Meldingen
Alles wissen

Slechte vergisting neutraal

Pagina 2 / 5

Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een suikervergisting hoor je in principe ander gist voor te gebruiken dan een graan vergisting .
Je zit ook anders in PH .
zal je ook rekening mee moeten houden .
En een suiker vergisting distilleer je anders dan een graan vetgisting .
Ze hebben beide een andere doelstellingen .
Voor het een is een suiker vergisting beter voor ander de granen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gebruik diamoniumfosfaat = 3 gram per 10 liter .

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarom moet je een suikerstookwijn anders distilleren dan een graanstookwijn? Afgezien van een misschien ander verloop van de cuts van de spiritrun.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een suikerstookwijn is maken van een schone alcohol zonder enige bijsmaak die je eventueel ook nog nadroogt naar 98- 99% om zo neutraal mogelijk te zijn .
Hierin macereren je kruiden of fruit of smaaktoevoegingen e.d.
om na te distilleren of met een essance een likeur te maken .
bij een graanstook maak je gebruik van de zachtheid en kenmerken van de granen en deze kenmerken gebruik je als basis van de drank waarvoor je die vervolgens gebruikt .
.
suikerstook= alcohol
graanstook = basis drank.

B.v . Een jenever of Gin gebruik je NOOIT suikerstook voor Omdat het de volheid en " warmte " nodig heeft voor de drank

natuurlijk voor gemak kun je en worden ze door elkaar gebruikt en gebroddeld voor huis tuin en keuken drankjes maar dan ben je niet serieus bezig en is het kneierij van een ergens op lijkende drank.

Je distilleert uiteindelijk zelf om betere kwaliteit dan de gemiddelde Gall en gall drankjes te maken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

p.s. ter verduidelijking
Fruitstook = basis drank
aardappelstook = basis drank
graanstook = basis drank .
suigercane - rum = basis drank
bij suikerstook = alcohol ! dus hetgeen je het aan toevoegd of erop trekt is dan de basis van de drank .
je voegt dus de smaak later toe aan de alcohol .

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey Robbert, wat is de referentie van deze gist svp?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb deze gist geprobeerd bij een paar verschillende vergistingen .
Met zeer goed resultaat .
En ik ben vrij kritisch .
Ik heb geen verpakking en specs nu bij de hand maar als je Munckerik even vraagt die kan je alles erover vertellen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stattler .
Even opgezocht de types

..

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank voor de info Robbert, ga ik proberen! Groet

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

graag gedaan Stattler .
Die cider gist geeft een verrassend resultaat . gaat ook wanneer temperatuur wat aan lage kant is . op suiker , fruit en granen prima .
zelf activeer ik meestal even gist met wat lauw water en wat siroop of sinaasappelsap voor het toevoegen .
Deze gist gaat snel aan de slag en je hebt 3 weken geen omkijken ernaar .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Robber wat is ptching rate? Veel van het etiquetΒ kan ik verder ook niet plaatsen maar daar kan je ons vast bij helpen. Maar wat bedoelen ze nu?Β 

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb die gist liggen en gebruik hem voor mijn cider. Hij kan inderdaad tegen hoge alcoholconcentraties en haalt er elke gram suiker uit! Het resultaat is bovendien steeds heel helder. Maar omdat hij veel esthers produceert vreesde ik nare bijsmaken te hebben voor neutraal. Ik veronderstel dat deze dus een 6tal kg suiker kan hebben op 25l om tot zo’n 14% te komen? En ik vermoed dat ik ook gewone gistvoeding toe mag voegen? Heb er nog liggen om roggebrood whiskey mee te maken... πŸ™‚

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Simpel gezegd Het gaat om verhouding. pitching rate heeft te maken met hoeveelheid gistcellen per milliliter.
Een gist heeft per gram een bepaalde hoeveelheid cellen . Het aantal cellen is bepalend voor prestatie .
Boven staande verpakking geeft aan 100gr gist op maximaal 500 liter .
Dus bij die maximale hoeveelheid mash of wort kan het gist nog optimaal werken .
Zou je die 100gr op meer liters dan die 500 doen ( low pitching ) zal de gist in stress raken en dus meer vervuiling / bijproduct uitscheiden en minder ethyl . ( denk aan Azijnzuur , zwavelzuur , boterzuur ,acetaten en andere alcoholen zoals o.a. methyl )
High pitching zou b.v. zijn 100 gr op 250 Of 21 l. wat dan beter resultaat geeft .

( een te veel gist betekent snel stoppen van gisten door voedings te kort . dus snel verwerken om bederf door autolyse / zwavelwaterstof tegen te gaan .
Maar om zover te komen zit je op Meer van hoeveelheid en je ziet dan beetje elastiek achtige draden gist dwarrelen )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

produceren van esters heeft ook te maken welk Product je vergist .
Bij 6 kilo suiker en ook neutrale voeding zal de bijsmaak zeer weinig of niet storende zijn en wanneer je met een goed ingerichte ketel werkt zo goed als geheel verdwijnen .
( ik zeg het niet gauw over fabrieks gisten maar deze presteert boven verwachting .
Wanneer je niet zelf gist maakt is dit zeker een aanradertje )

( Roggebrood Whiskey ? ?? sorry ?? tja ieder wat wils ? . waarom snap ik alleen niet . waarom niet volgens gewone methode ?? Whiskey is een van de eerste dranken die je leert maken omdat het vrij simpel is net als vodka , aquavit en gin . de instap dranken van het distilleren. )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

p.s. de attenuation is de hoeveelheid het gist maximaal kan omzetten.
de flocculation heeft te maken met snelheid van bezinken en manier van klaren van de gist

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?