Meldingen
Alles wissen

Onvolledige vergisting


Berichten: 41
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb 3 emmers met 8 liter. Een week geleden, aan t begin was de SG 1055. Dagelijks geschudt Ph gemeten en gecorrigeerd (4,2-4,6) en de temp was 20 grC.
De watersloten zijn gestopt met bubbelen, alleen als ik er aan schud nig even. Dehuidige SG is 1028, dus nog niet laag genoeg.
Kan ik wat doen om het te verbeteren? Nog wat gist erbij?

Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10614

@geen-onruststoker als je beslag klaar is en je voegt gist toe dan sluit je het af en je laat het rusten. 

Elke dag schudden verbreek je de co2 deken aan oppervlakte en kan er weer zuurstof bij komen .  Je gist stopt dan weer met alcohol produceren . Doe je dit dagelijks krijg je gist stress en eerst veel azijnzuur uitstoot en dan kans op afsterven gist .

Als je alleen naar water slot kijkt en je gaat daarvan uit hoe gisting verloopt maak je een grote fout . 

Om een of andere wazige reden denkt men dat het waterslot een indicator is . GROTE FOUT !  het is een stank afsluiter/ ontluchter en voorkomt inkruipen van beestjes en invallen van vuil. 

Bubbelen is bij zaak maar water heeft iets tegendruk dus als er op andere plaatsen ook maar minim gaatbe of spleet is gaat daar de druk al langs  . De standaard gisttonen zijn niet 100 % hermetisch afgedicht en waterslot is ook niet perfect afgewerkt . dus kan ook langs randen lekken  . 

Controleer altijd dus ap andere wijze jou verloop van gisting. 

B.v.b . SG wegen  , co2 meter , kun je in Oppervlakte minimale belletjes zien . 

Laat eerst emmers nu met rust en kijk over een week weer naar s.g. 

Ik weet niet wat voor gist je gebruikt maar gisting van 21 dagen is met meeste koop gisten vrij normaal.

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 41

@robbert ik gebruik fermentis c70 en had n giststarter gemaakt. 

Had ergens gelezen dagelijks ph meten = zuurstof bij en schudden. Is dus niet goed.

 

SG is al 3-4 dagen constant 1027

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10614

@geen-onruststoker ph meet je in begin en halverwege en aan eind van de gist periode  .

Gist maakt alcohol wanneer het anaerobe is  . Dus geen zuurstof meer aanwezig.  Is er wel zuurstof is alcohol uitstoot nihil   . Gist vormt knoppen voor deling en stoot azijnzuur , zwavelzuur en nog een aantal vervuilingen uit . De oude gistcel sterf na loslaten ook meteen af .  Dus je maakt rommel als je schut en zo  .

Wanneer je een beslag maakt gebruik je vers water daar zit voldoende zuurstof in voor het opstarten. Daarna moet er geen zuurstof meer toegevoegd.

C70 zal afhankelijk van wat je vergist ( suiker , graan , fruit of knollen ) in max 21 dagen klaar zijn .

Als je een standaard suiker beslag maakt gebruik je op 25 liter 14 gram citroenzuur  . P.h waarde van kraan water ligt gemiddelde in Nederland rond de 7 .  Als je het suiker hebt geïnvesteerd en je gebruikt dap als voeding zal je met c70 nooit problemen krijgen met ph  . Dus daar hoef je geen aandacht of zorg aan te hebben . 

Water , dap , c70 , citroenzuur en geïnvesteerd suiker meer is niet nodig.   20 -24 graden  18 - 21 dagen  gisten en als de vergisting over is meteen binnen 2 a 3 dagen overhalen. 

Nooit na vergisting het beslag onnodig lang laten staan. 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?