Meldingen
Alles wissen

Slechte vergisting neutraal

Pagina 3 / 5

Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hela vriend 🙂 ik ben mijn stookleven begonnen met whisky volgens de methode en heb momenteel 20l aan 65% in een eiken vat zitten en 80l mash staat momenteel vrolijk te pruttelen. Maar de roggebrood whiskey doe ik ook, het is een snel gemaakte borrel die iedereen hier graag drinkt, en veel bezoekers geloven gewoon dat het whisky is, dus waarom niet? Ik ga mijn zelfgemaakte single malt niet in een whisky cola gieten hoor 🙂

de neutraal gebruik ik om ‘gin’ te stoken. En ja ik weet dat ik daarvoor een graanalcohol moet gebruiken, maar dat doe ik wel eens als ik heel veel tijd heb, want ik brouw ook nog bier ?

Bedankt voor de tip, ik ga dit proberen voor mijn volgende neutraal in de T500 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Top ! gelukkig ik schrok al .?? ik ben gewoon een beetje een puritein en een zeikerd ?
Ik drink ook de cognac zelf en de vieux voor de gasten trouwens ?

De mangrove doet het goed op granen .
Mocht het zo zijn dat je Eens wil proberen een traditionele whiskey gist te maken . Ik heb daar wel een recept voor Voor je .

In t 500 kun je hoog percentage stoken dus met die mangrove zit je goed voor zeer neutraal .

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Maak je geen zorgen, diep vanbinnen ben ik ook een zeikerd ? de mangrove Jack gisten vind ik best wel goed. Ik gebruik ze regelmatig voor bier, maar ook voor mijn whisky mash, ben reeds een tijdje afgestapt van de speciale whisky turbogisten. Ik heb iets minder opbrengst, maar beter resultaat. En ik ben zeker geïnteresseerd in traditionele whisky gisten, dus laat maar komen! Iets met lactobacillus misschien? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt inderdaad . En het schiet me net te binnen dat ik volgens mij dit al eerder heb geplaatst maar t is vrij simpel .
Het lijk ook een beetje vreemd maar het was een vrij gebruikelijke methode van voor de tijd van de fabrieks gisten .
Je gebruikt Water + 1 kilo kool ( witte kool , spitskool of Chinese kool ) + Jeneverbes + lijsterbes + stuk appel + paar eetlepels karnemelk .
fermenteer dit als een soort ouderwetse zuurkool maken .
In een pot laten staan voor ruim 1 week op kamer temperatuur en dan zet je het koel weg kelder . wanneer na ruim een week fermentatie goed opgang is kun je nu deel gebruiken .
Door de manier van gebruik kun je ook naar eigen wens smaak beinvloeden .
Je kunt een complete schep nemen van kool en vocht en deze toevoegen maar je kunt ook in zeef of doek uitpersen en alleen het vocht gebruiken .
met alleen het vocht is gisting minder fel en zachter resultaat .
Er zijn die ook lavendel of paardenbloem gebruiken in het te fermenteren mengsel.

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een t500 met helm of een kolom. Als ik een suikerwash afstook doe ik dat met de kolom behalve de roggebroodwhiskey deze doe ik met de helm 2x. Ik vind m heel smakelijk. De graanstook heb ik ook met de helm afgestookt en niet anders dan de roggebroodwhiskey. Zou ik dit dan anders moeten doen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een suikerstook doe je op kolom eventueel met koeling en op temperatuur zo dicht mogelijk op de 78,3 graden .
Je haalt meerdere keren over ( hangt van kwaliteit ketel en regelmogelijk heden af aantal keren om zo hoog en smogelijk percentage te halen en zo weinig mogelijk bijsmaak . min 2 x overhalen .
Je kun hierbij ook forceren / boosten om schoner en hoger te komen .
Eventueel kun je wanneer percentage tegen 99% -100% wil hebben alcohol nog drogen ( het laatste vocht onttrekken )
Een suikerstook is voor alcohol dus wil in in principe rond 92% of hoger uitkomen.

Een graan vergisting Distilleer je 2 tot 3 x op helm of korte kolom .
In sommige gevallen een 4 e keer met kruiden.
T is een beetje afhankelijk van waarvoor je deze gaat gebruiken daar pas je ook methoden en inrichting van ketel op aan .
Granen stook ( behalve een whiskey of granen vodka want dat is al de finale drank ) is dan een basis drank die je nog verrijkt met smaken .
De temperatuur op de brug kan dus variëren en ook het beoogde percentage . voor als doel neem b.v. absinth gebruik je 88% in 2e overhalen ( 3 is op kruiden )
Voor een ouderwetse jenever 3 x overhalen tot 72 -78% in laatste overhaal gebruik je kruidenkorf .
Gin 3 of 4 x overhalen en de laatste is met korf ook tot 74-78%
maar aantal keren hangt af van kwaliteit van brouwsel en smaak .
Maar ook van wat de ketel inrichting doet.
kan zijn dat er een stap / overhaal meer tussen zit .

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren mijn bestelling al binnen gekregen, op het zakje van alcotec vodka voor graan staat het volgende: Goed voor tot 5kg graan te vergisten OF 4kg suiker en 2kg moutextract.

