Meldingen
Alles wissen

Prestige Turbo Pure 48 uur

Pagina 6 / 8

Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net wat aan het goochelen/googlen met mijn cijfers en als ik 8kg suiker naar 25l breng zou ik een SG van 1.122 moeten hebben ipv de 1.079 die ik met mijn refractometer had. Was mijn suiker niet goed opgelost? Ik zag alleszins geen kristallen neerslaan. Misschien had ik nog niet goed genoeg geroerd met het water dat ik aanlengde?

Als ik water meet op dezelfde temperatuur staat hij mooi op 1.000.

Ik veronderstel dat ik er van uit mag gaan dat de suiker er echt wel in zit en dat ik dus bij mijn berekeningen met 1.122 moet werken?

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aan het eind van de rit zul je het weten, begin SG min Eind SG geeft een getal, dat maal een vast getal, (die munckerik weet 🙂 ) en je hebt je alcohol percentage. begin SG - eind SG x 0,13125

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het waterslot kleppert al vrolijk. Heb 2kg extra suiker toegevoegd dan recept en tot 33ltr aangevuld + 10g gistvoeding. Volgens mijn SG meter zou ik uit moeten komen op 14,5% alcohol. Wat betreft de goede temperatuur: vat staat in een ruimte met omgevings temp van 16°. Heb met plakband en een doekje een thermometer aan de buitenkant van het vat geplakt deze geeft nu 20,9° aan. Had er eerst een rol isolatie om gedraaid maar toen ging de temperatuur richting de 25°, er maar weer af gehaald. De ideale temperatuur meen ik ergens gelezen te hebben, 21°.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Temperatuur kun je beter boven de 18 gr houden .
21gr is voor veel gisten optimaal .
Nu gewoon lekker de tijd geven .
?

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De run vandaag ging/gaat goed. De eerste liter was meer dan 80% (refractometer gaat maar tot 80) en de 2de was nog 75%. Liter 6 is er nu uit aan het komen en zit nog steeds boven de 60%.

Er was dus duidelijk toch vergisting.

Ik ben vandaag ook naar de groothandel geweest waar ik voor €15 15kg Trimoline kreeg. Ik denk niet dat ik als ik de energie er zelf moet insteken hetzelfde resultaat krijg als ik zelf de suiker inverteer. Of het nut heeft is natuurlijk een andere discussie. Binnenkort kan ik allesinds voor mezelf vergelijken.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kan jullie ook niet alleen laten, zakje blauw uit stookwinkel, eventueel kool en 8 kilo suiker op 21 liter water. Kamertemperatuur. Hoe moeilijk kan het zijn. 

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lummel vat het leven samen ?

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb nu 6l hearts met een percentage van 62%
Ik ga deze herstoken (ik leng aan tot 10l, is onder de 40%) in de copperdome met een gin-basket. Hoeveel alhohol verlies mag ik verwachten? Ik kan ook nog 1,5l tail van 33% toevoegen maar vermits ik zo zuiver mogelijk wil kan ik die beter in een toekomstige run suikerwash steken denk ik.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dat is moeilijk te zeggen wat je zou kunnen verwachten . hangt af van ketel opbouw /configuratie en hoe jij die gebruikt als je 6 liter gaat herdistilleren .
ik zou zeggen ergens tussen 4,150 l - 88% a 3,85 l 94% is mogelijk

Tails / naloop kun je beter verzamelen en later eens opnieuw distileren om laatste resten eruit te halen.
b.v. met glycerine , ongebluste kalk ( of kopersulfaat .)

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vorige week de vergistingston overgeheveld naar 2 mandflessen. Er bleef een laag troep achter in de ton, zelfs zwarte korrels. Is dit nog een overblijfsel van hetgeen in het zakje zat? Dit heb ik bij een fruitvergisting nooit gezien. Na een week was de stookwijn mooi helder. Alles overgeheveld naar mijn ketel. Weer bleef er op de bodem een witte substantie achter. Stookwijn was prima van smaak (bij het overhevelen wat slokken naar binnengekregen). Alles verstookt met kalk en glycerine. Volgende keer toch kooksteentjes gebruiken, op de bodem zat nl een witte koek. gelukkig niet aangebrand. Totaal 6 ltr tegen 70%, met een gewone ketel. Ik ga alles nog eens overhalen en hoop dan een goede basisalcohol te krijgen voor wat likeuren en bitters.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klinkt zeer positief . Kalk net voor overhaal toe voegen dan slaat het minder neer .
Met kalk en glycerine zou met simpele ketel iets minder volume met hoger percentage mogelijk moeten zijn .
Ik ken jou ketel niet en ook temperatuur curve niet .
Iets lagere temperatuur aanhouden misschien mogelijk ??
zwarte donker bruine korrels kunnen wat voedings restanten zijn .
Bij tweede overhaal kun je ook iets kalk toevoegen . Je zal minder zuren en zuren bindingen hebben en zeker positief alcohol resultaat ??

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Denk ookdat de zwarte korrels voedingsrestanten was het toevallig turbo blauwe zakje uit stookwinkel. Die heeft dat. En wellicht anderen ook.

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het was inderdaad Turbo Classic van Still Spirits van stookwinkel. Ondanks de mindere berichten over Turbo gist ben ik er zeer tevreden over. Stookwijn van zeer goede kwaliteit. Goede geur en smaak, alsof het wijn was zonder fruitsmaak. Wat er achterblijft in het gistvat is eigenlijk niet relevant als het maar niet in je drank komt. Ik stook met een zelfbouwketel van 50Ltr. Zonder reflux ed. Met de wokbrander op de laagste stand. De alcohol druppelt er uit. Gemiddelde alcohol percentage was constant 78% maar heb doorgestookt tot 45%. Vandaar een gemiddelde van 70%. Misschien dat raschigringen in de kolom wat hoger rendement opleveren? Heb al zitten denken aan een koelspiraal in de kolom te maken, maar dan moet ik weer stromend water hebben. Nu is het simpel. Ik zet mijn ketel op het vuur. Vul mijn koelvat en de rest gaat vanzelf. Gewoon zoals ik het geleerd heb in Roemenië. Wat betreft de temperatuur, ik heb geen thermometer er op dus weet niet hoe hoog die is. Heb al wel zitten denken om op de brug een gat te maken om daar een bus in te lassen met daarin een lab thermometer die van 60° tot 100° kan. Ik zou alleen niet weten hoe dit af te dichten. Een nylon busje draaien (conisch) oid.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

siliconen Stopje met een gat of kurk kun je zo een thermo op brug zetten .
of een 1/2 binnendraad busje . er zijn thermometers met schroefdraad die er zo in passen .
Ik gebruik zelf weinig thermo maar kan goede houvast geven .
De wokbrander kun je iets fijner afregelen als je op de gasfles een traploos regelbare drukregelaar zet .

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb hier ook een wash staan waar ik de Still Turbo Pure gist heb gebruikt. Ze zeggen 23l water + 6kg suiker aan (starttemp 30°, omgevingstemp 20°) en 6 à 7d laten gisten, wat ik exact gevolgd heb. Na 9d is deze nog niet uitgegist (elke 20 sec ne broebel door waterslot). Zou ik de gisting afbreken door buiten te zetten en klaren of gewoon binne verder laten gisten?

Beantwoorden
Pagina 6 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?