Meldingen
Alles wissen

Slechte vergisting neutraal

Pagina 1 / 5

Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na enkele keren een neutraal te maken met turbogist heb ik 4-5 weken geleden eens bakkersgist gebruikt om te kijken of deze nog beter gaat zijn.

De vergisting ging de eerste 2 weken goed vooruit maar vanaf dan zeer langzaam, de laatste 2 weken is het van 1028 naar 1020 gegaan en er is geen activiteit meer in waterslot maar het waterslot staat niet 'gelijk' (zo zie ik meestal dat het volledig is uitgegist).

Ik heb 4kg suiker gebruikt in een paar liter water, dit 25min laten koken en dan verder aangevuld tot 20liter. Een klein beetje citroenzuur toegevoegd om de ph goed te zetten en 30gram bakkersgist.

Zou ik te weinig bakkersgist (droge korrel) gebruikt hebben? Alles staat in een gistkast op 23°C.

Kan ik dit nog redden door er nog wat gist bij te doen? Mijn vorige batches zijn allemaal leeggedronken en ik ben ongeduldig aan het wachten tot deze is uitgegist 🙂

Beantwoorden
66 reacties
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Had turbo gekocht of een ander professionele gist uit stookwinkel en je was vandaag dronken geweest. Sterker, al een week. 

Legitieme vraag overigens ben ook benieuwd. Kan je ook uitleggen waarom je van Turbo bent afgeweken? Wat was niet naar je zin en wat dacht je juist in bakkersgist te kunnen vinden? 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk te weinig voeding. Beter doe je het roggebrood whiskey recept of die met tomatenpuree. Het is zowiezo wel even wennen als je turbo’s gewend bent want daar zit alles in maar qua smaak vind ik t eindproduct met bakkersgist veel zachter dan turbo’s.

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je alleen suiker, water en gist hebt gebruikt dan loopt het vast.

Zoals markb als zei, je moet altijd gistvoeding toevoegen.

Je kunt nog een beetje tomatenpuree of gistvoeding toevoegen en dan moet hij wel weer gaan.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt dat Turbo scherp is. Maar bijv wodka gist uit stookwinkel is perfect. 6 kilo suiker en vergisten op 21 graden en het smaakt super. En toevallig had ik 2 batches gemaakt, still wodkagist en prestige, die was overigens al een paar jaar oud. Allebei goed. Heel anders als turbo. Gist is een niet te onderschatte factor heb ik met schade geleerd. Maar dat leer je door het te doen (en proeven) is mijn ervaring. 

 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die heb ik nog nooit gebruikt. Ik zal t eens bestellen en proberen.

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt, in een zakje turbogist zit al gistvoeding. Een beetje Marmite en diammoniumfosfaat doet wonderen. Ik ben zelf al lang van de turbo afgestapt. Snel en hoge alcohol gaat ten koste van de smaak. Wodka of bakkersgist gaat prima of je maak zelf je gist.

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kan je ook uitleggen waarom je van Turbo bent afgeweken?

Al enkele malen gelezen dat het een minder scherpe neutraal ging opleveren en ik heb bakkersgist altijd in huis van zelf pizzadeeg e.d. te maken. Daarom dat ik het eens wou proberen. Maar ik was wel al van plan om wodka gist ook eens te proberen.

 

Ik heb diamoniumfosfaat nog liggen denk ik, hoeveel zou ik ervan mogen toevoegen?

Ik heb wel tijdens het koken wat gistvoeding toegevoegd dat ik normaal voor bierbrouwen gebruik, ik denk dat daar mijn fout zit, dit is servomyces en geen diamoniumfosfaat...

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volgens de recensies zou servomyces een nieuw wonder gistvoeding zijn . Ik zou servomyces, diamoniumfosfaat em marmite gebruiken. Maar niet te veel, overdaad schaadt. Ik spreek altijd over mespuntjes en drupjes.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt bakkers gist is prima maar moet ook voldoende voeding erbij hebben .
Diammoniumfosfaat , havermout , Appelstroop , sinaasappelsap , een stuk fruit , marmite , vegemite , pindakaas zijn al enkele mogelijke aanvullingen . sommige zweren bij tomaten puree maar ik zou die niet aanbevelen .
Let altijd op wat het PH is na toevoegen van voedingen .
Bakkers gist of zelf een gist passend bij het te vergisten product maken geeft ten alle tijden neutraler resultaat dan de gemodificeerde of gemanipuleerde turbo gisten .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

De ervaring die ik heb met droge bakkersgist is dat hij soms niet goed is,met natte nooit een probleem gehad.gebruik ook nooit extra voeding etc.stook wel fruit of mais.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij fruit en mais is er voldoende voeding aanwezig . ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.S. De gist van Mangrove Jack is van de weinige commerciële gisten die een zeer goed en zeer neutraal resultaat geven .
Voor gemak en ook beginners zeker aan te bevelen .

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb deze middag 2 mespuntjes diamoniumfosfaat toegevoegd, morgen eens kijken of er wat activiteit is.

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb de alcotec vodka gist voor suikerwash besteld en dan nog een alcotec vodka gist voor graan + zakje enzymen.

Ik ga beide eens maken (1 wash met suiker en 1 met graan dus) en zien wat het beste is.

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?