Meldingen
Alles wissen

Na het gisten


Berichten: 27
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden
  • Op websites voor bier brouwen lees ik dat her handig is om aan t einde van de gisting de gist te scheiden van de stookwijn en deze nog enkele dagen laten staan om het nog wat te laten klaren. Bij whisky mout vergisten zie ik dat nergens staan. Hieft het dan niet en waarom?

Beantwoorden
2 reacties
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@richard-k ik weet niet waarom jij het nergens ziet staan want het staat wel meerdere keren beschreven 🤓HAHA. Het is over het algemeen aan te bevelen om zo snel mogelijk na het stoppen van de vergisting de stookwijn te stoken. Maar je wil ook zomin mogelijk dode gist en co2 in je ketel(dode gist-rottende smaak, co2-bruisen in de ketel). Na het gisten zakt de dode gist naar de bodem, dus als je de stookwijn afgiet laat je de dikke drap achter in de emmer en door het overgieten raak je ook co2 kwijt. Als je veel drap in je emmer heb zou je kunnen overwegen om het niet gelijk in je ketel te gieten maar eerst in een andere emmer en na een paar uur of dagje het in je ketel te gieten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@richard-k het is verstandig om niet te lang te wachten met destilleren na vergisting. Als je enkele dagen wil wachten is het zeker verstandig om de stookwijn zo Spoedig mogelijk van het gist te halen .  Dood gist gaat ontleden en waterstofsulfide / zwavelwaterstof word gevormd.

Is de stookwijn troebel zal een goedwerkende ketel daar geen moeite mee hebben het te verwerken .  Het uitgegiste beslag hevel je over met achterlaten van de grauwe " prut " laag onder in.

( Let wel op er zijn moderne electrisch verwarmde rvs hobby stookketels waarbij verwarmings aan de binnen ketel zit gemonteerd . Deze ketels vereisen heldere vloeistof anders branden ze snel aan )

Als je langer dan een week wil bewaren gebruik dan een conservering product.als bijv sulfiet maar haal het zowiezo van gist resten af .

Maar dan nog na 3 maanden kan het in het riool.

Er zijn mensen die hun stookwijn uit graan/ mout of vruchten vergisting langer laten staan maar dat brengt alleen als resultaat bagger of drank om je vijanden te geven.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?