@slukske tijd van vergisten hangt af van type gist. , Gistings temperatuur , kwaliteit van het beslag hoeveelheid gebruikte suiker / watwr verhouding .
Gebruik je een turbo gist kan het in een paar dagen uitgergist zijn maar soms ook wel langer duren als de beloofde woorden op het pakje .
Maar gebruik je niet zo een hobby turbo gist maar een goed gist duurd het meestal wat langer kan soms wel tot 21 dagen duren hangt ook weer af van temperatuur en ook kwaliteit van verder beslag en voeding maar ook hardheid van water kan een rol spelen .
Laat altijd uitgisten . Het waterslot is maar een stank afsluiter en geen indicator van gisting verloop controleer dus op andere manieren zoals bijvoorbeeld Sg wegen , het vlam testje of co2 gas meter of er nog co2 vrijkomt.
Is gisting over wacht nooit met Stoken en verwerk het zo snel mogelijk. Heb je een goede ketel kun je het meteen overhevelen op achterlaten van dode gist laagje op de bodem en stook je 2 x met kolom voor een helder alcohol .
Voor een goedwerkende ketel is klaren van suikerwash niet noodzakelijk de ketel krijgt dit prima helder en goed
Heb je een elektrische ketel met neiging tot aanbranden kun je eventueel beter een klarings middel gebruiken .