Meldingen
Alles wissen

Sugarwash


Berichten: 31
Topic starter
(@ronald71)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi, ik had gisterenavond mijn eerste sugarwash gemaakt met 20 ltr water van 42°C, 8 kg suiker toegevoegd en een paar min. flink geroerd tot de suiker helemaal opgelost was.. Toen 6 zakjes van á 7gr gist erbij gedaan, deksel erop gedraaid, waterslot erin gestopt en ff gewacht tot het zaakje begon met borrelen.. En na 1 uur wachten nog niks, dus was ik maar naar bed gegaan.. Toen ik vanmorgen wakker werd en opstond, kon ik boven all ruiken dat er iig iets gebeurd was.. En toen ik de keuken inliep, zag ik nog steeds geen geborrel.. Toen ik de deksel opengedraaid had, en nog ff flink geroerd had, begon het ineens te schuimen en te borrelen, en dat is zo de hele dag gebleven nadat ik de deksel er weer opgedraaid had.. Om de 3 sec. borrelde het in het waterslot.. Dus hopen dat ie dat nog steeds doet als ik van de nachtdienst terug kom.. En ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor het goedje klaar is..

Beantwoorden
28 reacties
11 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@ronald71 wat voor gist voeding ? Geen citroen of wijnsteenzuur gebruikt ??

8 kilo op 20 liter is erg veel,! Kan ook problemen gaan geven .

Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@robbert was van die kleine zakjes gist van Dr Oetker á 7 gr..

Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@robbert nee, geen citroen en/of wijnsteenzuur gebruikt, alleen water, suiker en gist..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@ronald71 je zal wel iets alcohol krijgen maar slechte alcohol en opbrengst gaat tegenvallen 

Gist hoeveelheid  is te weinig .  Suiker hoeveelheid bij dit gist te veel op 20 liter .  Het gist is arm aan voeding . Gist leeft op een voeding en zet suiker om daarbij als werkzaamheden . Het kan niet leven oo suiker . En wat zuur is ook nodig voor een goede omzetting te krijgen .

Suiker , water , gist , citroenzuur , gistvoeding. Dat is alles wat nidig is in goede verhouding . Meer niet maar ook noet minder .

Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@robbert ik denk dat je helemaal gelijk hebt.. Werking van de sugarwash is all verminderd.. Vat staat constant op kamertemperatuur, en de sugarwash is koud en borreld nog amper.. Kan ik de sugarwash nog redden door er nog gist en citroenzuur bij te doen..? Of is het rijp voor de gootsteen..? Zo ja, hoeveel citroenzuur en gist moet er dan nog bij..?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@ronald71 je ben nog op tijd om te corrigeren , vul water aan. Jou s.g . Moet dan op rond 1080 uitkomen Kook deze eerst en even laten afkoelen . 
neem ongeveer. 10 gr citroenzuur , 14 gram gistvoeding zout . En vul gist aan tot 100 gr.

heb je geen gistvoedingzout neem dan wat. Rijst of havermout en een halve mango . Dan zou het goed komen 

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@ronald71 zou hem openen en alsnog gistvoeding bijdoen, bv een kopje gekookte rijst, anders ga jij erg teleurgesteld zijn van het resultaat, het beste zou ook zijn er iets citroenzuur bij te doen, en dan deksel erop , eerste 3 dagen a en toen omschudden, en daarna 1x per week, na 2 tot max 3 weken zul jij dan wel resultaat geboekt hebben, dus aan jou de keus, of opnieuw beginnen, of deze herstellen.

Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@marcel1966 dankjewel, ik ga het natuurlijk eerst proberen te herstellen met je tips, weggooien is zonde, en leer er dan ook niks van.. 👍👌

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@ronald71 ik heb jou ook een persoonlijk berichtje gestuurd, mocht je nog vragen hebben.

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@ronald71 wat voor gist heb je gebruikt Ronald?

Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@notna waren kleine zakjes gist van Dr Oetker á 7gr..

Beantwoorden
Berichten: 66
(@jaapjanjoost)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik zou naast het zuren van de wash en gistvoeding toevoegen ook de wash verdunnen. 8kg in 20 liter gaat met broodgist nooit helemaal vergisten. Gaat schuimen in de ketel.

Een goede indicatie is 200gr suiker per 1 liter water. Bij 20 liter was 5 kg suiker voldoende geweest om een abv van circa 11% na vergisting te krijgen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@jaapjanjoost dankjewel..!! Zo leer je het tenminste van verschillende mensen, dus altijd goed om te weten wat en waarom ik het fout gedaan heb, en dankzij jullie het weer goed kan krijgen.. 👍👌😃

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Ronald

Ik denk dat je hierboven wel een opsomming kan vinden van hetgeen er foutgelopen is.

