Meldingen
Alles wissen

Still Spirits Turbo 8 versus Alcotec Turbo 48

Pagina 2 / 2

gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn suikerwash is na mijn idee goed genoeg, ik gebruik goede gist, vitamine, gistvoeding, PH is goed, alles van goede kwaliteit, ook temperatuur geregeld, en een goede kolom, maar toch vind ik suikerwash niet lekker zonder filteren.

Granen heb ik nog niet gebruikt, maar dat komt binnenkort, ben zeer benieuwd of daar vele malen betere alcohol van komt. Ik ben ook nog niet zo ver als jij Robbert, volg wel jouw leerzame items.

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gin ? gebruik je daar suikeralcohol voor ? Gin hoort van granen beslag te worden gemaakt ! Suiker alcohol verziekt zulke dranken )

Vind ik echt wel kort door de bocht en bijna grappig. Je bent echt wel een beetje een purist 🙂 In principe is alcohol gewoon alcohol. Of hij van granen, aardappelen of suiker of wat dan ook komt. Als ie van granen of andere zetmeelbronnen komt moeten deze toch eerst in suikers omgezet worden door enzymen. Ergo ook weer 'gewoon' suiker die in alcohol omgezet wordt. Akkoord, de verschillende bronnen zorgen voor verschillende bijsmaken alsook de verschillende gisten. Maar dus door voldoende behandelingen (kolomdestilatie, ozon, actieve kool enz) wordt de alcohol grotendeels verlost van eventuele bijsmaken. En de subtiele verschillen die eventueel overblijven zijn onmogellijk nog te merken in de smaken die ontstaan door maceratie met de kruiden (gevolgd door destillatie natuurlijk). Ik gebruik een licht aangepast recept van 'Odin's gin' en krijg perfect reproduceerbare resultaten die iedereen die hem proeft, de beste gin ever vindt. Ik ga niet enkel en alleen vasthouden aan een traditie omdat dit eventueel zo hoort, als ik op een andere veel efficientere manier ook een perfect resultaat krijg...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Gompie probeer ook eens de suiker vooraf nog eens te zuiveren .
Men gaat uit dat kristal suiker 100% schoon is maar je kunt zeker nog iets winst halen door deze te zuiveren .
Je zal ook zien dat het opgelost In water helderder is .
simpel wanneer je de suiker oplost in water met wat citroensap of zuur om te inverteren voeg je opgeklopt eiwit toe . (Eiwit uit Ei scheiden van dooier en met garde tot schuim slaan )
Gewoon opwarmen tot rond 80 gr
Na poosje drijft er schuim op het suiker en dit room je af .
Na enkele minuten nog een keer .
Na 40 min laat je het koelen
Je zal zien dat je suiker water sprankelender is en ook dus betere alcohol geeft maar ook als suiker siroop lekkerder is .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Crisp, Ik sta achter jouw verhaal omdat dat ook mijn mening is, echter moet ik wel zeggen dat ik nog geen vergelijking heb gehad van eigen gin met granen, dus kan ik hier niet over meepraten. Echter goede suiker alcohol geeft mij voldoening.

Robbert, jouw idee geeft een nieuwe weg die ik zeker wil uitproberen, vanaf de basis perfectioneren is altijd de beste weg, ik ben zeer benieuwd, top tip.  

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gelijk heb je. Ik ben zelf eigenlijk helemaal geen (grote) drinker, Maar hou enorm veel van experimenteren, en als het resultaat goed is...waarom niet?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@crispi alcohol is alcohol maar karakter verschil is er altijd .
Uiteindelijk medische alcohol is het schoonst en proef maar verschil
En wanneer je beetje smaak ervaring hebt merk je het gelijk ook dat ondertonen kun je proeven zeker als je de smaken weet te herkennen .
Daar naast wordt er altijd uitgegaan van 96 % bij hobbyis ten en giedkope hobby boekjes voor de meng en roer alcoholen .
Basis alcoholen voor verschillende dranken zijn sowieso NOOIT hetzelfde .
Er zijn dranken die op brandende wijnen van granen , diverse fruiten , als druiven of appels maar ook op b.v. rijst of zelfs kool of zelf blad en knollen alcohol behoren te worden getrokken
het type alcohol als basis bepaald karakter van de drank!
Veel oude recepten worden zelfs op brandewijnen van 68% getrokken !
Een schrale suiker destilaat van 96 % zal dan nooit het juiste warmte en karakter brengen als een ander type waarop een drank juist door de tijd heen liefhebbers heeft gekregen .
Het is een groot misverstand dat er altijd op 96 % wordt gewerkt .
Dat zijn maar een handje vol van de duizenden bestaande dranken en recepten .

Dus alcohol is alcohol is onzin !
Je karakter en kwaliteit en diepte wordt bepaald door het alcohol

Maar goed er zijn ook mensen die een roggebrood fantasie drank tegenwoordig whiskey noemen en zeggen dat dat drink baar is .
Of werken met andere eindproducten als zuurstokken en gomballen.
Dat is toch zeker gebrek aan smaak en vaardigheid .

Maar goed als mensen kiezen om alles karakterloos eentonige te willen maken met suikeralcohol .
Prima .
Laat mij dan maar purist zijn .
Ik denk dat er meer mensen toch zijn die van een ambachtelijke drank meer houden dan moderne een heids smaken .

