Meldingen
Alles wissen

SG blijft hoog na 4 weken


st3v3nsz
Berichten: 17
Registered
Topic starter
(@st3v3nsz)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Goedemiddag,

Graag zou ik advies willen omtrent een trage vergisting. na vier weken is de SG van 1080 naar 1060 gegaan. De temperatuur is echter wel laag, 20 graden, en een langzame vergisting zou ik wel verwachten.

Ik heb de volgende verhoudingen gebruikt;

25 Liter;

  • 5,5 kg suiker
  • 25 gram Gist ( Fermentis C70 )
  • 8 gram Citroenzuur ( unibrew citroenzuur per zak)
  • 8 gram Gistvoeding ( unibrew super gist voeding )

Mijn gevoel zegt dat we meer Gist moeten toevoegen, wat denken jullie?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
23 reacties
22 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8159

@st3v3nsz lage temperatuur is zeker mede oorzaak c70 houd van warmte en zet een gist ketel nooi op een koude vloer 

Ja er mag wel wat meer gist in 

Beantwoorden
st3v3nsz
Registered
(@st3v3nsz)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@robbert Bedankt voor je snelle reactie! Ik dacht aan 75 gram Gist, of is dat in een te krap milieu. Voor de temperatuur dacht ik aan een verwarmingskussen, relatief goedkoop, om de temperatuur te verhogen, heb je daar ervaring mee of tips voor een betere oplossing.

Beantwoorden
ruud1
Registered
(@ruud1)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 107

@st3v3nsz 

ik heb dit ook gehad en bij mij lag het aan het ph dat was te laag, dat heb ik gecorrigeerd op advies van robbert of nick en toen ging ie goed 

Beantwoorden
st3v3nsz
Registered
(@st3v3nsz)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@ruud1 Welke PH Waarde hanteer jij? wij werken met ontkalkt water. Ik zal die PH ook is gaan bemeteren

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

Het geval van Ruud was iets anders meen ik me te herinneren, afhankelijk van de gistsoort kan de p.H. inderdaad te laag worden, ik weet niet of dat hier het geval is eerlijk gezegd aangezien de S.G. waarde erg weinig gezakt is in 4 weken.

 

Bij Ruud was de p.H. onder de 4 gekomen bij een melasse vergisting meen ik, dat heeft wel de neiging om door te slaan in p.H. waarde. Nogmaals gistsoort is van belang maar meestal is 4,5 a 5,5 een veilige range voor niet fruit vergistingen.

Beantwoorden
st3v3nsz
Registered
(@st3v3nsz)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@alchemist bedankt voor je tip, wat vind je van de verhouding gist?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@st3v3nsz  ik ga met Robbert mee in het temperatuur verhaal, de C70 werkt t beste tussen de 25 en 33 graden. 

 

De dosering die je gebruikt hebt  is voor een groter volume geschikt (aldus de fabrikant).

Beantwoorden
st3v3nsz
Registered
(@st3v3nsz)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@alchemist bedankt voor je info, ik heb een PH meter gekocht, om dit ook in de gaten te houden. Stap voor stap wordt het een lab, hahah 🙂

Beantwoorden
st3v3nsz
Registered
(@st3v3nsz)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@alchemist @robbert

Inmiddels een nieuwe wash gemaakt, met bovenstaand recept en ditmaal in een stabiele omgeving van 28 graden. Vandaag is dag twee van de vergisting, en het borrelt lekker, ik heb zojuist de PH gemeten en dit is erg laag. 3,6 en 3,4. 

Gemeten met een nog niet gekalibreerde meter, echter geeft de meter een 5,7 tot 6,3 PH range voor Spa water welke op etiket als 6PH staat.

Wat kan ik doen om de waarde iets te verhogen?

1642406701-ton-1-2.png
Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@st3v3nsz Calciumcarbonaat, krijt, eierschalen (van gekookte eieren).

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8159

@st3v3nsz voor een verhoging van bijna 2 punten kunnje ook natrium bicarbonaat gebruiken  of soda. 

 

 

Beantwoorden
st3v3nsz
Registered
(@st3v3nsz)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@robbert baking soda? kwam ik in wat Youtube tegen. En voor de volgende batch denk ik dat ik dan minder citroenzuur kan gebruiken aangezien ik nu weer iets er tegen in breng.

Ik denk Baking Soda het snelst kan halen, aangezien ik paar min van supermarkt woon, De aantal eieren heb ik niet liggen, las dat 10 eieren nodig zijn voor 12,5L en aangezien ik 50L heb 🙂

 

Zien jullie iets opvallends aan de foto, of ziet dat er goed uit? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8159

@st3v3nsz baking soda is inderdaad natrium bicarbonaat .

Voorzichtig bij voegen . Niet met te grote scheppen tegelijk. .. afgestreken theelepel   en dan even wachten en opnieuw evrn meten. .

Weinig bijzonders te zien op foto. 

Beantwoorden
st3v3nsz
Registered
(@st3v3nsz)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17