Meldingen
Alles wissen

Rijst


marcel1966
Berichten: 158
Topic starter
(@marcel1966)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kan ik hier ook een vraag stellen? Het is nog allemaal nieuw voor mij, dus vergeef mij als ik iets fout doe πŸ™‚

Ik wil 20ltr suikerwater maken , gebruik daar 4 kg suiker voor, 1ltr druivensap, 10gram gist, en nu komt mijn vraag, wil als extra gistvoeding eens gekookte rijst toevoegen.

Kan iemand mij vertellen hoeveel gekookte rijst ik aan dit mengsel moet toevoegen?

En zijn de verhoudingen juist? Alle tips en info zijn welkom.

Β 

B.V.D Marcel

Beantwoorden
13 reacties
marcel1966
Berichten: 158
Topic starter
(@marcel1966)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

sorry kleine correctie op bovenstaande....100gram gist en voeg ook 6 gram citroenzuur toe.

Verder blijft mijn vraag hetzelfde πŸ™‚

Beantwoorden
6 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@marcel1966, natte of droge bakkersgist? Druivensap is nou niet echt een gistvoeding, dus als wat je er als vervanger door rijst in doe is beter.

Heb je de suiker ook geΓ―nverteerd?

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@rumo De bakkersgist koop ik in pakjes van 42gram bij de lidl, denk dat we hier spreken van een natte bakkersgist? En ja de druivensap wil ik idd gaan vervangen voor rijst nu, enig idee hoeveel rijst toevoegen aan de 20ltr als gistvoeding? En hoeveel gist is wenselijk?Β 

Heb idd ook eerst de suiker geΓ―nverteerd en toen toegevoegd.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@marcel1966, voor rijst gebruikte ik de zelfde hoeveelheid als wat Alchemist ook al aangaf, voor 25 liter stookwijn een kopje rijst met kookvocht(maar tegenwoordig 1kg mout)en dan 70 gr. droge bakkersgist(10x7gr) of 168gr. natte bakkersgist(4x42gr).

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@rumo 4x 42 gram gist? lees ik dit goed? want ik had voor 10ltr 50gram gebruikt, en neem dan aan dat voor 20ltr 100gram genoeg moet zijn? corrigeer mij gerust als ik nu fout denk.

Verder neem ik aan dat 4kg suiker ( die ik eerst inverteer met 6gram citroenzuur) goed is?

Alvast bedankt voor jou tijd en raad.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@marcel1966, goed gelezen, voor 25 liter 168gr nat. Voor de suiker weer wat Alchemist aangaf, SG van 1080 is prima dan krijg je een goede 10% alcohol en dat is wat bakkersgist wel aan kan.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@rumo Hartelijk dank voor de toelichting, ga het morgen proberen, dan 14 dagen wachten en hoop dan op SG 1000 uit te komen.1080-1000x131,25 is dan 10,5%

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je komt ongeveer op een S.G. waarde van 1,080 uit, qua suiker zit je goed dus.

100 gram gist gaat waarschijnlijk resulteren dat het uit je gistvat komt, zou zelf de helft doen, loop je nog een beetje kans erop.

Gekookte rijst weet ik even niet, gekookte witte bonen of havermout een kopje met kookvocht.

Beantwoorden
4 Reacties
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@alchemist mijn eerste gisting had ik als volgt gemaakt, 9,5ltr water, 0,5 ltr druivensap,50gram bakkersgist, 1950gram suiker,3gram citroenzuur..Dit resulteert dus in 10ltr.

Heb deze 1x gestookt en kwam uit op 2,5ltr alcohol van 50%. Daar ik er likeuren van ga maken, laat ik bij 1x stoken voor nu.

Nu wil ik gelijk 20ltr maken, dus neem ik aan dat ik ook alle ingredienten moet verdubbelen?

En het druivensap wil ik dus eens proberen te vervangen voor rijst.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@marcel1966 Gist volgt niet de verdubbelingsregel zoals de rest, ik neem aan dat die 10 liter in een groter vat heeft vergist?

Voor de rest klopt het aardig zo ja.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@alchemistIk heb idd die 10ltr in een 15ltr vat vergist, en wil mijn 20ltr in een 30ltr vat gaan vergisten, maar hoeveel gist adviseer jij dan op 20ltr?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@marcel1966 Zelf zou ik de 50 gram max doen, maar ik ben ietsje huiverig na een aantal vaten die door het waterslot naar buiten komen. Maar ik gebruik wel minder kopruimte.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien nog handig:

Β 

https://docs.google.com/presentation/d/17scYIotAzI3cJab8OPQHDHiuenpvE_UjFYP3Zl2_e5I/mobilepresent?slide=id.p

Ooit kom ik nog toe om de opvolg presentaties te maken.

Β 

Β 

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?