@lambik wanneer je ph wil verlagen kun je een vloeistof als fosforzuur , zwavelzuur of citroenzuur gewoon in het beslag gieten. Of een calcium sulfaat er in strooien . Om ph re verhogen kun je een natrium of calcium carbonaat er in strooien en het zakt er in en na ongeveer 10 min meet je resultaat.
Wanneer een beslag klaar is stel je indien nodig ph bij. Daarna gist erbij en wanneer je een goede gisting hebt zal het ph 1 tot 1,2 punt Dalen . Dit is normaal dan hoef je tijdens de gisting ls periode verder niet te corrigeren.
Zou je door een of andere omstandigheid een te hoge en snelle daling of stijging krijgen is ee vaak ook iets anders aan de hand. Dus probeer er fan ook achter te komen wat loos is . Dus niet alleen bijstellen van ph.
Bij fruit en melasse kan het zijn dat ph onder de 3,2 daalt . Als de vergisting verder goed verloopt kleine correcties om hier net boven te komen is voldoende. Je hoeft of liever je gaat niet terug naar begin ph waarde . Te grote schommelingen kan ook de boel verstoren.
Is een vergisting klaar product oke en is ph erg laag wacht dan niet met afstoken anders krijg je een te zware verestering en te hoog in acetaten .
Hou er wel rekening mee dat wanneer je een laag ph hebt je bij het stoken je een zweem krijgt in alcohol zeker als je met koper stookt.