@richard-k het is verstandig om niet te lang te wachten met destilleren na vergisting. Als je enkele dagen wil wachten is het zeker verstandig om de stookwijn zo Spoedig mogelijk van het gist te halen . Dood gist gaat ontleden en waterstofsulfide / zwavelwaterstof word gevormd.
Is de stookwijn troebel zal een goedwerkende ketel daar geen moeite mee hebben het te verwerken . Het uitgegiste beslag hevel je over met achterlaten van de grauwe " prut " laag onder in.
( Let wel op er zijn moderne electrisch verwarmde rvs hobby stookketels waarbij verwarmings aan de binnen ketel zit gemonteerd . Deze ketels vereisen heldere vloeistof anders branden ze snel aan )
Als je langer dan een week wil bewaren gebruik dan een conservering product.als bijv sulfiet maar haal het zowiezo van gist resten af .
Maar dan nog na 3 maanden kan het in het riool.
Er zijn mensen die hun stookwijn uit graan/ mout of vruchten vergisting langer laten staan maar dat brengt alleen als resultaat bagger of drank om je vijanden te geven.