Hoi, ik had gisterenavond mijn eerste sugarwash gemaakt met 20 ltr water van 42°C, 8 kg suiker toegevoegd en een paar min. flink geroerd tot de suiker helemaal opgelost was.. Toen 6 zakjes van á 7gr gist erbij gedaan, deksel erop gedraaid, waterslot erin gestopt en ff gewacht tot het zaakje begon met borrelen.. En na 1 uur wachten nog niks, dus was ik maar naar bed gegaan.. Toen ik vanmorgen wakker werd en opstond, kon ik boven all ruiken dat er iig iets gebeurd was.. En toen ik de keuken inliep, zag ik nog steeds geen geborrel.. Toen ik de deksel opengedraaid had, en nog ff flink geroerd had, begon het ineens te schuimen en te borrelen, en dat is zo de hele dag gebleven nadat ik de deksel er weer opgedraaid had.. Om de 3 sec. borrelde het in het waterslot.. Dus hopen dat ie dat nog steeds doet als ik van de nachtdienst terug kom.. En ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor het goedje klaar is..
Ik zou naast het zuren van de wash en gistvoeding toevoegen ook de wash verdunnen. 8kg in 20 liter gaat met broodgist nooit helemaal vergisten. Gaat schuimen in de ketel.
Een goede indicatie is 200gr suiker per 1 liter water. Bij 20 liter was 5 kg suiker voldoende geweest om een abv van circa 11% na vergisting te krijgen.
Hi Ronald
Ik denk dat je hierboven wel een opsomming kan vinden van hetgeen er foutgelopen is.
Daar wil ik aan toevoegen dat naar mijn mening een watertemperatuur van 42 graden te hoog is voor het gist
Dus samengevat
Te veel suiker voor hoeveelheid water (200 gr per liter is een veel beter megsel)
Geen voeding voor de gist (voeg bv gekookte rijst toe of een beetje gemalen fruit)
Te hoge start-tempertuur (mik tussen de 25 en 35 graden)
Maar je wash is OK. Je kan hem zeker nu nog steeds verbeteren
Naar mijn mening, niet weggooien maar alvast een nieuwe batch opstarten.
Supergemakkelijke gistvoeding is zo'n klein blikje tomatenpuree. Even de bodem eraf met een blikopener en daarna boven de wash het deksel eraf door aan het lipje te trekken. Dan glijdt de hele inhoud van het blikje zo in de wash.
Hi Ronald
Dat begrijp ik niet zo goed. Wil je 5l suikerwater in je ketel doen en er het water uitstoken ?
Indien dat het geval is, dat kan maar dan ga j wel een stevige kleverige karamelaanslag in je ketel krijgen.
Indien je denkt uit dez 5l reeds alcohol te hebben na drie dagen vergisten : ik vrees dat dit zal tegenvallen
PS indien je een dobber hebt, meet dan eens de SG waarde van je wash
Prettig weekend
Hi Ronald,
Dit is een hele leuke hobby als het lukt. Maar net zo als leren koken is het wel zo prettig als iemand je helpt met het proces.
Ik ben een hobbyist en heb het moeten leren met youtube. Ik wilde zelf een wijn maken zo'n 2 jaar geleden nadat een oom uit Canada daar enthousiast over vertelde. Toen kwam ik uit bij een YT kanaal: Barley and Hops Brewing. De basis van wat ik weet komt van deze filmpjes.
Na 3 maanden youtube kijken een eerste ketel gekocht en begonnen.
Voor de suiker wash kan het volgende filmpje misschien helpen als engels geen probleem is. Voor het omrekenen van gallons, lb (pound), F naar resp. liter, gram en Celsius is google je vriend.
Ik hoop je er een plezier mee te kunnen doen.
So, de sugarwash heb ik verbeterd met jullie tips, 5 ltr suikerwater eruit gehaald, en aangevuld met 5 ltr vooraf gekookt water (afgekoeld tot zo'n 30°C), 100 gr gist, 10 gr citroenzuur, kopje (afgekoeld) gekookte rijst en daarna alles goed geroerd.. Ben nou wel benieuwd hoe lang het duurt dat deze sugarwash klaar is..