Meldingen
Alles wissen

Slechte vergisting neutraal

Pagina 4 / 5

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik krijg regelmatig vragen over het maischen Robbert en kom er dan achter dat er bij sommigen nog wat onduidelijkheid over is πŸ˜‰

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja ik kan het me eigenlijk wel voorstellen omdat het toch een proces met meerdere stappen is .
Ik brouw dan al lange tijd geen bieren meer maar het is wel een basis ook voor meerdere dranken
Ik doe het misschien al te lang ?
Het is zo een routine In de basis die je dan fluitende gedachten loos tussen dingen door doet . De likeur is dan waar meer de aandacht op ligt bij mij.
Jij als meester bierbrouwer bent er dan ook specifieker dagelijks met het brouwen op zich bezig .

Heerlijk dat in deze hobby zoveel facetten zit . ??

Een goede bierbrouwer maakt vele goede whiskey's
Een goede whiskey maker is te eenzijdig om diverse goede bieren te kunnen maken . ???
( eigenlijk moet iedereen beginnen met wijn of bier dan is de basis breeder voor goede dranken .)

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Merci! Wordt mijn volgende project!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

goed plan ?.
je kun trouwen ook nog stap verder gaan .
Als je het vocht van de fermentatie waar dus ook de Lactobacillales ( melkzuurbacteriΓ«n ) in zit toevoegt aan een spelt , patent of tarwebloem en daarvan een deeg kneed . na 24 uur verwijder je de gevormde kort en je voegt weer een zelde hoeveelheid meel toe . dit laat je weer rusten op kamer temperatuur .
ns 48 uur herhaal je dit nog een keer .
als goed is zal het dan gaan rijzen .
na 4 tot 6 uur zet je het afgedekt met bakpapier of geperforeerd folie in koel kast heb je een prijs gist .
je kunt dan elke week een deel gebruiken .
het deel vul je weer aan met lauw water rn na enkele uren zet je het terug in koelkast .
Deze cultuur kan 3 tot 5 j stand houden .
nu en dan even deel verversen en wat gist voeding toevoegen .

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dus als ik het goed begrijp Erik dan heeft koken na het maischen geen zin als je whiskey maakt?Β 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je Robbert, ik zal de kalk truc eens proberen.

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je op graan vergist zeker niet koken na maischen! Indien je gaat spargen dan mag je koken maar hoeft het niet... ik kook meestal toch een tiental minuten...

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou niet met de kafjes in je mash gaan koken omdat daar stoffen en smaken inzitten die je niet in je mash wilt. Wanneer je maischt zoals maischen bedoeld is, kook ik wel kort maar Β sommigen koken niet. Ik zou de boel ook niet gaan vergisten met de kafjes er nog in maar ook daar denken sommigen anders over.

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom wil men ΓΌberhaupt koken voor het vergisten? Ik heb hier even geen
beeld bij waarom.

Ik heb zelfs al het idee dat je met normale pils/pale mout zelfs met 30 minuten
maischen op 62 graden al klaar bent. De rest (%) wat je daarna nog wint weegt
eigenlijk niet op tegen de tijd/energie die je er in stopt.
Dit is zeker voor de grote professionele stokers die grote hoeveelheden doen,
Maar als het mij een uur scheelt per batch dan neem ik dat wel voor lief.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waarom wil men ΓΌberhaupt koken voor het vergisten? Ik heb hier even geen
beeld bij waarom.

Ik spoel mijn bostel royaal uit en dan kook ik het in tot het gewenste volume.Β 

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom niet gewoon goed berekenen? Ik gebruik het programma brouwvisie
en dat werkt perfect, gewoon koken op 1 min zetten en je bent klaar.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Koken voor vergisten is een vrij normale handeling voor zoals Munckerik zegt volume te verminderen . -inkoken -
Maar ook om de wort steriel te maken .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een Mac en daar werkt Brouwvisie niet op πŸ˜‰

Ik gebruik de Grainfather app en daar kun je een ook goed op berekenen Β maar spoel graag goed de suikers eruit. Dat korte koken van mij hakt er ook niet in hoor, ik heb zonnepanelen.

Β 

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Koken voor vergisten is een vrij normale handeling voor zoals Munckerik zegt volume te verminderen . -inkoken - Maar ook om de wort steriel te maken .

Voor bierbrouwen wel maar niet voor stoken hoor.

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een Mac en daar werkt Brouwvisie niet op πŸ˜‰

Ik gebruik de Grainfather app en daar kun je een ook goed op berekenen Β maar spoel graag goed de suikers eruit. Dat korte koken van mij hakt er ook niet in hoor, ik heb zonnepanelen.

Β 

Voor de Mac moet je even hier kijken. Misschien leuk om eens te proberen.

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?