Meldingen
Alles wissen

spontaan vergisten vraag


rinus55
Berichten: 410
Topic starter
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

gister een emmer stookwijn gemaakt van 5 kilo druiven pulp en 3 kilo suiker en die was vanmorgen nog te warm voor gist, vanmiddag wilde ik gist toevoegen maar hij stond al lekker te bubbelen, gewoon laten gaan of nog gist bijvoegen?

Beantwoorden
35 reacties
35 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@rinus55  laten gaan zodra uitgebubbeld gehalte suiker en alcohol bepalen en indien nog voldoende ruimte is nagisten op toevoegen van gist.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert bedankt gaan we doen

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 je kan ook wat sap uit de emmer halen en dat met patentmeel en wat voeding opkweken tot een sterke en bijpassende gist.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo dat is een leuk idee om eens te proberen

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 mijn ervaring is dat spontane gist niet zo sterk is en de opbrengst dan wat lager uitvalt. Dat hoef niet slecht te zijn maar ik kweek de al aanwezige gist het liefst op. Daar moet je dan wel wat eerder mee beginnen misschien de volgende keer 😀

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo ik heb al veel gelezen over over jou gist gebeuren en heb het ook al eerder geprobeerd met wisselend succes en morgen ga ik het opstarten en proberen genoeg te maken om te laten drogen. Is heel vreemd met deze druiven, zijn niet te eten zo smerig maar geven een zalige drank:)

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 gist drogen heb ik vorige week ook nog gedaan. Ik had wat nagist uit flesjes Westvleteren bier en heb dat opgekweekt en laten drogen. Ik ga er van de week een brood mee bakken en voor de rest weet ik nog niet.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo zou je het een jaar goed kunnen houden zelf gekweekte gist ? heb nu een klimaat kast dus kan wat makkelijker dingen proberen, vrouwtje vond het binnen niet zo leuk hahahaha

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 ik ken dat mijn vrouwtje heeft ook wat last van territoriumgedrag. Ze zegt niets maar haar territorium wordt wel steeds groter 🤣 🤣

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo ben ik gelukkig niet de enigste:)

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo maar gelijk gedaan, wat druiven schillen er bij gedaan patentmeel en wat marmite

 

1697822089-IMG_20231020_190513_resized_20231020_071157987.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 dat je wat eerder moet beginnen was maar een grapje 😆 😆

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 nu we het er zo over hebben, ben voor de rum ook een gist aan het opkweken. Ik heb een stuk ananas schil en blad  fijn gesneden en in lauw water in de zon gezet. Na een week met regelmatig roeren heb ik de vaste stukken er uit gezeefd. Het vocht heb ik met een schepje patentmeel en een beetje DAP weer in de zon gezet en natuurlijk weer regelmatig roeren. Na een dag staat het al te schuimen. Nu nog verder opkweken en dan heb ik na een week of 2 wel genoeg voor de 60 liter rum stookwijn.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo dat komt mooi uit, ik heb nog 4liter molasse staan van rietsuiker en wacht jou resultaat even af, heb 2 emmers staan met 2 soorten rum gist en ik ben benieuwd wat een betere smaak geeft en dan gaan vergelijken met jou gist recept

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 dat gaat wel goed komen, meestal kweek ik een gist op van een stuk suikerriet en een blaadje spitskool maar nu heb ik voor de rum een ananas gist. Welke gist heb jij gebruikt voor je rum?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo gist wat stookwinkel aanprijst bij de molasse , turbogist wat geen turbo is:)

PRESTIGE – TURBO GIST / YEAST – RUM TURBO – 62 G en een met

STILL SPIRITS – CRAFT RANGE DISTILLER’S YEAST – RUM GIST – 20 G

gedaan uit nieuwgierigheid en of er veel of weinig verschil is

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 374

Hoi rumo, ben benieuwd tot hoever je je wash vergist krijgt met je zelf gekweekte gist. Met ananas opgekweekte gist moet lekker worden.  Bij mij blijft het toch vaak zo tussen de 1015 a 1020 hangen met een start van 1080 a 1090.
 Rinus, maar met gist uit een zakje is het bij mij ook niet veel anders dan 1015a20 .

succes mannen 🍷 👍 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@bewust bij een beslag als melasse omdat er veel vaste stoffen in zitten is het vrij acceptabel wanneer het sg  niet lager dan 1005 zakt. Maar normaliter moet 1000 of net eronder geen probleem zijn met commerciële of ook zelf gemaakt gist .

Met een suiker of mout vergist 990 normaal.

( in aantal van mijn filmpjes zie je ook begin en eind sg . )

Wanneer gist niet het eindpunt haalt is het vaak verkeerde gist keuze voor het te vergisten soort beslag , foute of te lage pitch waardoor gist voortijd is afgestorven.  Immers gist vermeerderd amper in anearobe toestand en levensduur is beperkt.

Ook foute of te weinig voeding kan zorgen voor vroegtijdig stoppen .

Fluctueren van temperatuur.  Ketel op koude vloer zetten  .  

Vaak zie je ook wanneer een vergisting niet goed verloopt ook een groter ph val dan 1 a 1,2 punt.