Dus wie een graanalcohol wil maken kan dit ook doen met suiker en moutextract, zo moet je geen schrootmolen hebben, niet maischen,... Ik heb dit allemaal wel en ik heb nog 1 zak van 25kg pilsmout dat op moet dus ik ga dit volgend weekend eens proberen.

Als je met pilsmout werkt moet je wel nog een zakje amylase toevoegen en alles even laten koken, gewone amylase voor bierbrouwen is hiervoor niet geschikt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Natuurlijk kan je suiker met granen vergisten zonder te maischen .
Zetmeel is een polysacharide .
Deze moet je vrijmaken om te vergisten .
Dat kun je doen met enzym maar je kunt ook het eigen enzym vrijmaken.
Het is wel verstandig om sowieso de graan even te kneuzen of malen en even koken .
Anders krijg je een scherpe alcohol .
Des te makkelijker je her voor het gist maakt des te minder gist bijproducten.

granen kun je ook koken en daarna paar dagen vriezen . Bij koken zuigen de cellen vol water bij het dan vriezen barsten cellen en liggen de suikers en eigen enzym vrij .
kun je volstaan met alleen gist toevoegen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

p.s. De zetmeel omzet of vrijmaken van polysacharide moet je wel eerst doen ! Kan op vele manieren dus .
Je kunt niet gewoon graan , suiker in vat gooien en gaan met het spul .

Dat geld ook voor alcotec .gist deze heeft niet mogelijkheid om dit zelf te doen .

staat zelfs in eigen beschrijving dat je toch ander enzym nodig hebt .
"Pure Vodka fermentation

Alcotec Vodka Turbo Yeast is based on a very pure fermenting yeast strain and contains the necessary GA (gluco amylase) enzyme to break down dextrins left from use of grains, rice etc. If you use this for pure sugar/water washes, it will work just as well but you don't actually use the enzyme. This turbo is similar to Alcotec VodkaStar but the main difference is that the Alcotec Vodka Turbo is a bit faster and contains enzyme. Note that for grain based recipes, you will also need another enzyme treatment before fermentation to break down starch components. That is best done with Alcotec Alpha Amylase Enzyme. Alcotec Vodka Turbo comes in 73g sachets for 25L fermentation, or in 25kg sacks for the alcohol industry. This product is currently not available for the Australian and NZ markets but we are working on it. "

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met de kolom op de t500 kom ik tot max 92%. Weet niet zo goed hoe ik hoger kom om zo neutraal mogelijk te krijgen want ik moet als ik nog een keer overhaal weer verdunnen tot 40%. Ik denk dat ik dan een andere installatie moet bouwen. Zou ik wel leuk vinden overigens maar heb nu de ruimte nog niet. Interessant ook dat drogen van de alcohol om tot 99% te komen. Hoe pak je dat aan? En als deze suikerstook dan op 99% zit is er dan nog een verschil in smaak met 99% van een graanstook? Terug verdunt naar 40% natuurlijk.

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat ik met de pilsmout zou doen:

pilsmout schroten en 1.5u a 2u op 68°C maischen, 10min op 78°C en zetmeeltest doen. Daarna half uur laten koken en zakje amylase toevoegen.

Alles laten afkoelen tot 23°C en dan de alcotec vodka gist erbij. Moet ik de pilsmout mee laten vergisten of niet? het is de bedoeling om hiermee een neutraal te maken dus ik denk van niet.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook met t500 kun je forceren om hoger percentage te halen +|- 96 dus geen andere installatie nodig
dit doe je door kalk toe te voegen 4gr per liter .
ook kun je dit doen door geconcentreerde glycerine toe te voegen .
( door forceren kun je met beetje ervaring zelfs met een simpele alambiek de 90 + % halen )

alcohol drogen doe je met b.v. watervrij kopersulfaat en b.v. ongebluste kalk hoe dit werkt ga ik niet uitleggen via forum omdat ook minder ervaren mensen mogelijk gaan experimenteren wat tot ongelukken kan leiden .

Graan stook word zinloos als je dat doet voor schone alcohol van percentages hoger dan 92 %
graan stook doe je voor basis drank .
suiker stook voor alcohol .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja de pilsmout laat je mee vergisten met de suiker .
Of het zinvol is hangt af van doelstellingen van jou neutrale alcohol .
Tot welk percentage ga je en waarvoor te gebruiken. Bij hoger percentage dan 92%
is het nagenoeg zinloos om een graan of mout te gebruiken .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waarom zo lang op 68ºC maischen? 

Wat doe je na het maischen? Spoelen/spargen of koken met al het mout er nog bij? 

Kaf bevat tannine en kook je deze mee dan krijg je al die tannines in je mash. Gebruik je geen biologische mout dan kook je ook alle residuen van gewasbeschermingsproducten uit die weer in je mash komen.

 

Wanneer je maischt hoef je geen amylase meer toe te voegen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zo zie je maar dat we niet zonder jou kunnen Munckerik . Ik lees meestal over dat deel maischen heen . Ik ga er misschien te vaak van uit dat iedereen hier wel die basis van het maischen onder de knie heeft .?

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?