Voor die mensen zijn ook de soepen uit pakje . Lang leve de jeugd .

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hahaha Robbert. Je hebt natuurlijk principieel gelijk, hoor. En ik geloof graag dat er enorme karakterverschillen kunnen zijn. Maar inderdaad, soep uit een pakje kan ook lekker zijn. Ik heb ooit eens een super speciale exclusieve Japanse whisky te proeven gekregen (klein glaasje geen idee meer wat de naam was) Dat is 15 jaar geleden, maar ik herinner mij nog steeds de subtiliteiten en fantastische smaak. Maar toch ik drink ook nog graag af en toe eens een 'ordinaire' Jack Daniels of mijn eigen brouwsel gebaseerd op havermout. En hoe dan ook is alcohol toch gewoon alcohol. Het zijn echter de onzuiverheden, die zeker bij lagere %-en, een karakter kunnen geven.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee alcohol is geen alcohol wanneer het niet 100% is.
Als zou je met water vrijkopersulfaat de alcohol drogen tot 99, 6 zelfs dan zal de 0,4 % van zuiver alcohol die aanwezig zij verschillen maken .
Verbindingen van de alcoholen en andere stoffen werken door .
Dus ook een alcohol van 96 % draagt een karakter en maak je dat schoon met koolstof is de residu een karakter.
En zoals ik eerder opmerkte het is maar enkele dranken die met dat suiker alcohol karakter als basis weg komen .
De manier van alcohol maken en soort alcohol bepaald het soort en karakter van drank .
Suiker alcohol maakt schrale smaken en daarmee mindere kwaliteiten .
Het is het gemak van goedkope commerciële gisten , suiker wat de laatste jaren de hobbyist het makkelijk maakt en daarmee mindere en dubieuze kwaliteit al de norm is geworden.
Smaak profielen verdwijnen. .
En daarmee ook vaardigheden.

Het is zo simpel om een gist te maken of een beslag van mout en granen maar veel nemen de kortste weg .
De alcohol buzz is belangrijker dan de smaak .
Zonde .

En een gin uit suikeralcohol zal een echte gin kenner gelijk in de gootsteen laten lopen .
Net als een cognac uit suiker alcohol en extract is geen cognac .
Whiskey uit roggebrood is een fantasie drank voor mensen zonder smaak maar geen whiskey .
Suiker alcohol met water en extract is geen wijn maar hoofdpijn.

Een stuk vlees komt toch ook niet van een plant !

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik snap jou volkomen Robbert, en je hebt wel gelijk, het is een ambacht, maar leren vanaf de basis is geen slechte keuze, alles komt stap voor stap, je moet ook alles nog eens kopen voor je zover bent en dat moet maar kunnen. Goede gin drinken doet ook niet iedereen, de meeste gins in de winkel worden gemengd met kruiden en de alcohol komt van een grote fabriek die dit maakt uit... suiker. Ik snap je ergenis, zoals ik vaak verbaasd staat dat sommigen hier na een striprun zonder zelfs cuts te maken alles opdrinken en het geweldig lekker vinden, er zijn dus nog meer "no go's". 

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik snap ook niet dat mensen zo graag een neutrale alcohol willen of iets wat in hun ogen daar op lijkt. Wat is neutraal, is water neutraal. Ik kan in verschillende waters zoals bijvoorbeeld verschillende kraanwaters of bron waters ook smaak nuances proeven. Bij een goed recept zijn er altijd verschillende smaken die samen komen tot een geheel, en dat is dan lekker. De alcohol zit er niet alleen in om dronken te worden. Mijn wodka stook ik met een Dome en niet met een reflex kolom, want er mag best wel een smaak aan zitten. Maar het zal wel iets persoonlijks zijn dat ik op smaak af ga en niet alleen maar dronken wil worden.

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik geef je een beetje gelijk Robbert, maar vind je mening over de ordinaire 'suiker' alcohol een beetje te streng. Er zijn heus ook wel lekkere dranken mee te maken. Het maken van zgn likeuren met gekochte extracten is echter ook iets waar ik ver van blijf. En inderdaad, over smaak valt niet te twisten. Een maat van me zweert bij peated whisky en vind de gewone commerciële Jack's en Johnny's rotzooi. Ik heb 1 keer geproefd van een 'goede' peated whisky bij hem en hij kreeg het bijna terug per direct. En ik heb de ambitie niet om een absolute godendrank te brouwen (alhoewel je nooit weet wat nog kan 😉 ) maar wil gewoon een kwalitatief en goed drinkbaar drankje, cheers!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt wel een aantal dranken te maken van suikeralcohol alleen dat is maar een klein deel van de wat modernere dranken .
De meest oudere en authentieke dranken zijn vaak al van voordat de suikerbiet voldoende suikerwaarde had om daar mee te werken .
En veel afgeleide dranken dus ook op oude schoen geleest .

het vreemde is dat een druiven of appel vergisting zeer simpel is en veel bredere aantal recepturen zijn daarop gebaseerd .
Een graan , mout brouwsel maischen is een ochtend werk en staat s'avonds ook te pruttelen .
Waarom dan blijven hangen in suiker en dat overal voor willen gebruiken ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?