Wanneer je zelf gist maakt doe het op basis van hetgeen je wil vergisten zo krijg je het beste resultaat. 

Wilde vergisting is in de regel minder resistent voor alcohol 6 tot 8 % gemiddelde.

Is er daarna nog suiker aanwezig zou je een 2e pitch kunnen doen.  Een  gist op saccharomyces cerevisea basis is meest te combineren met andere types .  

Kies altijd het juiste gist bij juiste product en niet wat voordeligste is of met een leuk verkoop praatje  .Gebruik zacht water .  Pitch voldoende!  Aangegeven hoeveelheid op zakjes gaan uit van laboratorium waardes.  Dus je zou moeten  voldoen aan Water kwaliteit en product kwaliteit uit test . Dus wat ook in het land van herkomst geld. 

Voldoe je daar noet aan zal prestaties afwijken.

 Voor zelf opgekweekt cultuur moet je voldoen tijd nemen om hoog cellen getal te krijgen . Dus neem tijd voor beste resultaat.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert dus als ik het goed begrijp zou ik voor molasse te vergisten voor rum, een beetje molasse in het potje doen waar in ik gist wil opkweken, en daar bij annanas om te starten bv

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@rinus55 ananas met schil zorgt voor gist . Bepaalde bacteriën en ook benzylbutanoaat en ethylbutanoaat. 

 

 

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo dat gist van de druivenpulp gaat als een gek, zou ik daar een paar druppels molasse bij kunnen doen zodat het (went/ aanpast) aan de molasse?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

deze doet het lekker, is wilde gist die ik probeer op te kweken

1697894021-gist-druiven.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 ik doe op het laatst een beetje bij de gist van het product wat ik wil gaan vergisten. Maar in het begin niet te veel suiker want dan gaat de gist werken en krijg je alcohol en bubbels. Ik zou het potje ook niet helemaal afsluiten en er regelmatig zuurstof in roeren want dan vermeerderd de gist en pas in de gistemmer mag de gist zonder zuurstof zijn werk gaan doen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo ik snap hem, een ananas staat al klaar en van de week even maken

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@rumo  bij mij lukt het vaak niet om gist te krijgen wat lang mee gaat . Ik gebruik nu vaak gist van robbert of ook via hem krijg ik de red star.  

Gist van Rob ziem kweekjes komen toch vaak op 10 % . Het lukt dus wel. 

Wat is percentage van u gemiddeld?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@theresa  ik denk dat ik ook meestal voor rum 10% haal en dat vindt ik voldoende. Voor graan is het meestal 8%, maar dat ligt ook aan de stookwijn. Ik heb ook wel eens een kleine hoeveelheid van 15% gehad maar dat heb ik niet gestookt dat was alleen om te kijken hoe hoog ik het percentage kon krijgen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo mijn spontane vergisting staat nog steeds te bubbelen en als ik de klimaatkast open komt er een heerlijke lucht uit:)

poging gist op te kweken is mislukt, snap er niks van, stond ook in de kast dus de zelfde themp , vermoed dat die alco is gaan maken want het rook wel zo. morgen begin ik aan de annanas gist want met een klein weekje is de bananen/rum stookwijn klaar en heb ik weer ruimte

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@rinus55 als je gist opkweekt moet het veel zuurstof hebben en dus ook de eerst dagen op geroerd om knop te vormen en delen heeft gist zuurstof nodig. als je een paar dagen de gist kweek te weinig zuurstof geeft zal het niet meer delen  eventueel suikers omzetten en snel afsterven. Klimaat kast zal vrij veel co2 en weinig zuurstof bevatten door de aanwezige gisting in zelfde ruimte.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert ik snap je helemaal, ga vanmiddag opnieuw beginnen buiten de kast, gewoon binnen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@rinus55 als je goed tijd neemt en voed dan kun je met gist uit eigen keuken tot 12 % met gemak halen .

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert als iets zelf doen lukt ben ik helemaal tevreden, 12 of 10 % maakt mij niks uit, liever een halve liter lekkers dan 5 liter waar je niet blij van word

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 ik heb de gist zoals hier voor beschreven opgekweekt in een glazen potje met wat huishoudfolie erover. Het potje stond op de aanrecht in het zonlicht en de eerst week heb ik een paar keer per dag geschud/geroerd. Daarna heb ik het in een grotere pot op de magneetroerder gezet. Na 18 dagen had ik 1,5 liter giststarter.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo 2 vraagjes, kan je meten hoeveel gist er in zit dan? en voor hoeveel liter ga je dit gebruiken?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@rinus55 je zou met een microscoop en nog een hulp stukje de gist kunnen tellen, maar dat heb ik nooit gedaan. Normaal gebruik ik 1.5 liter gisstarter voor 27 liter stookwijn maar ik heb nu 55 liter en daarom heb ik wat langer door gekweekt. Ik moet wel toegeven dat het allemaal niet wetenschappelijk onderbouwt is maar in de eerste plaats vind ik het leuk om te doen en het werkt ook nog eens.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo ik vind het ook leuk dus ik snap jou wel:) heb ergens nog een microscoop staan uit mijn vijver tijd

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?