peeps ik heb jullie hulp nodig hoe ken ik mijn sugerwash warm houden ik zit in een oud huis wat als het goed is binnenkort tegen de vlakte gaat nu heb ik gister mijn sugerwash gemaakt en in de huiskamer is het lekker warm 20 21 graden nu blijf in de rest van het huis gewoon ijskoud ramen dicht en de kachel op stand sauna en ik mag blij zijn dat de kamers 18 graden worden dus nu komt dus ook de vraag mag ik nu in de emmer kijken of er vergisting plaats vind ik gebruik geen waterslot mis toch ook handig om die tegaan gebruiken heb gelezen dat je die niet hoef tegebruiken bij een sugerwash
Van de week mijn eerste sugarwash gemaakt. Ik zit in een appartement en houd van een 'lage' omgevingstemperatuur (17-18 graden). Wat ik gedaan heb is de gist in de wash gedaan toen het 28 graden was. Daardoor is het vrij snel vlot actief. Vervolgens afgesloten met een waterslot, een thermokoppel op de buitenkant van de emmer geplakt en het geheel volledig ingepakt in meerdere lagen dekens. Alleen het waterslot stak er een stukje bovenuit. Omdat gisten zelf ook wat warmte produceren gaf de thermometer na 5 dagen nog steeds 24 graden aan, terwijl de kamertemperatuur 17 was. Naarmate de activiteit van het gist afneemt produceert het natuurlijk ook minder warmte, maar ik denk dat iets dergelijks wel moet helpen.
Voor bierbrouwen heb ik wel eens een 'brewbelt' gebruikt om een emmer. Dat is een verwarmingselement.
Hello Roxjai
Versta ik het goed dat :
Je gelezen hebt dat je geen waterslot hoeft te gebruiken bij een sugarwash ?
Even duidelijk zijn : bij iedere fermentatie in een hermetisch gesloten container hoort een waterslot. Mag uiteraard ook een mechanisch slot zijn dat toelaat overdruk te ventileren, bv een overdrukventiel.
het is gevaarlijk om in een hermetisch gesloten container te fermenteren. Die kan ontploffen. Zelfs dikke glazen flessen kunnen ontploffen door fermentatie.
Wat betreft je vraag of je mag kijken of er al dan niet vergisting plaats vindt in de emmer : ja dat mag maar probeer het voorzichtig te doen en zo weinig mogelijk. Bv om de SG te meten.
Nota : veel gistsoorten functioneren redelijk bij 18 graden C. Maar het duurt dan wel langer.
Het niet nodig zijn van een waterslot bij sugarwash staat volgensmij op verpakking aantal turbogisten. Dit om te voorkomen dat de heftige hoofdgisting het waterslotje leeg zou blazen. Vandaar advies deksel er los op te leggen ipv afsluiten de eerste dag(en)👍
@psycat; klopt in meeste gevallen... echter voor een cidertje natuurlijk niet. Sommig bier wordt schijnbaar ook onder druk gefermenteerd, maar wordt in speciale kuipjes gedaan met een wat zwaarder overdruk ventiel (dacht 'n Bar of 2).
Als je de temperatuur niet kunt halen kun je bijvoorbeeld warmte matjes gebruiken die ook voor reptielen terraria zijn te krijgen .
Als er een goede gisting is Is er een laag van co2 aan opppervlakte die het beslag beschermt en met een doek afdekken tegen invallen van stof en insecten werkt prima.
Zelf gebruik ik meestal rvs ontluchters .Zoals op foto .
Een paar losse bedenkingen
De RVS ontluchters van Robbert zijn aboluut top. Ik doe er een dikke kristallen knikker op zodat het een beetje op een steampunk ontluchter lijkt. Vooral geplaatst op een 5 liter apothekersfles. Staat prachtig in de keuken.
Opgepast met het vergisten van wash die fel schuimt. Bv rabarber. Het schuim kan samenkoeken in je onluchter en een stop vormen. De toenemende druk kan dan je vergistingsvat doen barsten. Vervelend in je keuken of op bv ook op het hoogpolige witte tapijt in je living. Het kan zelfs het voortijdige einde van een boeiende hobby inluiden.
Zoals hogerop vermeld is je fermentatie anaerobisch. Dus geen zuurstof nodig. (ok dat is vereenvoudigd) Zuurstof werkt zelfs nadelig. Er vormt zich bovenop je wash een laag co2. Je kan dat zien door er bv een brandende lucifer boven te houden. Die gaat dan doven door gebrek aan zuurstof. Je mag dus je gistemmer openen zolang je zorg draagt dat er geen insecten of vuil in terecht komen en de co2 laag aan de oppervlakte minimaal verstoord wordt. Hoe minder hoe beter.
Bij extreem hevige vergisting is het inderdaad beter om het deksel los op de emmer te zetten of nog beter om een aangepast waterslot te gebruiken. Ik boor een dik gat in het deksel van de emmer en leg er los een biljartbal op. Werkt prima. (wel gebruik ik geen turbo dinges)
Als je temperatuur onder de 20 °C ligt en je wil neutrale sugarwash vergisten zou ik champagnegist gebruiken. Die doet het dan prima en vergist neutraal.
Bedankt heren voor jullie hulp en sorry dat ik zoveel vraag hoor ben dus nog echt een leek in het stoken heb me natuurlijk wel in gelezen maar er is zoveel info
Omdat bij Turbogist het water zowat uit het waterslot spuit, gebruik ik daarvoor een aquariumslangetje waarvan het uiteinde in een whiskyglas met water hangt. Werkt ook prima. Een whiskyglas is laag en heeft een dikke glazen bodem, zodat dit niet zo makkelijk omkiept.