jij mij vast weer de juiste richting in kan sturen

Beantwoorden
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3190

@kingtb 40 graden is gewoonweg te warm voor de meeste gisten, ik heb eenmaal een gist gehad die op die temperaturen nog wat deed (Kveik) maar voor de rest is deze temperatuur helaas hoog genoeg om het om zeep te helpen. 

 

Ik vermoed ook dat je andere gist komt toe te voegen indien de temperatuur nu genoeg gezakt is. 

 

Is mij ook al eens overkomen 😉 

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist Voor alles een eerste keer, ik leer het meteen via de weg met wat lichte weerstand haha. Is wat Kevin hierboven beschrijft een goed idee; overhevelen en zo veel mogelijk dode gistcellen eruit spoelen, en er terug in. Of nu een nieuw zakje gist er overheen met de gedachte dat de dode gistcellen afzakken naar de bodem?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3190

@kingtb ik heb toen de nieuwe gist toegevoegd onder het mom van het levert wat voeding op, kan niet zeggen dat ik toen iets van bijsmaak opgemerkt heb dus ikzelf zou de nieuwe gist toevoegen.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@alchemist @kingtb dode gist is juist een heel goede voeding voor levende gist. Ik ken Prestige WD niet maar als daar gistvoeding bij zit dan kun je beter een andere gist gaan gebruiken omdat er anders teveel gistvoeding in je mash komt en dat levert weer andere problemen op.

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@kingtb, ook mij is dit eens overkomen. De temperatuur was inmiddels goed dus er nieuwe gist bij gedaan en volgende dag pruttelde het als van ouds. Na distillatie geen vreemde smaak of wat dan ook gehad. En een les geleerd.

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@notna Dank beide voor het antwoord, ik heb inmiddels nieuwe gist erbij gedaan gedaan en ga dit even afwachten. De zorgen zijn in ieder geval getemperd, dank hiervoor.

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Met de nieuwe gist toegevoegd; wat zijn nu de signalen waaraan ik kan zien dat het goed of fout gaat? Ik zie op dit moment, een uurtje na het toevoegen van de nieuwe gist, nog niks in het waterslot. Wel zie ik een soort wit/gelige schuim(?) laag bovenop het wort ontstaan, nu ruim een centimeter dik.

Beantwoorden
3 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@kingtb schuim lijkt erop dat het aan het gisten is. Waterslot gaat pas bubbelen als er voldoende druk opgebouwd is. Gaat het waterslot niet bubbelen dan kan het vat ook ergens lekken. Welke gist heb je nu toegevoegd?

 

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@munckerik wederom de Prestige WD whiskygist van Stookwinkel

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@kingtb oké, ik heb het even opgezocht en daar zit geen gistvoeding in, enkel amylase dus dat komt wel goed.

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik kom net thuis van een rondje met de hond lopen, waarna mijn vrouw mij er even op wijst dat er plopper de plopper de plop te horen was. Nee, geen kabouters, het vat begint tot leven te komen. Dank allen! 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?