Meldingen
Alles wissen

Mjöd / Mead vergisting vastgelopen(?)


Studententov
Berichten: 1
Topic starter
(@studententov)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goeieavond,

Ik ben bezig met tweemaal tegelijk een Mede (honingwijn) te maken aan de hand van de set die verkrijgbaar is in de Stookwinkel Webshop. Mijn recept:

- 7kg honing (top kwaliteit, onbewerkt)
- 20L water
- General Bayanus Wine Yeast
- Wine Nutrients
- 250gr gesneden rozijnen
- 4 sinaasappelschillen (zest)

Bij een van de recepten heb ik Lindehoning gebruikt, de ander heeft Kastanjehoning.
16-08-21 | Beide een OG van 1.085
16-08-21 | Goed aan het bubbelen en schuimen
26-08-21 | Volledige stop van het schuimen en bubbelen.
28-08-12 | 2 dagen achtereenvolgend heeft de Lindehoning 0.996 en Kastanjehoning 1.010
30-08-12 | 2 dagen achtereenvolgend de temperatuur wat hoger geregeld (van 21°C -> 26°C)

Nog steeds staat het stil en gebeurt er niets, terwijl het pas 2 weken staat.
Het enige idee wat ik heb is dat er niet genoeg gist in zat omdat er ook suiker in de rozijnen zit.

Mijn plan is nu om een halve liter water, zakje gist en 200gr honing 24 uur te laten staan en vervolgens toe te voegen. Goed plan? Tips? Ideeën? Vragen? ik hoor het graag

 

Bedankt voor de hulp!
StudentenOV

Beantwoorden
2 reacties
2 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@studententov ik zou het gewoon nog een week laten staan ookal lijkt het rustig, overhevelen naar schone mandfles en droesem achterlaten. Na een maand weer overhevelen en droesem achterlaten. Dit herhalen tot de wijn helder is en zonodig zwavelen bij het oversteken als je meerdere keren moet overhevelen. Als het dan helder is kun je gaan bottelen.

Meestal schaadt het meer dan het baat om een vergisting te verstoren dus denk dat het beter is af te wachten dan nog dingen toe te voegen in zo'n laat stadium vd gisting

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@studententov  wanneer je een honing vergisting hebt en het sg is rond 1010 zou het ook al over kunnen zijn. Immers bij honing kan door andere delen dan de suiker de sg iets hoger blijven . 

Weet je zeker dat de gisting over is ? 

Een waterslot is niet een indicator maar een stank afsluiter . Dus van alleen gebubbel kun je nooit uitgaan. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?