Meldingen
Alles wissen

Turbo-8 snelgist


Berichten: 12
Topic starter
(@bakkertje68)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedeavond, 

We hebben een vraag. We hebben 10kg pruimen en 115 gram Turbo-8 gist. Weet iemand hoeveel gist we moeten toevoegen en hoeveel suiker en water. Op de verpakking staat nl 8 liter water, 8kg suiker maar dat is volgens ons zonder fruit? Iemand een idee? Stoomketel kan 25 liter in. Wij zijn helaas nu al de weg kwijt. Sorryyyyyyy,  beginnen net.

 

Alvast bedankt, 

 

Grt. Martin

 

Beantwoorden
26 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bakkertje68 bij pruimen vergistingen gebruik je geen of weinig suiker extra.  Je verwaterd smaak door meer alcohol uit kristal suiker mee te gisten .

Daarnaast een te snelle gisting is ook niet goed voor ester / smaakvorming .  daarvoor kun je beter ook kiezen voor een beter gist .

Op 25 liter  8 kilo suiker op te lossen is volgens verpakking mogijk maar je zet gist ontzettend onder druk en weinig ruimte om zijn afvalstoffen kwijt te raken. Het gist zal zijn eigen afval weer mee verwerken en dit is niet bevoordelink voor smaak. Je krijgt bijsmaak. 

 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@bakkertje68)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Robbert, ontzettend bedankt voor je reactie.  Zou je een andere gist adviseren dan? of gewoon de pruimen met suiker en water en minder gist toevoegen? We hebben 2 gistemmers van 30 liter. Wat ik al zei, waren heeeeeel optimistisch en zijn vol enthousiasme maar hebben nu helaas even een vastloper (en 10kg pruimen 🤣 )

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bakkertje68 inderdaad zo ik andere gist zeker adviseren In plaats van een turbo gist .

Voor pruimen een fermentis fd3 , hg1 of c70 . Ook de mangrove jack sn9 , of een redstar DaDy.

 

Als je een alcoferm of turbo -8 gebruik zou ik toch advieseren max 6 kilo suiker op 25 liter te gebruiken. Met de gewone hoeveelheid gist als aangegeven voor de 8 kilo.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De Classic 8 is een gist om puur suiker te vergisten. Ik zou dit niet gebruiken bij je pruimen. Dengoede smaak gaat verloren. Daar is deze gist niet voor bedoeld. Kies een goede wijngist. Mangrove Jacks SN9, of Kitzinger Champagnegist bijvoorbeeld.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@bakkertje68)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

We willen proberen een Rakija te maken. Maakt dat nog verschil dan of moeten we een hele andere vergisting doen dan? En hoeveel gist dan, hoeveel water  suiker op 10kg pruimen? Nogmaals excuses voor de onwetendheid 😐 

Beantwoorden
20 Reacties
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@bakkertje68 

ik lees even mee met dit topic! 

ik heb zelf zojuist 10kg pruimen ontpit en door de blender gehaald.. staat nu in een vat, zonder water. Wel met pecto enzymen.. dit wil ik even laten werken en dan de ton aanvullen met water dacht zelf tot 20 liter, en dan de sn9 gist erbij en wat citroenzuur… 

 

Beantwoorden
(@bakkertje68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@vinnies , top. Hoeveel gist doe je daar dan bij? Wij zaten idd ook aan 20 liter te denken en 2kg suiker. 
Hoeveel gist die je erbij dan?

 

Grt. Martin

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@bakkertje68 als het om veel alcohol en smaak arm gaat gooi je er veel suiker in. Gaat het om een volle pruimen smaak dan ontpit je de pruimen. Hak o stamp het . Vul  de pruimen puree  aan met heet water zodat het net onder water dat er ongeveer een laag van 2 vingers dik water op staat .

Even aan de kook brengen en laten afkoelen. ( Zo is ook pecto enzym toevoegen overbodig )

Hierna een gewoon niet snel gisten gist erop . 

Uitlaten gisten en zodra gisting voorbij is in perszak o.i.d. Uitpersen en dan afstoken .

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert thnx! Dat gaan we dan maar eens proberen! 

