Meldingen
Alles wissen

Turbo yeast


Hilly
Berichten: 152
Topic starter
(@hilly)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Een beginners vraag over de classic 8 turbo yeast, ik heb de beschrijving op de verpakking gevolgd en gisteren mijn eerste wash aangemaakt. Hij stond gisteren al binnen een paar uur goed te borrelen en gaat nu aan één stuk door. Ik heb net het waterslot eruit gehaald en de thermometer erin gestoken, hij is nu 25° in een ruimte van 18˚. 
- op de verpakking staat Air temp 16-25˚   air temp tolerance max 25˚   en fermentatie time 5 dagen op 25˚  slaat het laatste dan op de buiten temperatuur of de temperatuur van de mash?.  
- produceert een mash zelf ook warmte? en houden jullie de temp, ook geregeld in de gaten.

 

Beantwoorden
8 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@hilly .  Temp tussen de 16 en 25 graden houden. Liefst rond 23 graden . Ga niet uit van de belofte van  5 dagen fermentatie tijd maar controleer zelf of de vergisting tot einde is. Het kan langer duren . 

 

Beantwoorden
Jank
Berichten: 116
 Jank
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben beginner dus neem mijn advies als lees materiaal en niet als waarheid. 
ik heb vandaag mijn eerste stook gedaan met suiker, water en turbo classic gist van stookwinkel.nl 

geen citroenzuur (was gewoonweg mij onbekend en pas later gelezen) 

ik heb een kast in huis waar de buizen van de vloerverwarming op een rij liggen en dus dicht bij elkaar. 
wat ik heb gedaan:

heet kraanwater, 10l en daar 7,5 kg suiker in opgelost. Toen wat laten afkoelen en bijgevuld met kraanwater tot 25L. Toen het onder de 30graden was heb ik de gist en zakje turbo carbon toegevoegd. Geroerd en in de kast gezet waar het altijd boven de 20 graden is maar onder de 25. Afgelopen woensdag middag gemaakt en gisteren getest ivm co2. Deksel er even afgehaald en even laten luchten zodat de opgehoopte co2 kon wegtrekken. 
Daarna deksel er weer op en de volgende ochtend getest met aansteker. Die bleef mooi branden. Dus geen vergisting meer was mijn idee. De wash rook behoorlijk naar alcohol!

Geen klaringsmiddel want dat was even niet op voorraad. Maar het was mooi helder en dus geheveld naar nieuwe ton (Om bezinksel achter te laten en hop, de ketel in. Al met al dus 7/ 8 dagen en toen was de vergisting klaar. 

vanmiddag dus eerste run van (koud beginnen tot einde) 7 uur gemaakt. Te rustig voor een eerste stook maar ik zat er goed bij haha. Opbrengst van de 11 a 12L stookwijn => ruim 2L ethanol van (moet alles nog testen) ik gok 65 / 70%. 

nu nog de 2e ronde die ik sneller (ruwstook) zal gaan doen. Dan heb ik zo’n 4 L ruwstook die ik een fijnstook zal geven. 

Wat mij opviel was 1e dag af en toe borrelen. 2e dag aan een stuk door als een malle.... 3e dag een aparte lucht in huis waar mijn vrouw niet blij mee was maar die trok gelukkig de 4e dag weg. Daarna zoetig/ alcohol luchtje maar alleen als de kast openging. 
op de 2e en 3e dag was de ton gewoon warm van de reactie die erin plaatsvond. Daar niks aan gedaan. Die zakte weer af na de 4e dag. 
Ik denk ook zeker dat ik die 25 aangetikt heb.

kijk maar of je er wat aan hebt. 

Beantwoorden
6 Reacties
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

Hier zie je dat tussen 7 en 8 januari de temp ook over de 25 graden is geweest. Meter stond tegen de ton aan op de kraan van de ton. 

1610559060-56BA61C8-53C6-4909-B8CA-67ACB8F78CB2.png
Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@kerkhofj citroenzuur is bij turbogist niet nodig, in een zakje turbogist zit ook gistvoeding 😉

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@munckerik Kijk, weer wat geleerd......

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@kerkhofj Dank je voor het uitgebreide antwoord! ik denk dat ik maar een extra gaatje in het vat maak voor een digitale thermometer om het proces goed te volgen.

 

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@hilly Maak die wel goed “luchtdicht” dan. Of plak er 1 tegen aan. Dus aan de buitenkant vd emmer. Werkt ook hoor.

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@hilly lees je even goed in mbt sg meter. Dan kan je goed bepalen of je wash uitgegist is of niet..... krijg ik net te lezen in mijn topic. 

Dus Sg meter aanschaffen. Ga ik ook doen. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?