SG blijft hoog na 4 weken
Goedemiddag,
Graag zou ik advies willen omtrent een trage vergisting. na vier weken is de SG van 1080 naar 1060 gegaan. De temperatuur is echter wel laag, 20 graden, en een langzame vergisting zou ik wel verwachten.
Ik heb de volgende verhoudingen gebruikt;
25 Liter;
- 5,5 kg suiker
- 25 gram Gist ( Fermentis C70 )
- 8 gram Citroenzuur ( unibrew citroenzuur per zak)
- 8 gram Gistvoeding ( unibrew super gist voeding )
Mijn gevoel zegt dat we meer Gist moeten toevoegen, wat denken jullie?
@robbert Bedankt voor je snelle reactie! Ik dacht aan 75 gram Gist, of is dat in een te krap milieu. Voor de temperatuur dacht ik aan een verwarmingskussen, relatief goedkoop, om de temperatuur te verhogen, heb je daar ervaring mee of tips voor een betere oplossing.










ik heb dit ook gehad en bij mij lag het aan het ph dat was te laag, dat heb ik gecorrigeerd op advies van robbert of nick en toen ging ie goed
uit een goede kraan stroomt geen water...
@ruud1 Welke PH Waarde hanteer jij? wij werken met ontkalkt water. Ik zal die PH ook is gaan bemeteren















Het geval van Ruud was iets anders meen ik me te herinneren, afhankelijk van de gistsoort kan de p.H. inderdaad te laag worden, ik weet niet of dat hier het geval is eerlijk gezegd aangezien de S.G. waarde erg weinig gezakt is in 4 weken.
Bij Ruud was de p.H. onder de 4 gekomen bij een melasse vergisting meen ik, dat heeft wel de neiging om door te slaan in p.H. waarde. Nogmaals gistsoort is van belang maar meestal is 4,5 a 5,5 een veilige range voor niet fruit vergistingen.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.















@st3v3nsz ik ga met Robbert mee in het temperatuur verhaal, de C70 werkt t beste tussen de 25 en 33 graden.
De dosering die je gebruikt hebt is voor een groter volume geschikt (aldus de fabrikant).
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist bedankt voor je info, ik heb een PH meter gekocht, om dit ook in de gaten te houden. Stap voor stap wordt het een lab, hahah 🙂
Inmiddels een nieuwe wash gemaakt, met bovenstaand recept en ditmaal in een stabiele omgeving van 28 graden. Vandaag is dag twee van de vergisting, en het borrelt lekker, ik heb zojuist de PH gemeten en dit is erg laag. 3,6 en 3,4.
Gemeten met een nog niet gekalibreerde meter, echter geeft de meter een 5,7 tot 6,3 PH range voor Spa water welke op etiket als 6PH staat.
Wat kan ik doen om de waarde iets te verhogen?



























@robbert baking soda? kwam ik in wat Youtube tegen. En voor de volgende batch denk ik dat ik dan minder citroenzuur kan gebruiken aangezien ik nu weer iets er tegen in breng.
Ik denk Baking Soda het snelst kan halen, aangezien ik paar min van supermarkt woon, De aantal eieren heb ik niet liggen, las dat 10 eieren nodig zijn voor 12,5L en aangezien ik 50L heb 🙂
Zien jullie iets opvallends aan de foto, of ziet dat er goed uit?