@bakkertje68, ik heb bij stookwinkel 1 zakje sn9 gist gekocht. Dat zou genoeg moeten zijn voor 20 liter als ik het goed begrijp

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

Ik heb overigens zelf gee pers, dus wilde proberen te stoken in een kookzak (ook via stookwinkel verkrijgbaar)

Beantwoorden
(@bakkertje68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@vinnies dank je wel, jij ook succes Vinnige 🤗

Beantwoorden
(@bakkertje68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

Autospelling, Vinnies dus 🤣 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert en bakkertje hier gaat het volgens mij prima.. mijn mash blubt heerlijk. In totaal ongeveer 12 kg pruim, door de blender en ontpit. Kilo suiker opgelost en mn vat tot 20 liter aangevuld. Beetje citroenzuur en sn9 erin. 

maar wat ik me afvraag, als dit straks uitgeblubt is.. stook ik dan alles in een kookzak inclusief gist? Of wat adviseer jij? 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

Oh en nog een vraag.. ik heb een ketel met een extra potje (thumbkeg) ik heb het idee dat dit soortgelijk werkt als een soort reflux. Hierdoor krijg ik een hoog abv uit mn stook. Maar zou dit potje er ook tussenuit kunnen laten.. of juist wel en nog wat pruimen daarin stoppen tijdens mn stook… wat lijkt je beter?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@vinnies overhevelen of scheppen in ketel met kookzak . onderste drap laagje laat je achter .

En zo stook je het af 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert thnx weer!

Beantwoorden
(@bakkertje68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@vinnies bij ons blubt het er ook lekker op los, 10kg pruimen, 2kg suiker en 110gr bakkersgist. We zijn benieuwd. Idd eerst pruimen gekookt en laten koelen. Gaan zo peren plukken bij mn maatje in de straat 😜 . 2de gistemmer vullen.

 

Grt. Martin 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@bakkertje68 

leuk om te lezen man! ik denk dat ik mijn vergisting richting een einde aan het gaan is.. al lijkt me dat wel vrij snel.. 

benieuwd naar jullie resultaat

Beantwoorden
(@bakkertje68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@vinnies bij ons blubt het ook niet zo hard meer. Begreep dat je het dan nog wel even kon laten staan? Weet jij dat of iemand anders dat zo?

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@bakkertje68 

ik heb precies dezelfde vraag! Het ging bij mij de eerste dag rustig, toen een dag of 3 behoorlijk tekeer en gestaag weer minder.. nu nog 1 blubje per 2 minuten ofzo…. 

lastige is dat ik geen sg meter heb en mn ph ook niet heb gecontroleerd. Dat schijnt toch wel vrij belangrijk te zijn. 

wat ik hier op het forum een beetje lees, is dat je toch wel 3 weken moet tellen voor vergisting. De hoeveeluit blubjes (dus gas uit je waterslot) hoeven niet perse wat te zeggen… 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@vinnies waterslot is een stankafsluiter en houd mugjes uit de maisketel. Het wordt om een of andere duistere reden ineens als indicator gezien . Dat is het absoluut niet .

Inderdaad een gemiddelde gisting duurt 3 weken . 

Maar dat kan door enkele andere reden als temperatuur , product , voeding en kwaliteit nog wel eens afwijken. 

Dus ga niet uit van blubjes maar controleer op andere wijze de vooruitgang van het gistings proces.

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert dankjewel! Het is idd maar goed dat het waterslot erop zit. Want de fruitvliegjes zij. Verzot op de geur uit mijn vat 😂. 

ik ga eerst maar eens een sg meter kopen. Dat lijkt me stap 1. Echter heb ik daar nu weinig aan toch? Ik heb geen voor meting gedaan. 

Heb jij een tip om nu een indicatie van de gisting te krijgen? Vuurtje boven de mash houden en als het uitgaat, dan gist het nog.. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@vinnies dat met vlammetje is een manier die je een indicatie kunt geven . De Kleine belletjes in de masch zelf ,  eventueel een prikkelende keur in de neus of een co2 detector . 

 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert gaan we dat maar eens proberen!

Beantwoorden
(@bakkertje68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@vinnies hoe gaat ie bij jou? Wij gaan zaterdag stoken. Ben benieuwd 🤣

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@bakkertje68)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank je wel weer Robbert. Gaan eens wat experimenteren 😋 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?