Meldingen
Alles wissen

spontaan vergisten vraag


rinus55
Berichten: 462
Topic starter
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

gister een emmer stookwijn gemaakt van 5 kilo druiven pulp en 3 kilo suiker en die was vanmorgen nog te warm voor gist, vanmiddag wilde ik gist toevoegen maar hij stond al lekker te bubbelen, gewoon laten gaan of nog gist bijvoegen?

Beantwoorden
35 reacties
35 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@rinus55  laten gaan zodra uitgebubbeld gehalte suiker en alcohol bepalen en indien nog voldoende ruimte is nagisten op toevoegen van gist.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@robbert bedankt gaan we doen

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1883

@rinus55 je kan ook wat sap uit de emmer halen en dat met patentmeel en wat voeding opkweken tot een sterke en bijpassende gist.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@rumo dat is een leuk idee om eens te proberen

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1883

@rinus55 mijn ervaring is dat spontane gist niet zo sterk is en de opbrengst dan wat lager uitvalt. Dat hoef niet slecht te zijn maar ik kweek de al aanwezige gist het liefst op. Daar moet je dan wel wat eerder mee beginnen misschien de volgende keer 😀

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@rumo ik heb al veel gelezen over over jou gist gebeuren en heb het ook al eerder geprobeerd met wisselend succes en morgen ga ik het opstarten en proberen genoeg te maken om te laten drogen. Is heel vreemd met deze druiven, zijn niet te eten zo smerig maar geven een zalige drank:)

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1883

@rinus55 gist drogen heb ik vorige week ook nog gedaan. Ik had wat nagist uit flesjes Westvleteren bier en heb dat opgekweekt en laten drogen. Ik ga er van de week een brood mee bakken en voor de rest weet ik nog niet.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@rumo zou je het een jaar goed kunnen houden zelf gekweekte gist ? heb nu een klimaat kast dus kan wat makkelijker dingen proberen, vrouwtje vond het binnen niet zo leuk hahahaha

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1883

@rinus55 ik ken dat mijn vrouwtje heeft ook wat last van territoriumgedrag. Ze zegt niets maar haar territorium wordt wel steeds groter 🤣 🤣

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462