Meldingen
Alles wissen

TIjd tussen fermentatie en destillatie


equinox
Berichten: 7
Topic starter
(@equinox)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemiddag,

Ik liep vandaag tegen een vraag aan die ik helaas niet op het forum terug kon vinden. Mijn mash is sinds gisteren 'klaar' met fermenteren, er is geen activiteit in de ton en de luciferproef blijft branden. Nu ben ik benieuwd hoeveel tijd er tussen het fermenteren en het daadwerkelijk destilleren mag zitten. Gezien ik de komende dagen weinig tijd heb zou het mooi zijn om dit naar bijvoorbeeld volgend weekend te kunnen tillen, maar ik wil geen concessies doen op de smaak en ervaring van de toekomstige Whisky. Heeft iemand een indicatie? B.v.b. dank!

Beantwoorden
2 reacties
2 Reacties
 Reno
(@reno)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@equinox hoe sneller je de mash verstookt hoe beter. Ik heb soms het zelfde probleem, maar ik wacht met de deksel te openen om zo te zorgen dat er geen zuurstof bijkomt. Inmiddels weet ik al globaal hoeveel tijd het vergisten nodig heeft dus ik kan het redelijk inschatten. En tot nu toe heb ik alles gewoon kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@equinox

Na vergisting wanneer die over is zonder dat je het afheveld van de gist resten zo snel mogelijk verwerken . Liefst binnen een week .

Er zijn in een beslag diverse zuren , alcoholen , esters en afvalstoffen aanwezig .

Ook al lijkt alles stil te staan er zijn allerlei processen gaande . Bindingen en ontbindingen . Acetaten en meer esters kunnen worden gevormd . Het kan doorslaan en zeker  acetaten kunnen het beslag / masch verpesten.

Laat je langer staan dan 10 -14 dagen zowiezo overhevelen en doe er dan wat sulfiet in. 

Er zijn mensen die nog langer later staan maar de kwaliteit versheid snel gaat achteruit .

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?