Meldingen
Alles wissen

Pruimenwijn op premium wijngist.


Sammy
Berichten: 10
Registered
Topic starter
(@sammy)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Beste medestokers, afgelopen weekend heb ik mij zoet gehouden met het verzamelen van de pruimen uit onze achtertuin fruitboompjes. Ik heb 36 kg gepureerde pruimen verzameld en dit samen met 28 kg en 100liter water op mijn fermentatievat gezet. Om de fermentatie een handje te helpen heb ik de eerste 24 uur de ton extra zuurstof verleend middels een luchtpomp. Nu dat jullie weten hoe het product gemaakt is, komt hier nu de vraag. Ik heb premium wijngist van braumarkt gebruikt en deze is geschikt voor tot max 20 liter wijn. Nu heb ik daar 6 zakjes van toegevoegd (wel eerst laten hydrateren op een grote weckpot a 20 min). Ik was volledig in het geloof dat ik 10 zakjes had besteld maar niets is minder waar.. helaas. Is het een ramp dat het totaal volume nu op om en nabij 170 liter ligt? En is dit misschien op te lossen met bakkersgist? Het brouwsel heb ik vanmorgen afgesloten en staat nu ongeveer 30 uur.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
12 reacties
3 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@sammy waaromet luchtpomp extra lucht.  Kraanwater bevat voldoende zuurstof. Je brengt gisting niet opgang . Gist werkt anaerobe !! 

Met veel zuurstof krijgt je alleen deling van Cellen en extra uitstoot van azijnzuur .

Als je de c51 gist hebt gebruikt kun je bruggeman bakkersgist gewoon toevoegen . Het is wel zo dat na 24 u je eigenlijk beter niet meer kan rommelen met een beslag ! 

Voeg je toch gist toe strooi het op oppervlakte het zinkt wel. 

Beantwoorden
Sammy
Registered
(@sammy)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 10

@robbert goede tip! Ik ben dit gewend te doen vanuit de granen vodka. Ik heb via calculator https://stchiellus.mbse.eu › calc › yeast gevonden hoeveel gist ik nog erbij zou moeten/mogen gooien. Dit gedaan binnen 48 uur na de start up. We gaan het zien, ik houd u op de hoogte ;).

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@sammy dat adres is leuk maar voor bier beslag uitgaande van min . Voor een beslag. Voor destilleren kun je beter hoger pitchen .

Beantwoorden
Gusjke
Berichten: 14
Registered
(@gusjke)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Een vraag word dit pruimen wijn of stookwijn ik gebruik geen gist wel pecto en de vergisting gaat goed pruimen vergisten uit zich zelf en ik heb er tussen door ook nog bij gegooid een keer 

Beantwoorden
8 Reacties
Sammy
Registered
(@sammy)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 10

@gusjke ik heb de batch gescheiden en heb een paar litertjes appart genomen voor wat wijn. De rest word verstookt. Verder loop ik nu tegen het euvel aan dat de wijn al 2 dagen op 1010 is blijven hangen. Ik heb de zuurgraad opgekrikt en wat extra gist toegevoegd. Ik hoop toch morgen weer eens een bubbeltje te horen 🙈. Kan wat extra pecto ook helpen?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@sammy. En wat was de begin SG en wat is de alcohol tolerantie van de gist? Wijngist gaat vaak niet helemaal door tot een SG van 1000, daar wordt de wijn nogal zuur van. Ik zou niets meer toevoegen als het klaar is is het klaar. Beter wordt het niet alleen maar meer.

Beantwoorden
Sammy
Registered
(@sammy)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 10

@rumo het start sg is 1072 geweest. Echter was de zuurgraad te ver gezakt en dit viel op de lossen met wat citroentjes.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@sammy . Een niet heldere vloeistof kan naast suikers ook andere stoffen bevatten waardoor de viscositeit hoger ligt . Daarom kan het zijn dat de suikers wel vergist zijn maar sg niet verder zakt . 

Beantwoorden
Sammy
Registered
(@sammy)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 10

@robbert dit heldert wel het een en ander op. Bedankt!

Beantwoorden
freestyledaan
Registered
(@freestyledaan)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 10

@sammy mogelijk weet jij wat ik aan de hand heb. Heb namelijk 2x een batch staan met pruimen. Wat bakkersgist toegevoegd, en het heeft allemaal een paar dagen staan bubbelen. Nu bijna niet meer, en 1 vd 2 tonnen ruikt enorm zuur... hopelijk heb ik hem niet verknalt.

Beantwoorden
Sammy
Registered
(@sammy)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 10

@freestyledaan heb je gebruik gemaakt van desinfectiemiddelen? Zoals bijvoorbeeld star-san om het fermentatievat bij voorhand te reinigen?

Beantwoorden
freestyledaan
Registered
(@freestyledaan)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 10

@sammy vrees dat daar het probleem zit. Heb hem schoon gemaakt maar niet gedesinfecteerd 🙁

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?