Daar wil ik aan toevoegen dat naar mijn mening een watertemperatuur van 42 graden te hoog is voor het gist

Dus samengevat

 

Te veel suiker voor hoeveelheid water (200 gr per liter is een veel beter megsel)

Geen voeding voor de gist (voeg bv gekookte rijst toe of een beetje gemalen fruit)

Te hoge start-tempertuur (mik tussen de 25 en 35 graden)

 

Maar je wash is OK.  Je kan hem zeker nu nog steeds verbeteren

Naar mijn mening, niet weggooien maar alvast een nieuwe batch opstarten.

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@psycat dankjewel, ik ga het mengsel zeker wel ff die boost geven die jullie mij aangeraden hebben..!! 👍👌😃

Beantwoorden
Berichten: 66
(@jaapjanjoost)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Supergemakkelijke gistvoeding is zo'n klein blikje tomatenpuree. Even de bodem eraf met een blikopener en daarna boven de wash het deksel eraf door aan het lipje te trekken. Dan glijdt de hele inhoud van het blikje zo in de wash.

Beantwoorden
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jaapjanjoost, als je wil dat je emmer en ketel rood wordt kan je tomatenpuree gebruiken, dit is nog een middeltje uit de tijd van de drooglegging. Er worden tegenwoordig veel andere en betere  middeltjes gebruikt het forum staat vol met suiker mash recepten.

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@rumo Prima ik zal het nooit weer doen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jaapjanjoost, goed idee. ik was vergeten de 😀 😀 😀 er bij te zetten.

Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@jaapjanjoost heb er all wat rijst erin gedaan, en zodadelijk een liter of 5 suikerwater eruit halen, en er weer 5ltr vers (warm) water erin doen.. Voordat ik dat ga doen, zal ik die aanstekerproef eens doen.. En die 5 ltr suikerwater zal ik eens gaan distilleren, en kijken of ik de suiker weer kan terug winnen.. Niet zozeer om die suiker, maar om te kijken of de ketel zn werk goed doet.. 😁

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Ronald

Dat begrijp ik niet zo goed.  Wil je 5l suikerwater in je ketel doen en er het water uitstoken ?

Indien dat het geval is, dat kan maar dan ga j wel een stevige kleverige karamelaanslag in je ketel krijgen.

Indien je denkt uit dez 5l reeds alcohol te hebben na drie dagen vergisten :  ik vrees dat dit zal tegenvallen

PS indien je een dobber hebt, meet dan eens de SG waarde van je wash

Prettig weekend

 

Beantwoorden
4 Reacties
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@psycat die dobber heb ik nog niet, wel besteld, evenals een alcoholmeter.. Meten = weten..

Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@psycat bedoeling is om de sugarmash te verdunnen, omdat ik er veels te veel suiker in gedaan heb.. En omdat het zonde is om het weg te gooien, dacht ik mooi met de ketel het mengsel te distilleren.. Jij ook een goed weekend.. 👌👍

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@ronald71

Hi Ronald

Dat versta ik.  Maar er valt niets te distilleren.  Je bent je wash gestart op 7 april met bakkersgist.  Daar zit nog nagenoeg nul alcohol in maar wel heel veel suiker.

Dus als je die 5l liter in je ketel doet en het water eruit stookt, loop je het risico dat de suiker in je ketel gaat verbranden.

Je kan beter die 5 liter gebruiken als basis voor je 2e wash.

 

Als je toch een stooktest wil doen, koop dan een 5l fles goedkope wijn en stook er de alco uit.  Die kan je dan gebruiken als handontsmetter of om je schoonmoeder te trakteren of om pannenkoeken te flamberen.

Cheers

 

Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31
  • @psycat dat is een goeie, zo had ik het nog niet bekeken.. Die kan ik dan idd als 2e wash.. 
Beantwoorden
Berichten: 66
(@jaapjanjoost)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi Ronald,

Dit is een hele leuke hobby als het lukt. Maar net zo als leren koken is het wel zo prettig als iemand je helpt met het proces.

Ik ben een hobbyist en heb het moeten leren met youtube. Ik wilde zelf een wijn maken zo'n 2 jaar geleden nadat een oom uit Canada daar enthousiast over vertelde. Toen kwam ik uit bij een YT kanaal: Barley and Hops Brewing. De basis van wat ik weet komt van deze filmpjes.

Na 3 maanden youtube kijken een eerste ketel gekocht en begonnen.

Voor de suiker wash kan het volgende filmpje misschien helpen als engels geen probleem is. Voor het omrekenen van gallons, lb (pound), F naar resp. liter, gram en Celsius is google je vriend.

Ik hoop je er een plezier mee te kunnen doen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@ronald71)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@jaapjanjoost dankjewel, zulke filmpjes daar heb ik heel veel aan, net als jullie tips..!! 👌👍😃

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@ronald71)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

So, de sugarwash heb ik verbeterd met jullie tips, 5 ltr suikerwater eruit gehaald, en aangevuld met 5 ltr vooraf gekookt water (afgekoeld tot zo'n 30°C), 100 gr gist, 10 gr citroenzuur, kopje (afgekoeld) gekookte rijst en daarna alles goed geroerd.. Ben nou wel benieuwd hoe lang het duurt dat  deze sugarwash klaar is.. 

1618311146-16183111063485608925895516120069.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?