Meldingen
Alles wissen

Suikermesh


slukske
Berichten: 26
Topic starter
(@slukske)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Hallo stookbroeders, 

Ik gebruik altijd een suikeroplossing met een zakje gist (24 uur) maar laat deze altijd staan tot het waterslot geen geluid meer geeft. Dit duurt soms wel 2 weken. Is het verstandig om het eerder te gaan stoken of doe ik het zo goed? Wie kan me dat vertellen.

Gr. Sluks.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
6 reacties
6 Reacties
eneR
 eneR
(@ener)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 105

@slukske, ik laat deze altijd 3 weken staan. De laatste dagen zijn  om te klaren.

Beantwoorden
slukske
(@slukske)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@ener dan doe ok het niet zo verkeerd denk ik, laten staan totdat alles uigeborreld is 😉

 

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 297

@slukske 6 kilo suiker op 25 liter is in principe op 24 uur uitgegist. Meer suiker zal iets langer duren maar is om verschillende redenen af te raden. Uitgegist is uitgegist, kan je best testen met de lucifertest en/of meten van het SG. Is dit rond de 1000 of lager, vaak slechts 990 dan is het klaar. Overhevelen in een andere emmer, nog een 24 uur laten bezinken, met of zonder toevoeging van klaringsmiddelen, en je kan gaan stoken. Zelfs met de T500 is een lichte troebelheid van de stookwijn geen probleem.
Wil je een 'betere' neutrale alcohol gaan stoken dan kan ik de Fast Fermenting Vodka aanbevelen. Met gewone droge bakkersgist is die verstookbaar na een dag of 10.
Hoe dan ook, neutrale alcohol haal je twee keer over. De tweede keer gebruik ik dan meestal de helm met koeler en de botanical basket met kruiden...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8799

@slukske tijd van vergisten hangt af van type gist. , Gistings temperatuur , kwaliteit van het beslag hoeveelheid gebruikte suiker / watwr verhouding .

Gebruik je een turbo gist kan het in een paar dagen uitgergist zijn maar soms ook wel langer duren als de beloofde woorden op het pakje .

Maar gebruik je niet zo een hobby turbo  gist maar  een goed gist duurd het meestal wat langer  kan soms wel tot 21 dagen duren hangt ook weer af van temperatuur en ook kwaliteit van verder beslag en  voeding maar ook hardheid van water kan een rol spelen .

Laat altijd uitgisten . Het waterslot is maar een stank afsluiter en geen indicator van gisting verloop controleer dus op andere manieren zoals bijvoorbeeld Sg wegen , het vlam testje of co2 gas meter of er nog co2 vrijkomt.

Is gisting over wacht nooit met Stoken en  verwerk het zo snel mogelijk.  Heb je een goede ketel kun je het meteen overhevelen op achterlaten van dode gist laagje op de bodem en stook je 2 x met kolom  voor een helder alcohol .

Voor een goedwerkende ketel is klaren van suikerwash  niet noodzakelijk de ketel krijgt dit prima helder en goed 

Heb je een elektrische ketel met neiging tot aanbranden kun je eventueel beter een klarings middel gebruiken .

 

Beantwoorden
slukske
(@slukske)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert thx voor de uitleg, het gaat goedkomen 🙂

Beantwoorden
slukske
(@slukske)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert thx voor de uitleg, het gaat goedkomen 🙂

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?