Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste sugarwash / vragen- checklist

Pagina 1 / 2

Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo medestokers.

Ik heb morgen alle spullen binnen en ga mijn eerste stookwijn maken op basis van suiker en turbogist. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik de eerste 2 stoken op mn nieuwe T500 (reflux) zo eenvoudig mogelijk wil houden. Na de eerste twee stoken ga ik andere gist proberen. 

Voor nu is het plan;

ingrediënten- 

STILL SPIRITS – CLASSIC 8 – TURBO YEAST – 175 G STILL SPIRITS – VLOEIBARE KOOL / TURBO CARBON CLEAN ALCOHOL  KIESELSOL / CHITOSAN TURBOCLEAR – KLARINGSMIDDEL

25 liter wash totaal

Werkwijze-

Ik meng de suiker in warm water tot deze volledig is opgelost. Ik vul het aan tm 25 liter en wacht tot de temperatuur 24 graden is. Dan doe ik de turbogist erbij en roer alles goed door. Ook de vloeibare koolstof gaat door de wash. Deksel op de emmer met waterslot. Emmer gaat in klimaatkoelkast met temperatuur van 24 graden constant. Na een dag of 8 gaat de turboclear in twee stappen erdoor en na 24 uur wordt de stookwijn overgeheveld naar de T500 voor het destilleren.

Kloppen de ingrediënten en de werkwijze ?  Ik lees soms dat 8 kilo suiker teveel is??? Beter 7 kilo aanhouden of gewoon wat (wss niet voor niets) wordt voorgeschreven?

Graag hoor ik aanvullingen/tips/handigheidjes en waar ik op moet letten. Ik kan nu nog dingen aanpassen 🙂

Ik hoop dat ik jullie niet verveel met deze beginnersvragen. Met de eerste keer destilleren zal ik ook nog wel wat vraagjes hebben;)  Alvast bedankt ! 🙂 

Beantwoorden
25 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niet te veel suiker toevoegen. Doe liever 6 kg suiker dan 8.

Beantwoorden
Berichten: 3
(@whitelightning)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik heb ook een vraag over dit recept hoeveel liter alcohol van 40% (vodka) kun je hier van maken.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dat is de vraag .. Als ik 4 liter van 92% heb gehaald.. kun je daar de berekeningen op los laten. Zal zo`n 9.2 liter van 40% zijn (maar haha , ik begin pas dus als het niet correct is zal ik zeker verbeterd worden 😉 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uit 1 kilo suiker haal je maximaal 510 gr alcohol dat wil zeggen 0,65 liter Pure alcohol maar meestal stook je niet hoger dan 95 % dus rond 0, 68 a 0,7 liter per kilo suiker .
Dus reken maar uit
8 kilo suiker x 0,7 en dat naar 40% omrekenen
Maar dat haal je met een perfecte vergistingen .

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb alles binnen vandaag, Denk dat er meer gelukkige zijn 🙂 

Op de zakjes Tubo gist staat .. Met 40 graden watertemperatuur beginnen. Moet ik dit echt aanhouden? Het lijkt mij nogal hoog voor de gist..?

Ik wacht nog even met maken als ik de vloeibare kool binnen krijg die nog wordt na geleverd. Dan begin ik met 1 wash met 6kg suiker en 1 met 7 kilo suiker.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ps   Wat is de beste temperatuur om de Still spirit Turbo 8 gist rustig zijn werk te laten doen?

Beantwoorden
Vlisbier
Berichten: 135
(@vlisbier)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb het zelf op 25 graden laten staan en gaat perfect.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@lumey)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoeft helemaal niet hoor. Ik doe altijd 25 à 30°C. Werkt perfect. Niet teveel stressen, deze methode met de T500 en turbogist is volledig foolproof. Je kan haast niks verkeerds doen.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

25 wordt het dus ? thanks.
Nu rest mij nog de vraag bij hoeveel graden de gist in de wash gaat ?
op de verpakking staat 40 ° ..maar dat lijkt mij zo hoog ?

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik hou altijd gewoon kamertemperatuur aan

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn gist doet z`n werk. Ik heb de wash gemaakt zoals op de verpakking stond aangegeven.

Maarrrr..   Ik heb twee temperatuursensors op de emmers geplakt en deze blijven 28 a 29 graden aangeven. Het borrelt als een malle.

Is dit normaal? Dacht dat 25 graden goed was maar hij komt niet lager ! Staat nu 12 uur z`n werk te doen. Graag een antwoord dat mij gerust stelt :))) 

Grtz Jan

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Weest gerust had mijn sugerwash ook. Door de activiteit lijkt hij zichzelf te verwarmen.

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat gaat echt wel goed komen. Meestal wordt een temperatuur geadviseerd van rond de 25 graden, en 28 is dat(29 ook nog wel). Het gist proces zal zelf ook wat warmte opwekken en dat wordt dan aan de buiten kant van het vat aan de omgeving af gegeven(waar jij dus meet). Een vat van 25 liter met 6 kg suiker en turbo gist op 25 graden gaat bijna altijd wel borrelen. Maar of jij de drank lekker gaat vinden is van meer factoren afhankelijk. Nu alleen nog geduld.

Beantwoorden
Berichten: 99
 Reno
(@reno)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hier inmiddelas ook de suikerwash opgestart met 6 kg suiker. Borrelt inderdaad als een malle en de temperatuur loopt ook hier iets op. Maar stel als je een ruimte hebt waar het kouder wordt dan 18 graden hoe houden jullie alles op temperatuur? Is nu niet aan de orde maar straks in de winter voor mij wel. Bestaat er iets van een verwarming voor je gist vat?

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?